De Sartiglia van Oristano

In Oristano wordt ieder jaar op carnaval het evenement van de Sartiglia georganiseerd. Dit traditionele evenement, dat volgens de overlevering al sinds 1547-48 in de stad gehouden wordt, is één van de hoogtepunten van het carnaval op Sardinië. De oorsprong van het feest is dan ook terug te voeren op de zestiende eeuw toen de adel in Europa regelmatig wedstrijden organiseerde waarin met name ruiters hun kunnen toonden in onder meer het spel van ringsteken. De Sartiglia (uit het spaans Sortilla) ontstond in de periode waarin Sardinië onder Spaans bestuur stond. De organisatie van het evenement werd door het stadsbestuur van Oristano uitbesteed aan de gildes. De Sartiglia bestaat dan ook uit twee dagen die elk door een ander gilde georganiseerd worden, het Gremio dei contadini (boerengilde) en het Gremio dei falegnami (timmermansgilde). Niet alleen wordt behendigheid van de afzonderlijke deelnemer verwacht, maar ook de relatie tussen paard en ruiter en de paarden zelf staan centraal in deze wedstrijden. Alle deelnemers, de muzikanten, de ruiters en de vrouwen, zijn in traditionele klederdracht gehuld en de ruiters dragen bovendien een androgyn (niet vrouwelijk en niet mannelijk) masker.

Su Componidori

Evenement: De Sartiglia

Waar? Oristano
Wanneer? Carnaval, op zondag en dinsdag
Info: Sartiglia van Oristano (engels)

Elk gilde wordt op de dag zelf aangevoerd door Su Componidori. Deze wordt buiten de stad ritueel aangekleed in zijn magnifieke, bijna vrouwelijke tenue, en mag gedurende de hele dag de grond niet meer raken. Su Componidori wordt dan ook na de rituele aankleding op het paard getild en op de rug van het rijdier verlaat hij het huis waarbij hij, om door de deur te kunnen, helemaal achterover in het zadel moet liggen. Gedurende de dag opent Su Componidori de wedstrijd ringsteken (la corsa alla stella) en de daaropvolgende wedstrijd van de pariglia en hij zegent de aanwezigen met zijn staf van gebonden viooltjes. In optocht treedt het kleurrijke gezelschap onder zijn aanvoering de stad binnen en begeeft zich naar het centrum bij de kathedraal van Oristano. Dan kunnen de feestelijkheden beginnen.

De Sartiglia

De Sartiglia van 2010 is live uitgezonden op Videolina via internet en via de satelliet op de beide dagen. Het filmpje hiernaast van Youtube zijn een paar hoogtepunten van beide dagen. Su Componidori van het Gremio dei Falegnami was dit jaar een amazone. Op Youtube zijn meerdere filmpjes te vinden waaronder een historische film van de jaren zestig van de vorige eeuw.

De wedstrijd ringsteken

De ruiters zijn verdeeld in teams van drie man (of vrouw), pariglia genaamd. Su Componidori opent de wedstrijd ringsteken waarin de ruiters na elkaar in galop hun degen in het middengat van een ster moeten steken om deze te veroveren, onder luide aanmoediging van het publiek. In 2010 lukte het op de eerste dag vijftien ruiters op de honderdertig om de ster aan de degen te rijgen. De prijs is een zilveren ster die opgespeld wordt door de voorzitter van het organiserende gilde. De ruiters die op beide dagen een ster aan hun degen hebben geregen krijgen een gouden ster en een eervolle vermelding. Su Componidori sluit de wedstrijd ringsteken af met Sa Remada, een zegening met zijn staf van gebonden viooltjes (sa pippia de maju) waarbij hij achterovergelegen op zijn paard door de straat galoppeert. Vervolgens gaat de optocht verder naar het plein waar zich het standbeeld van Eleonora d'Arborea bevindt en naar Via Mazzini waar de poort van Mariano II staat voor het tweede deel van de wedstrijd.

De wedstrijd van de pariglia

In het tweede deel van de wedstrijd galopperen de teams van drie ruiters door de straten van Oristano. De bedoeling is om zij aan zij te galopperen in een perfecte formatie. Vaak halen de ruiters daarbij echter ook halsbrekende stunts uit door met elkaar een figuur te vormen: staande op hun paarden, met de middelste ruiter al dan niet op de schouders van zijn secondanten ofwel staande, ofwel een brug vormend ofwel ondersteboven, en dat alles met de paarden in volle galop. Hoe spectaculairder de figuur hoe harder het publiek juicht en klapt.

Na afloop van de wedstrijden verlaat de optocht de stad en volgt het ritueel van het uitkleden van Su Componidori

Bron

Officiële website van de Sartiglia van Oristano (engels). Uitzending via internet van Videolina (italiaans).

Laatst gewijzigd 14/09/2020

Reisgids mee?

Download Reisgids
©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact