Wandelingen en excursies in oostelijk Sardinië

Oostelijk Sardinië wordt gekenmerkt door de ruige bergketen van de Gennargentu, het hoogste punt is de Punta La Marmora met zijn 1834 meter. Van oudsher is een groot deel van de oostkust van het eiland moeilijk bereikbaar en niet dicht bevolkt, er zijn dan ook weinig dorpen te vinden. Bijzonder in dit opzicht is Dorgali, centrum van één van de wijngebieden van de cannonau. Vanuit Dorgali is het mogelijk excursies te maken onder begeleiding van een ervaren gids naar enkele van de bijzondere natuurlijke omgevingen van dit deel van Sardinië: de grot Tiscali, de canyon van de Gola Gorropu of naar de afgelegen stranden zoals Cala Luna die alleen te voet of per boot bereikbaar zijn. De excursies worden door professionele gidsen geleid. Om de afgelegen baaien te bereiken is er ook een veerdienst met regelmatige afvaarten. Indien men op eigen gelegenheid de grot van Tiscali, de Gola Gorropu of Cala Luna wil bereiken is het raadzaam goede gedetailleerde kaarten te kopen en advies in te winnen. Natuurlijk zijn een goede conditie, goede wandelschoenen (geen sportschoenen) en voldoende water van groot belang, dat laatste zeker in de zomermaanden.

De grot Tiscali

De meest bekende excursie is wel die naar de grot van Tiscali. Deze bijzondere grot heeft zich in de loop van miljoenen jaren gevormd, ongeveer 40.000 jaar geleden stortte het hoge gewelf in en vormde zich de open grot met begroeiing die in de luwte van de rotswanden goed kon gedijen. Binnen in de grot zijn de resten van hutten te zien die waarschijnlijk in de romeinse periode of in de middeleeuwen zijn gebouwd en bewoond.
Voor de excursie worden de deelnemers per landrover naar de voet van de berg gebracht in de afgelegen vallei tussen de bergen van de Supramonte. Te voet wordt het pad gevolgd tot aan de ingang van de grot.

De Gola di Gorropu

De Gola di Gorropu is een diepe kloof in de bergen van enkele kilometers. Aan het begin van de kloof zijn de wanden meer dan vierhonderd meter hoog. De canyon wordt wel als de diepste van Europa beschouwd. Als het niet regent is het mogelijk de canyon binnen te gaan. De excursies variëren van kortere tot langere wandelingen vanaf een parkeerplaats in de vallei of op de bergwand vlak bij de kloof tot in de canyon zelf. In de canyon zelf is het terrein moeilijk begaanbaar door de enorme rotsblokken die de kloof versperren, het is dan ook veel klauteren waarbij het aanbeveling verdient schoenen met een goed profiel te hebben. Enige conditie met klimmen en oefening met wandelen op hellingen is een aanbeveling.

Gola di Gorropu op de kaart van Sardinië

Cala Luna

Vanaf Cala Gonone varen boten regelmatig naar de afgelegen stranden zoals Cala Luna, Cala Mariolu, Goloritzè en andere baaien. Het is ook mogelijk een excursie te maken langs de kust, en deze te combineren met vervoer per boot. Het hele gebied is nauwelijks bewoond en de paden slingeren zich dan weer langs de kust dan weer, gedwongen door de diepe kloven die door de riviertjes uitgesleten zijn, meer het binnenland in. Het einddoel, de baai en het strand, maakt het de moeite waard er zo'n eind voor te wandelen.

Cala Luna op de kaart van Sardinië

Excursies met gidsen

Er zijn verschillende cooperaties en gidsen actief in Dorgali en Oliena die excursies aanbieden. Indien men geen gebruik wil maken van de gidsen verdient het aanbeveling gedetailleerde kaarten mee te nemen, goede schoenen en voldoende water bij zich te hebben, en zich van te voren te laten adviseren over mogelijke routes.

info:

Cooperatie Ghivine
Gennargentu snc
Robin van TourSardinia - Nederlandstalige gids in Dorgali

Deze promo van 6 minuten gaat over de Supramonte (italiaans gesproken)

Laatst gewijzigd 11/01/2015

Reisgids mee?

Download Reisgids
©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact