De natuurlijke omgeving: west Sardinië

Sardinië heeft een eigen karakteristieke natuurlijke omgeving. Behalve de kustlijnen en de schitterende stranden die zich kunnen meten met de meest exotische plekken op de wereld, zijn er ook eeuwenoude eikenbossen, geologisch oude bergen en gedoofde vulkanen, vlaktes, hooglanden en plateau's en natuurlijk de Macchia Mediterranea. Door de geïsoleerde ligging hebben zich specifieke Sardijnse dieren- en plantensoorten ontwikkeld, variaties op de gewone Europese soorten. Hier komen een aantal natuurlijke omgevingen in west-Sardinië aan bod; het schiereiland van Sinis en de Golf van Oristano, de Campidano aan de voet van de Monte Arci en de Marmilla met de Giara di Gesturi. De volgende pagina beschrijft het zuid-westen van Sardinië met de bergen van de Iglesiente tot de kust aan de Golf van Cagliari.

Het schiereiland Sinis

Het schiereiland van Sinis omsluit aan de noordzijde de Golf van Oristano. Dit schiereiland is rijk aan zilte meren (stagni), ontstaan door afzettingen van sedimenten van de rivier de Tirso, die naar zee toe open zijn maar ook gevoed worden door zoetwater riviertjes vanuit het binnenland en de regen in vooral de winterperiode. Dit heeft de natuurlijke omgeving gecreëerd voor watervogels, vissen en veel verschillende soorten waterplanten. De noordelijke stagni zijn zodanig verzilt dat deze een ideale plek vormen voor de migrerende flamingo's die daar de zomer maanden door brengen.

Vlak bij Tharros zijn er lage duinen, zandverstuivingen die ook grotendeels de overblijfselen van het stadje hebben bedolven onder meters dik zand. Op Capo San Marco en de heuvels langs de kustlijn van het schiereiland van Sinis kan je de Macchia Mediterranea vinden: struiken en planten van diverse soorten die vaak niet hoger worden dan twee meter. In het voorjaar, wanneer de meeste struiken in bloei staan geeft dit een schitterend kleurenspel en kan je je voorstellen dat de antieke schrijvers Sardinië het gelukkige paradijs noemden.

Aan de zeezijde bevinden zich diverse stranden met witte kiezel (Is Arutas), ontstaan uit sedimenten van het eilandje Mal di Ventre waardoor de stranden wit zijn en de zee een groen-blauwe transparantie heeft. Het schiereiland van Sinis en de eilandjes Mal di Ventre en il Catalano maken deel uit van een natuurpark.

De macchia Mediterranea

Het soort struiken dat deel uitmaakt van de karakteristieke macchia mediterranea kan van zone tot zone verschillen. Men onderscheidt de hoge macchia met een gemiddelde hoogte van vier meter en de lage macchia met een gemiddelde hoogte van twee tot drie meter. Er wordt ook een verdeling gemaakt in type macchia gebaseerd op het soort struiken dat er deel van uitmaakt. Een voorbeeld is de macchia a ginepri, waarbij de vegetatie uit vooral jeneverbessen bestaat. Onder de soorten die deel kunnen uitmaken van de diverse type macchia bevinden zich onder andere jeneverbes (ginepro), mastiekboom (lentisco), zonneroosje (cisto), mirte (mirto), aardbeiboom (corbezzolo), brem (ginestra) en doornheidebrem (calycotome).

bron: Casu, T, G. Lai, G.L. Pinna, 1984, Guida alla Flora e alla Fauna della Sardegna, Nuoro

West Sardinië: De Golf van Oristano
Oristano

1: Het schiereiland van Sinis en Mal di Ventre
2: Arborea en de golf van Oristano
3: Monte Arci
4: De Giara van Gesturi
(bron: Kaart info van Tele Atlas en Google Maps)

De Golf van Oristano

Het water en de stranden van de Golf zijn grijzer van kleur door de zandige bodem, afzettingen die meegevoerd zijn door de rivier de Tirso vanuit het binnenland. De moerassen aan de Golf van Oristano hebben in de jaren dertig van de vorige eeuw na de drooglegging plaatsgemaakt voor landbouwbedrijven (veeteelt en maïs). Langs de kust van de Golf liggen de zandstranden, uitermate geschikt voor families met kleine kinderen vanwege de ondiepe wateren en omdat er vlak achter het strand een gordel van pijnboombossen ligt die ruim schaduw biedt en gebruikt kan worden voor een picknick in de open lucht.

De uitlopers van de bergen in het zuid-westen van Sardinië vormen de zuidelijke kaap van de Golf van Oristano; Capo Frasca. Hier bevinden zich visrijke stagni aan de voet van de bergen van de Iglesiente. Op de panorama foto de bergen met op de voorgrond een visser die kniediep in het water op zoek is naar mosselen en andere schaaldieren.

Panorama van de bergen van de Iglesiente nabij Guspini en Arbus met op de voorgrond de stagno San Giovanni bij Marceddi
Panorama van de bergen van de Iglesiente nabij Guspini en Arbus met op de voorgrond de stagno San Giovanni bij Marceddi

Monte Arci en de Campidano

Meer naar het binnenland staat de uitgedoofde vulkaan de Monte Arci, in de prehistorie middelpunt van de handel in obsidiaan, het zwarte vulkanische glas dat gebruikt werd voor speerpunten, en vindplaats van jasper, een groene edelsteen die verwerkt werd in sieraden. Op de flanken van de berg zijn nog de bossen te vinden met eeuwenoude mediterrane eiken. Het is een schitterende omgeving om te wandelen en over de Golf van Oristano uit te kijken. Op de berg staan nog twee rotspunten, overblijfselen van de vulkanische activiteit, waarvan de hoogste Trebina Longa genoemd wordt.

De mooiste tijd van het jaar is de lente periode (april, mei, juni) waarin het groen van de bomen uitgelopen is en er een grote variëteit aan bloemen te zien is. De temperatuur is dan vrij aangenaam en nog niet zo heet als in juli of augustus.

Het landschap op de vlakte (Campidano) wordt verder gekenmerkt door wijngaarden en boomgaarden met olijven en vijgen. Weides en akkerbouw velden worden vaak gescheiden door cactussen die eetbare vruchten voortbrengen (Fichi d'India). Regelmatig ziet men kuddes schapen passeren, die in de zomer in de hooggelegen gebieden verblijven en in de winter naar de lager gelegen dalen en vlaktes trekken.

De Marmilla en de Giara di Gesturi

Panorama van de Marmilla met op de achtergrond (links) de Giara van Gesturi
Panorama van de Marmilla met op de achtergrond (links) de Giara van Gesturi

Ten zuid oosten van de Monte Arci ligt het gebied van de Marmilla, een heuvelrijke zone met veel agrarische activiteit (olijfbomen, fruitbomen) afgewisseld met een mooie natuurlijke omgeving. Een bezoek waard is ook de Giara di Gesturi, een hoogvlakte met bossen, weiden en meertjes, in stand gehouden voor een uniek ras van paarden (Cavallino della Giara) dat daar vrij in de natuur leeft.

Bel 1515 bij beginnende brand
Bel 1515 bij beginnende brand

Wees vooral voorzichtig met open vuur in de zomermaanden, al teveel hectares bos zijn verloren gegaan door branden in de afgelopen jaren. Bel meteen 1515 (gratis nummer) bij een beginnende brand en wacht niet te lang.

Er zijn meer foto's van flora fauna en landschappen te zien op deze site.

Laatst gewijzigd 30/04/2015

Reisgids mee?

Download Reisgids
©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact