Sites en evenementen Serra Orrios

Serra Orrios

Serra Orrios

Dorgali (NU)

Serra Orrios is een nederzetting uit de Bronstijd bestaande uit een groot aantal hutten, met een simpele en met een complexe structuur, en twee bijzondere tempeltjes die aangeduid worden als megaron of tempels in antis. De site is in de jaren dertig van de vorige eeuw ontdekt en opgegraven.

Serra Orrios

In de jaren dertig van de vorige eeuw werden in het gebied ten westen van Dorgali, niet ver van de rivier de Cedrino, de resten aangetroffen van een prehistorische nederzetting, Serra Orrios. De archeoloog Doro Levi leidde drie opgravingen in de jaren dertig en al gauw bleek het om een Bronstijd nederzetting te gaan die uit meer dan 100 hutten bestond. Vanaf 1986 werd, na een lange onderbreking, de archeologische zone geschikt gemaakt voor bezoekers en zijn veel vondsten overgebracht naar het archeologisch museum van Dorgali. Het bijzondere aan dit prehistorische dorp is de afwezigheid van een centrale nuraghe zoals elders op Sardinië. Onderzoek in de jaren negentig wees uit dat dit juist een karakteristiek was van de nederzettingen in dit deel van Sardinië. Tijdens dit onderzoek zijn er maar liefst 77 nederzettingen gevonden waarvan het grootste deel zonder een centrale nuraghe. Daarentegen zijn er in de nederzetting van Serra Orrios twee structuren gevonden die zijn geïnterpreteerd als tempeltjes die centraal moeten hebben gestaan in het sociale en religieuze leven van de bewoners.

Serra Orrios (bron: Google Maps)
Serra Orrios (bron: Google Maps)

De archeologische site is makkelijk te bereiken en goed aangegeven. Het beheer wordt uitgevoerd door een coöperatie in opdracht van de gemeente.

De tempeltjes

Vanaf de ingang is de eerste structuur een grote ommuurde open ruimte met de resten van een rechthoekig gebouwtje. Het gebouwtje is een tempeltje met een voorportaal en een rechthoekige ruimte met aan twee kanten stenen banken (Tempel A). De open ruimte is bereikbaar vanaf het dorp via een poortje met eveneens een soort voorportaal. Mogelijk werd deze ruimte gebruikt voor sociale en religieuze bijeenkomsten of zelfs markten waar handelaren, vaak buitenstaanders, hun waren konden aanbieden. Dat handel bedreven werd bij tempels kwam enerzijds voort uit de zekerheid die religieuze centra boden aan buitenstaanders voor een veilig verblijf en anderzijds kon toezicht gehouden worden door de religieuze leiders op eerlijke transacties. Overigens waren in de Bronstijd wereldlijke en religieuze functies vaak verenigd in dezelfde persoon.

Even buiten deze ommuurde ruimte bevindt zich een tweede, iets groter, tempeltje met een zelfde soort voorportaal en een ommuring (temenos) van een kleiner areaal. De tempeltjes worden wel megaron tempels genoemd, naar de Myceense vorm van tempels, maar ook tempels in antis vanwege het voorportaal. In de rest van Sardinië zijn later meer van dit soort tempeltjes ontdekt, bijvoorbeeld Malchittu bij Arzachena of Romazesu bij Bitti, hieruit konden de archeologen afleiden dat het tempeltjes betroffen waar ook een soort waterritueel plaatsvond, net als in de heiligdommen met waterputten elders.

Het dorp

In de loop van de tijd werd duidelijk dat er enige structuur zat in de honderdtal hutten die gevonden waren. Een deel van de hutten ligt gegroepeerd rond open ruimtes waar al dan niet een waterput aanwezig was. De archeologen vermoeden dat deze complexe hutten bewoond werden door extended families, dat wil zeggen dat grootouders, ouders en kinderen, vaak ook ooms en tantes of neven en nichten, bij elkaar woonden. Mogelijk werden sommige hutten voor specifieke taken gebruikt, zoals opslag, ambachtswerk of als keuken.

Ten oosten van het tempeltje ligt een groep hutten met iets afwijkende indeling,. maar ten noorden zijn zeker vier groepen hutten te onderscheiden, steeds rond een open ruimte. Aan de westzijde van het dorp ligt een rij enkelvoudige hutten.
Op enige afstand van het dorp, en ogenschijnlijk los daarvan, zijn de funderingen van een hut, nummer 49, te zien. Deze hut heeft de karakteristieken van de zogenoemde hut van de vergadering ook in andere dorpen op Sardinië teruggevonden. Langs de muur van de ovale hut loopt een stenen rand, een bank met wat lijkt op 19 zetels. Mogelijk was deze hut ouder dan de twee tempeltjes en zou het hier ook om een derde tempeltje kunnen gaan.

De omgeving

In het dorp zelf zijn geen sporen van nuraghi gevonden. Wel staan er een aantal van deze bronstijd torens ten zuiden van het dorp. Vlak bij het dorp zijn in de jaren dertig en zestig twee Tombe di Giganti gevonden, maar van deze graven zijn later geen sporen meer teruggevonden. Voor wie een indruk wil krijgen van deze Tombe di Giganti ligt er op enkele kilometers ten noorden van Serra Orrios, langs de zelfde weg, de Tomba di Giganti van s'Ena de Thomes.

Bibliografie

1. Manunza M.R., 1995, Dorgali monumenti antichi, Oristano
2. Moravetti A., 1998: Serra Orrios e i monumenti archeologici di Dorgali, Sassari

Adres: SP38, Serra Orrios, Dorgali

Tel: +39 0783-96721

Openingstijden: Oktober t/m Maart 9:00 - 13;00 14:00 - 17:00; April, Mei, Juni, September tot 18:00; Juli/Augustus tot 19:00

Prijzen: Euro 5,00 (gereduceerd tarief voor studenten en onder 18, Euro 2,50)

Website: Coop Ghivine

De informatie is bijgewerkt voor 2019 maar prijzen en openingstijden kunnen variëren

Laatst gewijzigd 27/04/2020

Reisgids mee?

Download Reisgids

Index

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact