De Corsa degli Scalzi van Cabras

Het gehucht rond het kerkje van San Salvatore ligt er bijna het hele jaar rustig bij. Behalve het beroemde hypogeum onder het kerkje dat jaarlijks bezocht wordt door veel toeristen lijkt er niet veel te beleven. De huisjes worden niet bewoond, het zijn de zogenaamde cumbessias, of zoals de mensen van Cabras zeggen, domigheddas (kleine huisjes). Maar één keer per jaar, gedurende negen dagen, herleeft juist hier in dit kleine gehucht één van de meest spectaculaire evenementen van Sardinië, de Corsa degli Scalzi.

San Salvatore

Evenement: De Corsa degli Scalzi

Waar? San Salvatore
Wanneer? De eerste zaterdag en zondag van september
Info: Corsa degli Scalzi

De eerste zaterdag en zondag van september staat de heilige Salvatore (de genezer, de redder) centraal in een eeuwenoude traditie. Op de zaterdag komen honderden in het wit geklede mannen vanuit Cabras aangerend met tussen hen in het beeld van de heilige. Ze gaan allemaal blootsvoets, vandaar de naam Corsa degli Scalzi (zonder schoenen). Die zaterdag wordt er feest gevierd in het kleine gehucht dat volgestroomd is met mensen vanuit Cabras of vanuit de rest van Sardinië. De volgende dag wordt het beeld van de heilig opnieuw door de honderden in het wit geklede op hun blote voeten rennende mannen teruggebracht naar de kerk in Cabras.

De traditie

De oorsprong van deze traditie is niet echt bekend. Men neemt aan dat het ontstaan is in de periode dat de Saracenen of Arabieren geregeld Sardinië belaagden, in 1506 om precies te zijn. Tijdens één zo'n inval zouden de mannen het heiligenbeeld in veiligheid hebben gebracht, al rennend van San Salvatore naar Cabras. In de Spaanse tijd werden veel religieuze feesten en tradities gestimuleerd, vandaar dat veel van dit soorten evenementen in hun huidige vorm meestal teruggaan tot de Spaanse tijd.

Het evenement

De Corsa degli Scalzi is inmiddels een populaire traditie geworden, er zijn veel deelnemers, is Curridoris, en daardoor is er een strakkere organisatie rond het evenement gekomen. De deelnemers zijn opgedeeld in veertien groepen en die zijn weer opgedeeld in ongeveer 13 teams van vijf man, de muda genoemd. Gedurende de tocht nemen de verschillende groepen steeds het beeld en het vaandel over. Voor hen is het een eer het beeld of het vaandel te mogen dragen, vooral bij vertrek of bij aankomst. De organisatie bepaalt in de dagen voorafgaand aan het evenement wie welk deel van het traject op zich mag nemen. Alle deelnemers krijgen na de eerste tocht van Cabras naar San Salvatore een anjer uitgereikt die zij aan hun dierbaren schenken. Het beeld van de heilige wordt gedurende de tocht beschermd omdat de renners over de zandwegen letterlijk veel stof doen opwaaien. Ze komen dan ook vol zand en bezweet op hun bestemming aan. Maar voor hen telt maar één ding, deelnemen, en om tenminste één keer in hun leven het beeld te mogen dragen, en lukt dat niet het ene jaar, dan wel het volgende.

Bibliografie

Mancosu, G. 2007: San Salvatore del Sinis Un villaggio, la sua festa, le sue magie, Ghilarza

Laatst gewijzigd 01/03/2016

Reisgids mee?

Download Reisgids
©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact