Stranden van Sardinië

Sardinië is op Sicilië na het grootste eiland van de Middellandse Zee maar met 1897 kilometer aan kusten en stranden heeft het de langste kustlijn van alle regio's van Italië. Sardinië is dan ook het meest bekend om de vele stranden, van stranden gevormd door grillige rotsen tot stranden die alles weg hebben van aanlokkelijke tropische zwemparadijzen. Hier geven we een overzicht van de bekendste en mooiste stranden en strandjes van Sardinië, maar er zijn er natuurlijk heel veel meer.

Het noordwesten, Alghero en Stintino

Stintino (bron: Sardegna Digital Library)
Stintino (bron: Sardegna Digital Library)

De kustlijn van Alghero tot aan Fertilia wordt gevormd door de stranden van het Lido dat vóór Alghero ligt, Maria Pia en Fertilia. Achter het strand van Maria Pia staat een gordel van pijnbomen. Voorbij Fertilia ligt het bekendste strand Le Bombarde. Aan de westkant, voorbij Porto Conte liggen de baaien zoals die van Torre del Porticciolo met daarbij de gelijknamige camping.
Stintino in het uiterste noordwesten is een badplaats bij uitstek met schitterende stranden en een mooi uitzicht op het eiland Asinara, vooral het strand van La Pelosa is bijzonder mooi. Ten oosten van Porto Torres ligt de kustlijn van Platamona en het strand van Sorso, zandstranden die meer lijken op die van Rimini.

Graniet en stranden rond Santa Teresa di Gallura, Palau en La Maddalena

Meer naar het noorden is de kustlijn ruiger, met kleine baaitjes met zandstranden geflankeerd door graniet rotsen. Rond Santa Teresa di Gallura, Palau en op de eilanden La Maddalena en Caprera zijn heel wat van dit soort strandjes te vinden. Ten zuiden van Santa Teresa di Gallura ligt het strand van Rena Maiore en ten oosten van het stadje ligt het strand van La Marmorata. Verder naar het oosten vindt je het strand van Porto Pollo en vlak bij Palau het strand della Sciumara. Van Palau vaart een ferry naar La Maddalena en Caprera, hier zijn veel verschillende strandjes. De mooiste is wel het strand del Relitto waar nog de laatste resten van een gestrand schip te zien zijn. Ook het strand van Cala Portese en Spalmatore zijn bekend. Natuurlijk zijn er nog ontelbare andere strandjes die hier niet genoemd zijn.

De oostkust van Olbia tot aan Villasimius

Ten noorden van Olbia liggen de strandjes in suggestieve inhammen, bekend zijn natuurlijk de plaatsen Porto Rotondo en Cannigione. Een mooi strand is dat van Cala di Volpe. Vlak bij Olbia is een bekend strand dat van Pittulongu. Bij San Teodoro zijn de baaien wat groter en de stranden langer. Een mooi voorbeeld is dat van La Cinta met daarachter de lagune.

Aan de oostkant liggen veel campings en hotels vlak aan het strand in de schaduw van de pijnbomen. Erg populair is bijvoorbeeld Cala Ginepro dat vlak aan het strand ligt. Ten zuiden van Orosei is Sardinië bergachtig met weinig toegang tot de kust. Cala Gonone ligt afgeschermd in een baai met uitzicht over de kustlijn naar het zuiden en beschikt over mooie stranden maar het is tevens het vertrekpunt voor de boten naar een reeks stranden die niet per auto te bereiken zijn vanuit het ruige binnenland: Cala Luna, Cala Mariolu, Cala Sisine, Cala Goloritze. Deze stranden behoren dan ook tot de meest idyllische van het eiland.
Van Tortoli tot aan Villasimius zijn er talrijke mooie stranden, makkelijk bereikbaar en er zijn genoeg campings, hotels en B&B vlak aan het strand. Een aantal bekende stranden zijn genoemd naar de Spaanse torens die de kust bewaakten zoals Torre di Bari en Torre Salinas. Bekende badplaatsen zijn Barisardo, Costa Rei en Muravera en het strand van Cala Sinzias wordt tot één van de mooiste in het zuidoosten gerekend.

Zuid-Sardinië

Rond de Golf van Cagliari liggen een aantal mooie en ook beroemde stranden. Vanaf Villasimius met het strand van Cala Giunco tot aan Cagliari zijn de strandjes steeds in inhammen gelegen waardoor deze kleinschalig blijven maar wel goed bezocht in het toeristen seizoen. Het strand van de Cagliaritanen is het Poetto dat voor de lagune van Molentargius en de zoutwinning van Quartu Sant'Elena ligt. Aan de zuidkant van de Golf liggen de mooiste stranden tussen Pula en Capo Spartivento met als hoogtepunt wel de stranden bij Chia.
Meer naar het westen liggen de stranden van sa Tuerredda, Piscinnì waar wel eens koeien aan het strand verschijnen en die van Porto Pino. In dit deel van Sardinië zijn de stranden minder frequent en lastiger te bereiken maar zeker niet minder mooi. Op Sant'Antioco en San Pietro zijn een aantal schitterende strandjes te vinden zoals die van Coequaddus, Cala Sapone of het strand van La Caletta.

De westkust

Aan de westkust tussen Gonnesa en de Golf van Oristano liggen een aantal bijzondere stranden. Bekend zijn de stranden van Cala Domestica, Scivu en Piscinas. Achter Piscinas ligt het grootste duingebied met hoge duinen en zandverstuivingen die doen denken aan de Sahara. Verder naar het noorden, vlak onder Capo Frasca ligt Pistis, ook hier zijn achter het strand grote duinen te zien. Deze stranden zijn minder snel te bereiken maar wel in een schitterende natuurlijke setting.

Aan de Golf van Oristano zijn vooral zandstranden te vinden met pijnboom bossen. De mondaine badplaats van Oristano is Torre Grande zoals het Poetto dat is voor Cagliari. Op het schiereiland van Sinis zijn een aantal mooie stranden, maar met weinig schaduw. Van Capo San Marco met San Giovanni di Sinis tot aan Putzu Idu zijn er witte zandstranden (Mari Ermi) en kwartsstranden (Is Arutas) die doen denken aan tropische eilanden. Bij Santa Caterina di Pittinuri verandert de kust lijn in witte kalkrotsen met als hoogtepunt s'Archittu.

Tot aan Alghero is de kust grillig, de bergen reiken tot in zee en geven weinig ruimte voor stranden. Uitzondering is de monding van de rivier de Temo met Bosa Marina en ten zuiden daarvan Porto Alabe en ten noorden van Bosa kleine strandjes zoals s'Abba Druche en Cumpoltitu. De kustweg van Bosa tot aan Alghero is erg mooi maar biedt weinig toegang tot de zee.

Strandkaart van Sardinië (de nieuwe kaart met stranden wordt nog regelmatig aangevuld)

Op zoek naar campings, hotels, agriturismi of B&B kijk op de overzichtskaart van accommodaties op Sardinië voor een selectie van het aanbod

Laatst gewijzigd 28/07/2014

Reisgids mee?

Download Reisgids
©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact