Reisinformatie voor Sardinië

Sardinië kan zich verheugen op een steeds groter wordende populariteit als vakantie-eiland, en terecht. Langs de kusten zijn talloze baaien en stranden die de moeite waard zijn. Het eiland beschikt over een mooi en ruig natuurlandschap en over een eeuwenoud cultureel erfgoed. In de laatste tien jaar is dan ook de bereikbaarheid van het eiland enorm verbeterd en zijn de reistijden aanzienlijk verkort. Hieronder volgt informatie over de mogelijkheden om Sardinië te bereiken per vliegtuig, boot, trein en of auto. Verder verwijs ik naar de pagina met links naar de diverse maatschappijen om aktuele informatie te verkrijgen over reistijden en prijzen. Wie meer wil weten over reis en verblijf op Sardinië kan ook de diverse forums bezoeken. Daar worden ervaringen met vliegmaatschappijen en reders uitgewisseld.

Reizen per vliegtuig

Per vliegtuig zijn er vanaf Amsterdam diverse vluchten per dag die via een overstap in Milaan (Malpensa), Bergamo (Orio al Serio) of Rome (Fiumicino) de mogelijkheid geven naar Cagliari, Alghero of Olbia te vliegen. In het hoogseizoen is het aantal vluchten uitgebreider en kan men ook makkelijker in Alghero komen. De reistijd per vliegtuig van Amsterdam naar Italië is rond de twee uur, terwijl van Milaan of Rome naar Sardinië het ongeveer een uur duurt. Gemakkelijker is de verbinding van Ryanair, tweewekelijks tussen Eindhoven en Alghero, of vanuit Weeze of Brussel. Het nadeel van reizen per vliegtuig is dat men vervolgens aangewezen is op het openbaar vervoer. Een auto huren in Italië kan per dag aardig oplopen gezien de hoge verzekeringskosten die maatschappijen als Hertz, Maggiore en Avis (de betere en betrouwbare autoverhuurders) hebben. Voor kortere bezoeken kan het evenwel de moeite lonen. Behalve Alitalia en Meridiana (voorheen Alisarda), vliegt ook Airone op de eilanden van Italië vanaf verschillende luchthavens. Luchtvaartmaatschappijen die min of meer vaste lijndiensten met Sardinië onderhouden vanuit andere Europese steden zijn Air France of EasyJet. Goedkopere vluchten worden door Transavia verzorgd in de zomer. Een goed alternatief is verder TuiFly.

Ryanair verzorgt vluchten vanuit Eindhoven op zaterdag, op dinsdag en op donderdag

Reizen per boot

Per boot zijn de mogelijkheden veel groter. Er zijn dagelijks afvaarten vanaf Nice (Frankrijk), Genua, Livorno (of Piombino) en Civitavecchia. De auto kan dan meegenomen worden. Voor het hoogseizoen is het aanbevelenswaardig tijdig te reserveren. De reserveringen beginnen vaak al in januari voor de maand augustus (de traditionele vakantiemaand voor de Italianen). De prijzen liggen niet zo hoog per persoon en per auto, maar dit is ook afhankelijk van de soort bootdienst die men neemt.

Er zijn traditionele ferries die de oversteek in 10 uur doen van Genua naar Porto Torres (de meest gunstige haven aan de noordzijde van Sardinië) of 6-7 uur van Livorno naar Olbia (aan de oostzijde), maar er zijn tegenwoordig ook snelle boten die de reistijd kunnen halveren, en die ook duurder zijn. De beste ervaringen geven de Sardinia-Corsica ferries, terwijl op een tweede plaats de Moby Lines staan en op de derde plaats de Tirrenia. De Tirrenia is de grootste maatschappij met de meeste schepen in de vaart en ook de goedkoopste. De FS Spoorwegen exploiteren een ferry van Civitavecchia naar Golfo Aranci, in aansluiting op de spoorwegen, maar ook toegankelijk voor auto's. Men spreekt redelijk goed van de dienstverlening.

Verder zijn er veerdiensten tussen Sardinië en Corsica (zeer frequent) en vanuit Cagliari naar Sicilië en Tunesië. Het kan ook zeer zeker de moeite waard zijn een bezoek aan Sardinië te combineren met Corsica (of omgekeerd), maar blijf dan niet in het noorden van Sardinië hangen. Voor veerdiensten en vliegtuigmaatschappijen geldt dat ze zich aan wettelijk vastgestelde maximum prijzen moeten houden in verband met het feit dat ze een publieke dienst leveren die onmisbaar is voor de eilanden. Wie geboren is op Sardinië kan rekenen op korting.

Reizen met het openbaar vervoer

Reizen per trein is goed mogelijk. Internationale treinen doen Genua aan, waar de boot kan worden genomen naar Porto Torres. In Porto Torres staat altijd een trein klaar die van noord naar zuid tot aan Cagliari rijdt. Omgekeerd sluit deze dienst ook aan op de boot zodat men deze nooit zal missen. Ook vanuit Olbia rijden treinen naar het zuiden of naar Sassari, terwijl de veerdienst verzorgd door de spoorwegen via Golfo Aranci al aangeeft dat de aansluitingen per spoor in Civitavecchia en Golfo Aranci gegarandeerd zijn. De verdere dienstverlening is niet zo uitgebreid en men moet zich goed informeren over de vertrektijden van treinen.

De belangrijkste busmaatschappij is de ARST en ook hier geldt dat men zich goed moet informeren over de dienstverlening alvorens de bus te nemen. In het hoogseizoen is de dienstverlening zeker uitgebreider. Bus en trein zijn in Italië niet zo duur in verhouding tot het aantal kilometers.

Met de auto in Sardinië

Indien men reist per auto houdt dan de openingstijden van de benzinepompen in de gaten en houdt er rekening mee dat ze niet zo frequent zijn buiten de belangrijkste wegen en steden. De Carlo Felice, de weg die Sassari met Cagliari verbindt en tevens de belangrijkste verkeersader is van Sardinië, is een strada statale, dus geen snelweg. De maximum snelheid is dan ook 90 km per uur. Controles worden uitgevoerd op de snelheid, maar ook op weggedrag en documenten, door middel van roadblocks. Men zal dan veelal Carabinieri zien met mitrailleur in de aanslag, op zich niet ongewoon voor Italië in het algemeen. Wees niet verbaasd over het rijgedrag van de Sardijnen: ze nemen het niet altijd nauw met de verkeersregels zowel in negatieve zin als in positieve zin. Gulden regel is altijd goed op te letten en alles te verwachten, ga er niet vanuit dat je voorrang krijgt, en wees voorzichtig bij het voorrang nemen. Heb geduld, zeker als midden in het dorp de auto voor je stopt en de chauffeur een praatje begint met een voorbijganger.

Verblijf en overnachting

Zie de volgende pagina.

Laatst gewijzigd 17/07/2017

Reisgids mee?

Download Reisgids
©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact