Sardinië een introductie

Sardinië is het op één na grootste eiland in de Middellandse Zee en ligt ten westen van het Italische schiereiland net onder Corsica. Met 24090 km² is het meer dan half zo groot als Nederland (33943 km²) en telt 1.648.176 inwoners 1. De hoofdstad Cagliari (van het latijn: Carales) bevindt zich aan de zuidkant en is tevens de grootste zeehaven en het belangrijkste industriegebied en het heeft de grootste luchthaven (Elmas) van het eiland.

Kaart van Italië met Sardinië
Kaart van Italië met Sardinië

Administratief maakt Sardinië deel uit van de twintig regio's van Italië, met een autonoom statuut, de Regione Autonoma della Sardegna. Het eiland is opgedeeld in vier provincies en de grootstedelijke regio Cagliari. De oudste waren Cagliari en Sassari, Nuoro sinds 1927 en sedert 1974 Oristano. In 2006 zijn de vier historische provincies opgesplitst in acht en werden Olbia-Tempio, Ogliastra, Medio Campidano en Carbonia-Iglesias toegevoegd. Na de laatste administratieve wijziging is de provincie Sud-Sardegna ingesteld en de grootstedelijke regio van Cagliari en zijn er daarnaast drie provincies overgebleven: Sassari, Nuoro en Oristano.

Geologisch gezien behoort Sardinië tot de oudste formaties van Europa (600 miljoen jaar geleden gevormd) en hoewel het bergachtig aandoet zijn de meeste toppen niet hoog. De hoogste top is de Punta La Marmora in het Gennargentu gebergte met 1834m. Voor het overgrote deel is het eiland heuvelachtig (67,9% van het oppervlak) en de grootste vlakte, de Campidano, strekt zich uit van Oristano tot Cagliari 2. Rond Sardinië liggen veel kleinere eilanden en met meer dan 1800 kilometer kustlijn zijn er talloze stranden en baaien.

Het klimaat is mediterraan. De overheersende wind, de maestrale, waait vanuit het noord-westen en de magere regenperiodes beperken zich met name tot herfst en voorjaar. Deze gesteldheid, en de schaarste aan water, heeft veel van het landschap en de economie bepaald. De langste rivier, de Tirso, is 159 km en voedt het grootste kunstmatige meer dat als watervoorraad dient voor het eiland.

De natuurlijke omgeving, flora en fauna, zijn specifiek voor Sardinië, met soorten die alleen hier te vinden zijn. Een voorbeeld is het Sardijnse roodborstje (Erithacus rubecula sardus). Maar ook rondom Sardinië, in de zee en de mariene parken (La Maddalena, Penisola di Sinis) is de natuurlijke omgeving uniek en een paradijs voor duikers.

Wie op Sardinië op zoek gaat naar het verleden hoeft niet ver te reizen om de resten van de prehistorie tegen te komen. De meer dan 6500 nuraghi, met gestapelde blokken gebouwde konische torens, zijn bijna overal nog te zien. Daarnaast zijn er dolmens en Tombe di Giganti (prehistorische graven), heiligdommen en de in het oog springende ruïnes van de van oorsprong Fenicisch-Punische steden, die met name in het westen en zuiden liggen. Maar ook van de Middeleeuwen, waarin Sardinië een uniek politiek bestel kende, en van de Spaanse overheersing zijn overal nog de sporen terug te vinden.

Het karakteristieke van Sardinië wordt levend gehouden in de taal (het Sardu), tradities, dorpsfeesten en manifestaties. Een van de bekendste is de Sartiglia, een kleurige manifestatie met in klederdracht gestoken ruiters die zich meten in een wedstrijd ringsteken in de straten van Oristano.

Verder op Tharros.info

Op deze site is veel informatie over accommodaties en restaurants op Sardinië opgenomen om een keuze voor een verblijfplaats makkelijker te maken. Er is een complete overzichtskaart van stranden op Sardinië.

Hier zult u met name veel vinden over de prehistorie en geschiedenis van Sardinië, de andere kant van het mooie eiland, naast wat artikelen over cultuur, natuur en informatie voor de reiziger. Verder zijn er veel foto's en beschrijvingen van sites en een aantal routes waarlangs deze te zien zijn. De sites en routes zijn ook vanuit de satelliet te bekijken en te volgen dankzij de kaarten van Google Maps. Wie zich verder wil verdiepen in het rijke verleden van Sardinië, en voor diegenen die meer willen weten in verband met een schoolopdracht of studie, is er een uitgebreide bibliografie ter referentie. Verder surfen kan ook via de lijsten van links naar andere websites die uitgezocht zijn om de bezoeker van Tharros.info te helpen, aangevuld met een klein commentaar over wat die website behelst. Wie graag zijn mening geeft kan dat door een commentaar achter te laten in het gastenboek. Tenslotte is er nog een nieuws pagina waarin de laatste nieuwtjes van de site komen. Dit alles in drie talen: Italiaans, Engels en Nederlands.

Voetnoten:

1 bron: ISTAT (Istituto Nazionale di Statistica) gegevens van 2018 demo.istat.it
2 bron: www.comuni-italiani.it

Laatst gewijzigd 21/07/2020

Reisgids mee?

Download Reisgids
©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact