Sites en evenementen Archeologisch museum G.A. Sanna

Archeologisch museum G.A. Sanna

Archeologisch museum G.A. Sanna

Sassari (SS)

Met dat van Cagliari behoort dit archeologische tot de belangrijkste van Sardinië. Hier zijn alle belangrijke vondsten verzameld uit Noord-Sardinië die een beeld geven van het eiland van de vroegste prehistorie tot in de middeleeuwen; van aardewerk tot objecten in metaal en steen die deel hebben uitgemaakt van het Sardijnse verleden.

Archeologisch museum G.A. Sanna

Het archeologische museum van Sassari is het belangrijkste van noord-Sardinië. Opgericht in eerste instantie in 1878 kreeg het in 1931 zijn huidige huisvesting als Regio Museo di Antichità ed Arte Giovanni Antonio Sanna. Naast de uitgebreide collectie van archeologische vondsten is er ook aandacht voor geologie en een tentoonstelling over traditionele klederdracht. De archeologische vondsten die getoond worden komen van allerlei opgravingen uit noord-Sardinië, meest uit de historische provincie van Sassari. De zalen zijn op chronologische volgorde ingericht, van de vroegste prehistorie tot en met de romeinse tijd. Hier worden alleen een aantal hoogtepunten getoond van de collectie.

De prehistorie

In zaal V, gewijd aan de prehistorie, zijn ook de geologische vondsten tentoongesteld. Het gaat hier om het versteende bos van Anglona bij Perfugas en Martis. Verder zijn er de skelet resten van twee uitgestorven diersoorten te zien, de Prolagus sardus (knaagdier) en de Megaceros Cazioti (hertachtige). De vroegste werktuigen van de mens stammen uit het Paleolithicum en het eerste aardewerk uit het Neolithicum. Ook is er aandacht voor het obsidiaan dat in het Neolithicum een belangrijke rol ging vervullen als materiaal voor snijwerktuigen en pijlpunten en voor de beeldjes van de moeder godin met de ronde wulpse vormen. Veel vondsten zijn gedaan in grotten zoals die van Corbeddu bij Oliena maar ook elders op Sardinië.

Zaal VI is gewijd aan het prehistorisch altaar van Monte d'Accoddi, één van de meest bijzondere monumenten uit het laat Neolithicum en vroege Kopertijd. Naast een model van het monument in zijn vroegste vorm zijn er ook twee vitrines ingericht met aardewerk uit opeenvolgende periodes waarin het monument in gebruik was.

De Kopertijd of Eneolithicum is ook de periode van de eerste Domus de Janas, grafkamers uit de rots gehouwen. In Zaal VII zijn de vondsten uit de grafkamers van deze Domus de Janas te zien, veelal aardewerk uit de Kopertijd en de vroege Bronstijd. Hier zijn ook vondsten getoond van de Domus de Janas van Filigosa bij Macomer die hun naam hebben gegeven aan één van de cultuur fases (Abealzu-Filigosa).

De Bronstijd

De vitrines van de volgende zalen bevatten de vondsten uit de contexten van Tombe di Giganti, Domus de Janas en Nuraghi uit de midden en late bronstijd. Naast het typische aardewerk uit deze periode zijn er veel bronzen beeldjes, spelden, speerpunten en andere bronzen voorwerpen te zien. Eén van de vitrines toont de brons schat gevonden bij nuraghe Flumenelongu (Alghero). Ook is er het origineel te zien van het schaalmodel van een nuraghe dat in het centrum van de hut van de Vergadering is gevonden bij nuraghe Palmavera.

De Fenicisch-Punische en Romeinse tijd

Zaal X bevat de collectie van Fenicisch-Punische oorsprong. Hier is het typisch fenicisch-punische aardewerk te zien, maar ook het fijne werk van de edelsmeden. Van gouden hangers tot fijn bewerkte amuletten, de scarabeeën, en de faience flesjes waar parfums en zalfjes in werden bewaard.
Uit de romeinse tijd is het meest bijzondere stuk wel de Tafel van Esterzili, een grote bronzen plakaat met een uitgebreide tekst die het decreet van proconsul Lucius Elvius Agrippa weergeeft waarin de grenzen werden vastgesteld tussen de Patulcensis en de Gallilensis na een conflict tussen beide stammen.

Bibliografie

1. Contu E., 2000, L'altare preistorico di Monte d'Accoddi, Sassari
2. Lo Schiavo F., 1985, Il ripostiglio del Nuraghe Flumenelongu (Alghero-Sassari), Sassari
3. Lo Schiavo F., 1991, Il museo archeologico di Sassari G.A. Sanna, Sassari

Adres: Via Roma 64, Sassari

Tel: +39 079-272203

Openingstijden: 9.00-20.00 dinsdag tot en met zaterdag; gesloten op maandag, zondag en feestdagen

Prijzen: Euro 3,00 (gereduceerd tarief voor studenten en onder 18, Euro 1,50)

Website: Museo Archeologico G.A. Sanna

Twitter: @MuseoSannaSS

De informatie is bijgewerkt voor 2018 maar prijzen en openingstijden kunnen variëren

Laatst gewijzigd 27/04/2020

Reisgids mee?

Download Reisgids

Index

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact