De Regatta van Is Fassois

Is fassois, ook wel is fassonis, zijn van riet gemaakte bootjes die eeuwenlang door de vissers in de lagunes gebruikt werden. De rieten bootjes zijn in de moderne tijd vervangen door houten en later metalen boten, is cius genoemd. Daardoor dreigde de traditie van de fassois en de kennis van het bouwen van de rieten bootjes te verdwijnen. In 1978 besloot men in Santa Giusta om jaarlijks in augustus een wedstrijd te organiseren die de traditie van de rieten bootjes levend zou houden. Dat is nu in bijna veertig jaar tot een hoogtepunt geworden van de zomerse evenementen die veel toeristen trekt.

De wedstrijden

Jong en oud doen mee met de wedstrijden. Deze vinden plaats in de lagune van Santa Giusta waar een parcours en enkele banen zijn uitgezet.. De eerste wedstrijd is met jonge deelnemers met de fassois met roeiriemen, de tweede wedstrijd met de jonge deelnemers is met de cius, de modernere vissersboten. Daarna komen de twee wedstrijden met de fassois met volwassen deelnemers, waaronder ook veel jongere mannen. Eerst wordt de wedstrijd met is Fassois met roeiriemen gevaren en daarna de wedstrijd met de Fassois a cantoi, een lange stok gemaakt van riet wat erg veel lijkt op punteren, of bomen. De moeilijkheid is daarbij het lichte vaartuig onder controle te houden en op koers te blijven met een continue beweging.

Het feest

Evenement: De Regatta van Is Fassois

Waar? Santa Giusta
Wanneer? Op een zondag in augustus
Info: Sardegna Turismo
foto's: De Regatta van Is Fassois

De wedstrijden trekken veel publiek. Daarnaast is er een markt met veel kraampjes. De hele dag door wordt gebakken vis geserveerd, tenslotte is het een vissersplaatsje. 's Avonds zijn er evenementen met muziek en dans. Vaak zijn er speciale tentoonstellingen en worden er ook archeologische rondleidingen in Santa Giusta, het antieke Othoca, georganiseerd. Het evenement duurt twee dagen, op zaterdag en zondag, en de wedstrijden worden meestal op de zondag gevaren.

Laatst gewijzigd 04/05/2020

Reisgids mee?

Download Reisgids
©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact