Van mirte tot mirto

De mirte (myrthe), myrtus communis, is een veelvoorkomende plantensoort op het eiland Sardinië. Het maakt deel uit van de macchia mediterranea. De struiken kunnen zo'n vier meter hoog worden (maar zes meter is geen uitzondering) en blijven het hele jaar door groen. Van mei tot juli bloeit de mirte met kleine witte bloemetjes en in de herfst brengt de plant bessen voort die een donkere blauwzwarte kleur krijgen wanneer ze rijpen.

De bladeren geven een aromatische geur af als ze gebroken of gekneusd worden. Deze eigenschap is al van oudsher bekend en in gebruik in de keuken van het eiland. Met name vlees wordt bereid met bladeren of bessen van de mirte om een bijzondere aromatische smaak te geven aan het gerecht. Samen met de alom aanwezige rozemarijn behoort de mirte dan ook tot de basiskruiden van de Sardijnse keuken.

De bessen worden op Sardinië verwerkt tot een likeur, de mirto, die vaak als aperitief gedronken wordt of na het eten als digestief. Er zijn een aantal officiële producenten van mirto zoals Zedda & Piras, Silvio Carta en Rau, maar veel Sardijnen maken de mirto ook zelf in huis. De basis van het recept zijn de vier ingrediënten: de bessen, alcohol, water en suiker (of honing). Na de bessen een periode in alcohol te hebben gezet zodat deze in kan trekken worden ze gewassen en gemengd met water en suiker of honing. Door te filteren wordt de mirto transparanter en dan kan de drank worden gebotteld. De witte mirto wordt verkregen door gebruik te maken van de jonge knopjes van de blaadjes voor het gistingsproces.

Tegenwoordig wordt de mirte bes ook verwerkt tot jam, net zoals de bosbes. Ook al lijkt de bosbes op de mirtebes, de planten behoren niet tot dezelfde familie en de smaak is ook zeker anders.

De mirte plant

De mirte plant is uitermate geschikt voor tuinen en potten en verdraagt alle soorten grond, mits de plant vorstvrij wordt gehouden. Indien de bladeren aan vorst worden blootgesteld kunnen deze verkleuren en zelfs afvallen. Wij houden nu zo'n drie jaar een plant van de mirte op ons balkon en iedere winter wordt deze dik ingepakt in plastic. Ieder jaar verkleuren de bladeren en vallen deze af, maar de plant herstelt zich vrij goed.

Mirte plant op het balkon
Mirte plant op het balkon

Bronnen

Verbond van producenten van mirto
Website over Myrtus Communis (duitstalig)

Reisgids mee?

Download Reisgids
©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact