Wandelen, trekking en excursies in westelijk Sardinië

In het voorjaar verandert Sardinië van een groen bemost eiland in dat kleurrijke bloeiende paradijs waar het in de oudheid al om bekend stond. Het is dan ook het ideale seizoen om een bezoek te brengen aan Sardinië om van de lieflijk geurende en tegelijk onherbergzaam ruige natuur te genieten. April, mei en juni zijn de beste maanden voor het maken van lange wandelingen, om aan trekking te doen of om excursies onder leiding van een ervaren gids mee te maken. De natuur op Sardinië is adembenemend en afwisselend, van de baaien met witte stranden en groen-blauwe zee tot aan de ruige bergruggen van de Gennargentu en de Supramonte die je diep respect afdwingen. Uitgerust met een gedetaillerde kaart, een betrouwbare wandelgids, degelijke schoenen, genoeg water maar vooral met een goed gezelschap, is het een uitdaging en een belevenis om door de bossen en de macchia mediterranea en over paden en weggetjes te lopen en het eiland met al zijn natuurschoon te verkennen.

Er zijn talloze mogelijkheden om te wandelen of om routes voor trekking te volgen dan wel met georganiseerde excursies mee te doen. Er bestaan niet zoveel wandelgidsen voor Sardinië in de Nederlandse taal, iets meer is er te vinden in het Engels of in het Duits, maar de meeste gidsen zijn toch wel in het Italiaans. Vaak bieden lokale overheden en toeristische organisaties mogelijkheden tot wandelingen die door hen uitgezet zijn en onderhouden worden. Er zijn handzame gidsen voor de flora en de fauna van Sardinië, meestal in het Italiaans weliswaar, maar een goede nederlandse gids voor flora en fauna van Europa is bijvoorbeeld die van de ANWB. Op deze pagina staan een paar suggesties ook al dekken deze lang niet alle mogelijkheden die er op het eiland zijn om te wandelen. Voor vragen kan je altijd terecht in het gastenboek of op het forum.

Wandelen op de Monte Arci in West-Sardinië

In het westen van Sardinië ligt de berg de Monte Arci, een oude vulkaan met rijk beboste hellingen. Het is een bijzonder aangenaam wandelgebied, niet alleen vanwege de schaduw maar ook omdat de temperatuur altijd een paar graden lager ligt. De Monte Arci was al in de oudheid bekend om het obsidiaan, het vulkanische glas waar in de prehistorie snijwerktuigen en pijlpunten van gemaakt werden. Twee konische rotsen die boven alles uitsteken herinneren nog aan de vulkanische activiteit, de Trebina Longa en de Trebina Lada. De flora wordt gekenmerkt door de bossen van steeneik en kurkeik, de typische macchia mediterranea en bosweides. De macchia bestaat uit het zonneroosje, de mastiekboom, de mirto en de phyllyrea (familie van de wilde olijf) en in bepaalde gebieden de aardbeiboom (corbezzolo). De fauna is in de afgelopen eeuwen gereduceerd tot het wilde zwijn, de vos, konijnen, de marter en ook is er een soort wilde kat, felis lybica sarda. Het hert, de ree en de moeflon komen niet meer voor op de Monte Arci. De vogelstand is veel rijker en met name de sardijnse havik en de valk kunnen nog regelmatig gespot worden. Giftige slangen komen op Sardinië niet voor, de Natrix viperina is een waterslang die lijkt op de adder maar is niet giftig, deze komt ook veel voor in Noord-Afrika.

De meeste wandelingen kunnen aan de oostkant gemaakt worden, vanaf Villaurbana, Pau, Morgongiori of Usellus en deze zijn vaak netjes aangegeven. Beschrijvingen zijn te vinden in het boekje Itinerari nel Monte Arci. Er zijn ook gedetailleerde kaarten van het gebied op een schaal van 1:25.000 van het Istituto Geografico Militare. Het is echter aan te raden de begaanbare paden en wegen te volgen. In Pau is ook het museum van het obsidiaan gevestigd.

Museo dell'Ossidiana Pau (museum van het obsidiaan), gratis toegang, er worden ook excursies georganiseerd
Verblijf mogelijk op Camping Sennixeddu

Gidsen en kaarten:

Scanu, A. 2001: Itinerari nel Monte Arci, Sassari uit de serie Guide e itinerari ambientali della Sardegna.
Kaarten: Carta Topografica d'Italia, 1:25000
Nr. 529, sezione III, Villaurbana
Nr.529, sezione II, Usellus
Nr. 539, sezione IV, Ales
Nr. 538, sezione I, Terralba

De Giara van Gesturi

Ten zuidoosten van de Monte Arci liggen een aantal hoogland plateau's met een bijzondere cultuur- en natuurhistorische waarde, de grillige Giara van Siddi, de uitgestrekte Giara van Gesturi en de kleinere Giara van Serri met het prehistorische heiligdom. De Giara van Gesturi is beroemd vanwege de aanwezigheid van de paarden die in half-wilde staat op het hoogland plateau leven, de cavallino della Giara. Dit hoogland plateau heeft ook een afwisselende natuurlijke omgeving met zoetwater meertjes (pauli genoemd), bossen en de onvermijdelijke macchia mediterranea en natuurlijke grasweides, een ideale omgeving voor dit ras van kleine paarden. De flora wordt mede gekenmerkt door de wilde orchideeën.

De Giara is bereikbaar vanaf Setzu of Gesturi. De toegang voor auto's is echter beperkt, het is een natuurgebied. Er worden wel speciaal excursies georganiseerd en er zijn wandelroutes uitgezet.

Zie ook de pagina over de natuur op Sardinië voor het filmpje van de Giara
De site van Parco della Giara (italiaans) met suggesties voor wandelingen en excursies

Gidsen en kaarten

Demartis, G.M. e V. Mossa, 1991: La Giara, Sassari uit de serie Guide e itinerari ambientali della Sardegna.
Kaarten: Carta Topografica d'Italia, 1:25000
Nr. 539, sezione I, Tuili (dekt voor 95% de Giara)
Nr. 540, sezione IV, Isili (uiterste oostkant van de Giara)

Wandelen in de Iglesiente bij Fluminimaggiore

Het gebied in het gebergte van de Iglesiente rond Fluminimaggiore heet Fluminese. De coöperatie voor het tourisme Start-uno beheert de site van de tempel van Antas, het etnografisch museum in Fluminimaggiore en de wandelroutes, maar organiseert ook wandelingen en excursies door dit gebied dat rijk is aan oude mijnen, grotten, bossen en rotsachtige bergpieken en natuurlijk niet te vergeten de kust bij Buggerru. De routes voeren je langs oude mijnen en grotten zoals die van Su Mannau, over delen van een oude romeinse weg en door groene valleien waar de bergrivieren het grootste deel van het jaar bijna droog staan.

Zie ook de pagina over de natuur in Zuid-West Sardinië
Coöperatie Start-uno verzorgt wandelingen, excursies en trekking in het gebied rond Fluminimaggiore

Gidsen en kaarten

Scrugli, A. 1992: Il Fluminese uit de serie Guide e itinerari ambientali della Sardegna.
Kaarten: Carta Topografica d'Italia, 1:25000
Nr. 546, sezione II, Gonnosfanadiga
Nr. 546, sezione III, Capo Pecora
Nr. 555, sezione I, Iglesias
Nr. 555, sezione IV, Buggerru

Bibliografie

1. Casu, T - G. Lai - G.L. Pinna 1989: Guida alla Flora e alla Fauna della Sardegna, Nuoro
2. Colomo, S 2003: Guida pratica alla Flora e alla Fauna della Sardegna, Nuoro

Laatst gewijzigd 08/12/2014

Reisgids mee?

Download Reisgids
©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact