Een basisrecept voor tomatensaus

De traditionele Italiaanse keuken wordt gekenmerkt door eenvoud; natuurlijke smaken en weinig gekruide sausjes. Toch blijkt het niet makkelijk te zijn om een eenvoudige tomatensaus te bereiden voor de pasta. Er is zeker geen geheim recept voor, de tomatensaus wordt in miljoenen huishoudens bereid in allerlei varianten.

tomatensausje gemaakt van gepelde tomaten met een laurierblaadje en een sjalotje
tomatensausje gemaakt van gepelde tomaten
met een laurierblaadje en een sjalotje

De basis van een goede saus is dan ook het gebruik van de juiste ingrediënten. Niet alle tomatensoorten lenen zich voor een smakelijke saus, en niet alle gepelde tomaten in blik geven hetzelfde resultaat. Allerlei toevoegingen om de smaak te versterken werken niet altijd beter en het doet ook af aan wat een basisrecept is; met weinig ingrediënten een smakelijke saus bereiden waar je maar weinig aan toe hoeft te voegen om andere varianten te verkrijgen. De beste tomatensoort die zich leent voor de saus is de San Marzano, let wel op het etiket waar de gepelde tomaten geproduceerd zijn. Ook de keuze van verse ingrediënten is van belang; de ene uiensoort is de andere niet en zelfs laurierbladeren kunnen van smaak verschillen. Zo zou je met dezelfde ingrediënten van een mindere kwaliteit een totaal andere saus kunnen krijgen die niet aan je verwachtingen voldoet.

Natuurlijk verschillen smaken en is het iets persoonlijks, niets kan zò onderwerp van discussie zijn als de beste tomatensaus voor je spaghetti. Dat weerhoudt me er niet van om hier het recept te geven van wat naar mijn mening de beste tomatensaus is die je in Nederland (en dus ook in België) kan maken. Hiervoor moet je wel de beste gepelde tomaten nemen en de wat duurdere olijfolie (altijd eerste persing, extra vergine), aangezien dit de basis vormt voor de saus. Mijn voorkeur gaat uit naar de gepelde tomaten van Casar en als goede tweede Grand Italia.

Benodigdheden (voor vier personen):

  • 1 sjalotje
  • een beetje olijfolie extra vergine
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 3 eetlepels water (ook afhankelijk van de hoeveelheid vocht in het blikje gepelde tomaten)
  • 1 laurierblaadje
  • een snufje zout naar smaak

Bereiding:

Snij de ui in kleine stukjes en fruit deze in een steelpannetje of klein pannetje met wat olijfolie. Voeg de inhoud van het blik gepelde tomaten toe met drie eetlepels water en het laurierblaadje en breng het geheel zachtjes aan de kook. Laat ongeveer een half uur doorsudderen. Daarna van het vuur halen en een snufje zout naar smaak toevoegen. De saus kan daags tevoren bereidt worden en kan ook in de koelkast bewaard worden gedurende een aantal dagen in een afgesloten schaaltje of kom.

Variatie:

  • 80 gram katenspek in een dikke plak
Snij de katenspek in blokjes en bak deze samen met het uitje in de olijfolie uit.

De betere gepelde tomaten in blik zijn verkrijgbaar bij de internet winkel van GranSardegna die ze direct importeert van de fabrikant.

Laatst gewijzigd 07/07/2014

Reisgids mee?

Download Reisgids
©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact