Verblijfsinformatie voor Sardinië

Voor verblijf en overnachting op Sardinië zijn er verschillende mogelijkheden. Welke het meest geschikt is is afhankelijk van de beschikbaarheid van (eigen) vervoer op het eiland. Aangezien Sardinië meer dan half zo groot is als Nederland is het ondoenlijk om het hele eiland in twee of drie weken helemaal te zien. Een suggestie is dan ook om een of twee zones te kiezen en daar centraal een accommodatie te zoeken of een planning te maken voor een rondreis. De gemiddelde snelheid waarmee gereisd kan worden ligt vrij laag waardoor afstanden wel eens langer lijken dan op de kaart aangegeven staan. Het uitzoeken van een accommodatie is natuurlijk mede afhankelijk van de eigen voorkeuren; kamperen, bed en breakfast, appartement, huisje. Ook wie familie of vrienden heeft, of iemand kent met een huisje, wil misschien wel eens een ander deel van Sardinië zien. Hier is wat informatie bijeengebracht over de verschillende mogelijkheden die Italië en in het bijzonder Sardinië bieden.

Voor alle types accommodaties is het overigens verstandig eerst onderzoek te doen via internet, veel mensen delen hun ervaringen via forums of reis sites. Daarbij is het verstandig goed op te letten of de site commercieel is, dat er bijvoorbeeld door de uitbater betaald wordt om reclame te maken op de site, en of de forumreacties oprecht zijn, sommige reacties zijn met opzet lovend over bepaalde accommodaties. Bij het uitzoeken van accommodaties is het bovendien van belang te weten welke bescherming geboden wordt in geval van wanprestaties van de uitbater en of de reservering gegarandeerd wordt door de exploitant of een tussenpersoon of niet. Bij geschillen is het vaak lastig communiceren als de exploitant alleen Italiaans spreekt.

Campings en kamperen

OristanoNuoroOlbia-TempioSassariOgliastraMedio-CampidanoCagliariIglesias-CarboniaSardinië

Klik op de kaart hiernaast voor een lijst campings per provincie.

Voor kamperen met de tent of rondtrekken met de caravan zijn de campings de aangewezen plekken om te verblijven. Wild kamperen is in principe niet toegestaan en het is ook niet aan te raden. Sardinië is buiten de dorpen en steden dun bevolkt en nauwelijks verlicht. Het overgrote deel van de campings is aan de kust te vinden: in het noorden en het zuid-oosten is de dichtheid het grootste. De meeste campings zijn opgenomen in de campinggidsen van ANWB en de duitse ADAC hoewel dat geen garantie geeft voor de kwaliteit van de service. Veel campings bieden weinig schaduw en dat is op Sardinië wel een eerste vereiste vanwege de oplopende temperaturen in de zomer. Ook is het prettig als er een zwembad is of de zee op loopafstand is als dat de wens is. Het kan dan nog wel eens lonen om via Google maps te kijken of de locatie ook inderdaad schaduwrijk is en vlak bij een zwemgelegenheid ligt.

De meeste campings zijn vrij groot en bieden naast staanplaatsen voor tenten en caravans ook de mogelijkheid een stacaravan of bungalow of vakantiehuisje te huren. In de zomermaanden is dat overigens vrij prijzig. Meestal is er een bar waar in de ochtend vers brood gehaald kan worden en vaak is er een restaurant. Voor het overige kan er meer of minder vertier zijn, zoals een disco, een speelplaats voor kinderen enzovoorts. Over het algemeen zijn de campings in de zomermaanden drukbezocht, en vaak nog extra druk in de weekends omdat dan ook veel weekendbezoekers naar de kust trekken. Klassiek is de datum van 15 augustus wanneer gezinnen traditioneel naar het strand trekken en gezamenlijk een lunch bereiden in de schaduw.

Tips:

 
Camping Nurapolis - Schiereiland van Sinis gelegen in een bosrijk gebied aan de kust ten noorden van Oristano.
Camping Sennisceddu - Pau - Oristano gelegen op de berg Monte Arci in een bosrijk gebied.
Camping Cala D'Ostia - Pula - Cagliari aan de zuidkust is de meest bekeken camping
Camping Bella Sardinia - Cuglieri - Oristano is de best aanbevolen camping door de bezoekers van Tharros.info

Meer campings op Sardinië. Voor kamperen bij de boer bekijk het aanbod onder agriturismo.

Bed & Breakfast en agriturismo

Bed & Breakfast is een relatief goedkope manier van verblijf met het gemak van een echt bed. accommodaties kunnen variëren van agriturismo (verblijf bij de boer) tot een kamer bij mensen thuis. Meestal gaat het om simpele arrangementen waarbij alleen een kamer en ontbijt wordt aangeboden en die door een familie gerund worden. Voor veel uitbaters is het een bijverdienste. Er bestaan wel officiële associaties van bijvoorbeeld agriturismo en B&B in Italië, maar er is heel veel aanbod en voor de consument wordt het moeilijk de juiste er uit te zoeken. Reputatie is dan ook belangrijk in deze sector en het internet is een steeds belangrijker middel om informatie in te winnen over de kwaliteit en de ervaringen met B&B en agriturismo. Een hulp hierbij zijn de tussenpersonen, intermediairs die bemiddelen tussen de B&B en de huurder. Enerzijds geven ze de B&B zekerheid over de clientele en de betaling en aan de andere kant kunnen ze bij hun klanten het vertrouwen wekken de juiste B&B uit te kiezen en enige garantie bieden over kwalitatieve service. Er zijn ook hier verschillen natuurlijk, de privé persoon die een bemiddelingsbureau opzet en de bij reisorganisaties aangesloten bemiddelaars met een officiëel reisbureau. Hier kan internet weer een hulpmiddel zijn om de betrouwbaarheid na te gaan van de tussenpersoon.

In een goede agriturismo mag je overigens verwachten dat je naast een kamer en ontbijt ook de mogelijkheid hebt om 's avonds een authentieke maaltijd voorgeschoteld te krijgen. Agriturismo is in het leven geroepen om mensen de gelegenheid te geven direct de producten van het land te proeven, of dit nu wijn, olijfolie of specifieke locale traditionele maaltijden zijn. De keuze is dan vaak beperkt, maar de kwaliteit des te beter. Als een agriturismo ook het logo Slow Food voert dan is er een zekere garantie van een beter keuken.

Tips:

Voor accommodaties op Sardinië zie ook de B&B pagina of de interactieve kaart

Vakantiehuisjes

Op Sardinië is het aanbod van vakantiehuisjes vrij groot, hoewel veel bezitters een deel van de zomer er ook zelf gebruik van maken. Het voordeel is absoluut de autonomie die een eigen accommodatie biedt, het nadeel is de prijs en soms kan ook de locatie tegenvallen. Naast de vakantiehuisjes die camping houders aanbieden zijn er natuurlijk privé personen die hun vakantiehuisje te huur aanbieden. Het aanbod loopt via internet tegenwoordig, al dan niet via gerenommeerde sites die echter geen enkele verantwoordelijkheid nemen. Het is dan ook lastig een goed vakantiehuisje uit te zoeken op basis van foto's en beschrijvingen die misschien de zaken mooier voorstellen dan ze in werkelijkheid zijn. Ook reisbureaus bieden huisjes van particulieren aan, maar ook hier geldt dat een reisbureau beperkt aansprakelijk gesteld kan worden. Een gedegen onderzoek op internet is dan ook aan te raden, maar beter nog is het als een vriend of kennis een advies kan geven op basis van eigen ervaringen.

Tips:

Villa Sonja in het zuiden van Sardinië vlak bij Cagliari

Georganiseerde reizen en excursies

De reisorganisaties die reizen aanbieden zijn niet zo dicht bezaaid als men wel zou verwachten van een paradijselijk eiland als Sardinië. Het kost enige moeite om een georganiseerde reis te vinden die Sardinië aandoet, meestal is dat in combinatie met Sicilië, Corsica en Zuid-Italië, maar om een georganiseerde reis te vinden alleen voor Sardinië is welhaast onmogelijk. De enige die een exclusieve reis aanbiedt is SNP, onderdeel van de ANWB: een wandelvakantie naar de ruige Supramonte in de binnenlanden van Sardinië.

Er worden op Sardinië zelf wel veel excursies georganiseerd, zowel natuurwandelingen als culturele excursies.

Hotels en resorts, luxe vakanties

Tenslotte is het altijd mogelijk een hotel of een appartement bij een resort te boeken. In beide gevallen gaat het om commerciële kamer- en appartementverhuur en de daarbij inbegrepen service, de prijzen zijn daar dan ook naar. Sardinië is overigens bekender om de luxe resorts dan om de luxe hotels. Eén van de meest bekende resorts in het zuiden is Forte Village.

Tips:

Hotels op Sardinië en beoordelingen via Booking.com voor een zorgeloze vakantie.
Hotel La Baja in Santa Caterina di Pittinuri, centraal gelegen voor uitstapjes naar Bosa, Oristano, Tharros en andere bezienswaardigheden
Luxe hotels en resorts op Sardinië (engelse website)

Verder zoeken naar accommodaties:

Laatst gewijzigd 01/08/2016

Reisgids mee?

Download Reisgids
©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact