Sites en evenementen Prehistorisch altaar van Monte d'Accoddi

Prehistorisch altaar van Monte d'Accoddi

Prehistorisch altaar van Monte d'Accoddi

Sassari (SS)

Het prehistorische altaar van Monte d'Accoddi is in twee verschillende fases gebouwd tijdens de periode van de cultuur van Ozieri (4000-3200 v. Chr) en de cultuur van Filigosa en Abealzu (3200-2700 v Chr). Het altaar ziet er uit als een afgetopte piramide, of ziggurat, met een lange opgang of oprit. Er omheen moet zich een groot dorp bevinden, niet opgegraven. Interessant zijn de grote menhir, de stenen tafel en de perfect ovale steen die zich bij het altaar bevinden.

Prehistorisch altaar van Monte d'Accoddi

Het prehistorisch altaar van Monte d'Accoddi is een bijzonder monument en uniek voor het westelijke Middellandse Zeegebied. Het monument ligt aan de weg van Porto Torres naar Sassari. Het betreft een soort ziggurat of afgetopte piramide met een lange opgang aan één zijde. Het altaar is gedateerd op ca. 4000-3200 v C, de periode van de Cultuur van Ozieri. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het woord voor steen, coda. Opgravingen zijn verricht door Ercole Contu en Santo Tiné. Rondom het monument zijn de resten te zien van een prehistorisch dorp en niet ver van deze plek bevinden zich een groot aantal Domus de Janas, gegroepeerd in enkele necropoleis; Su Crucifissu Mannu, Ponte Secco, Marinaru en Monte d'Accoddi.

Het monument heeft twee fases gekend, in de eerste fase stond er op het platform een tempeltje met rode oker beschilderd. In de tweede fase is het monument opgehoogd en is het tempeltje ingebed in het hoogste deel. Na de opgravingen is het monument gerestaureerd, maar het is goed mogelijk dat het bovenste deel met de trap er oorspronkelijk niet zo uit heeft gezien, daarover zijn de archeologen het niet eens. Alle vondsten, inclusief drie votief stenen die bij het monument zijn gevonden, zijn overgebracht naar het archeologisch museum van Sassari. Daar is ook een reconstructie op schaal te zien van de ziggurat van Monte d'Accoddi en een selectie van het aardewerk.

Het dorp rond het monument bestond uit rechthoekige hutten met een schuin dak, dat in tegenstelling tot de ronde hutten uit de latere Bronstijd, de nuraghe tijd. Eén van deze hutten is opgegraven en daaruit bleek dat de funderingen in steen waren en de muren en het dak waarschijnlijk uit een vlechtwerk van takken en klei. De hut is afgebrand en de inhoud, met name het aardwerk, is bewaard gebleven.

Bij het monument bevinden zich een aantal bijzondere stenen. Links naast de opgang staat een hoge menhir terwijl rechts van het monument een grote ovaal vormige steen (gespleten door de erosie), een kleine ovalen steen en een grote stenen tafel met gaten aan de randen te zien zijn. Welke functie de ovale stenen en de tafel precies hadden is niet bekend. Het monument moet een belangrijke rol hebben gespeeld voor de omwonende bevolking, in een periode waarin landbouw en veeteelt zich ontwikkelden maar er nog geen metalen voorwerpen werden gebruikt. De vlakte tussen Porto Torres en Sassari maakt deel uit van de vruchtbare vlakte van de Nurra die zich tot Alghero in het zuiden uitstrekt. Ondanks dat de archeologen het monument ziggurat of piramide noemen, heeft het geen direct aantoonbare relatie met de ziggurats van Mesopotamië of de piramide van Egypte. In de Bronstijd was het monument al in onbruik geraakt en verworden tot een heuvel van stenen.

Bibliografie

1. Contu E., 2000, L'altare preistorico di Monte d'Accoddi, Sassari
2. Tanda G., 2013, Sassari and Porto Torres, Monte d'Accoddi and Su Crucifissu Mannu, Regione Autonomo della Sardegna, Cagliari

Adres: SS131 km222, Bancali (SS)

Tel: +39 3348074449

Openingstijden: juni - augustus 9.00-19.00 november - maart 9.00-14.00. In april - mei en september - oktober 09.00-18.00. Op Zondag 9.00-14.00 Gesloten op maandag en feestdagen

Prijzen: Euro 3,00

Website: Museo Sanna Sassari

Rondleiding met gids mogelijk

De informatie is bijgewerkt voor 2018 maar prijzen en openingstijden kunnen variëren

Laatst gewijzigd 24/04/2020

Reisgids mee?

Download Reisgids

Index

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact