Sites en evenementen Kasteel van Acquafredda

Kasteel van Acquafredda

Kasteel van Acquafredda

Siliqua (CA)

Het kasteel van Acquafredda is in de Middeleeuwen gebouwd als vesting om de vallei van de Cixerri en de stad Villa di Chiesa, het huidige Iglesias, te kunnen controleren. Ooit behoorde het toe aan Ugolino della Gherardesca, de graaf Donoratico, die ook in het werk van Dante Alighieri genoemd wordt.

Kasteel van Acquafredda

Vlak bij Siliqua staat het kasteel van Acquafredda op een hoge vulkanische rotspartij op een strategisch punt aan het begin van de vallei van de Cixerri. Naar het westen toe ligt het stadje Iglesias, centrum van de mijnbouw, en naar het oosten Cagliari, de hoofdstad en de belangrijkste haven van Sardinië. Naar het zuiden toe loopt de weg over de pas naar Santadi en Villaperuccio en verder naar Sant'Antioco aan de zuidwest kust. Gebouwd in de dertiende eeuw behoorde het tot de kastelen van de Giudici en later van de Pisaanse familie van de Donoratico. Het zou zelfs toebehoord hebben aan Ugolino della Gherardesca Conte di Donoratico die in de passages van de Divina Commedia van Dante Alighieri genoemd wordt.

De ingang van het kasteel en het park Domo Andesitico di Acquafredda waar het deel van uitmaakt ligt aan de voet van de rotspartij. Vanaf dit punt is het hele klim naar de verschillende niveau's van het kasteel tot aan de top op 256 meter hoogte. Op het eerste niveau liggen de resten van de toegangspoort tot de borgo, de burcht. Hier woonden de soldaten en horigen van het kasteel met hun families. Een aantal structuren zijn nog te zien waaronder de fundamenten van een kerkje. Zichtbaar zijn vooral de buitenmuren en de torens die de burcht beschermden. Van de vier torens zijn er nog twee te zien.

Het pad stijgt verder naar het tweede niveau, naar een groot waterbekken dat het kasteel van water moest voorzien. Hogerop staat nog een toren die als tweede waterbekken fungeerde, deze staat op 200 meter hoogte. Tenslotte gaat het pad nog verder omhoog tot het tussen het hoofdgebouw van het kasteel uitkomt dat aan de linkerzijde boven alle uitsteekt en een tweede toren aan de rechterzijde, de Torre di Guardia. Het hoofdgebouw kan niet bezocht worden omdat de toegang te gevaarlijk is, tenminste gedurende ons bezoek was er nog geen bescherming aangebracht. De tweede toren, de Torre di Guardia, kon daarentegen wel beklommen worden. Van hier uit is er een prachtig gezicht op de wijde omgeving. Op basis van een relief in de kerk van Siliqua denkt men dat de Torre di Guardia verbonden was met het hoofdgebouw middels een brug, nu geheel verdwenen. Aan de muren van het hoofdgebouw zijn nog enkele reliefs te onderscheiden, de wapens van de burcht heren.

Bibliografie

Ortu G.G., 2005, La Sardegna dei Giudici, Nuoro

Adres: ss293 km 35 Siliqua

Tel: 3491564023 - 3497428014

Openings tijden: dagelijks 10:00 - 18:00

Prijzen: 4.00 Euro (gereduceerd 3.00/3.50 Euro voor groepen en kinderen. Met gids 2.00 Euro extra

Website: Castello di Acquafredda

De informatie is bijgewerkt voor 2019 maar prijzen en openingstijden kunnen variëren

Laatst gewijzigd 24/04/2020

Reisgids mee?

Download Reisgids

Index

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact