Sites en evenementen Necropolis van Montessu

Necropolis van Montessu

Necropolis van Montessu

Villaperuccio (CI)

De necropolis van Montessu ligt op een heuvel ten noorden van Villaperuccio. De graven zijn van het type Domus de Janas, prehistorische grafkamers in de rots uitgehouwen. Alle bekende type grafkamers zijn er teruggevonden wat deze necropolis uniek maakt. De necropolis was in gebruik vanaf ongeveer 3000 v C tot in de bronstijd. In recentere periodes zijn de grootste graven ook bewoond geweest door schaapsherders en hun families.

Necropolis van Montessu

In het zuiden van Sardinië, vlak bij Villaperuccio, ligt de prehistorische necropolis van Montessu. Deze necropolis telt ongeveer veertig graven. De necropolis bestaat voor het grootste deel uit grafkamers die in de trachiet rots aan twee zijden van een ondiepe vallei uitgehouwen zijn, van simpele graven met een enkele grafkamer tot meer complexe graven met meervoudige kamers. Bijna alle type graven uit de vroegste prehistorie van Sardinië zijn hier vertegenwoordigd en een aantal daarvan zijn gedecoreerd met bijzondere motieven.

Vanaf de ingang van de archeologische zone is het een honderd meter de heuvel op naar de vallei. Het eerste bijzondere graf ligt aan de oostzijde. De indeling met een voorportaal, een ronde centrale kamer en twee of drie verhoogde niches komt veel voor op Sardinië. Het eerste graf heeft als bijzonderheid een aantal decoraties waaronder spiralen en andere motieven. De rode kleur komt van het oker waarmee de resten in het graf bedekt werden. In het verleden hebben grafschenners de plafonds van dit type graf met dynamiet verwijderd want omgekeerd konden deze mooi dienst doen als waterbekken voor de kuddes, vandaar dat de meeste van dit soort graven nu aan de open lucht zijn blootgesteld.

Het grootste graf aan de oostzijde is in een verleden al omgevormd tot onderkomen, waarschijnlijk voor de herders. Oorspronkelijk waren deze grote Domus de Janas graven van belangrijke families. In heel Sardinië zijn graven van dit type door de tijd heen hergebruikt als graf of voor andere doeleinden. Een aantal graven heeft een met stenen afgebakende zone voor de ingang. Boven één van deze ingangen naar een graf zijn nog drie vormen uitgehakt in de rots te zien, mogelijk gebruikt voor het aanbrengen van religieuze objecten of versieringen.

Aan de westkant liggen nog een aantal graven van hetzelfde type als aan de oostkant. Een ander groot graf is eveneens hergebruikt voor bewoning. Aan de meest westelijke kant ligt nog een bijzonder graf. Via een opening in de rotsbodem is dit graf te betreden, eenmaal binnen is te zien dat het opstapje de vorm heeft van een stierenkop. Aangenomen wordt dat de spiralen van het eerste graf de vrouwelijke godheid symboliseren en dat de stier (of alleen de horens van een stier) symbool staan voor de mannelijke godheid. Motieven van stieren, stierenkoppen en horens komen veel voor in dit type graven.

Het is een te raden een rondleiding met een gids te maken want die kan veel vertellen over de necropolis en de prehistorie van het gebied. Rond de necropolis liggen een aantal nuraghi uit de bronstijd en vlak bij Villaperuccio bevinden zich ook een aantal menhirs in de open velden.

Bibliografie

Atzeni E. - G.M. Melis, 2000, Villaperuccio tra ipogeismo e megalitismo, Sassari

Adres: Località Montessu - Villaperuccio (CI)

Tel: +39.0781.64040

Openingstijden: 09:00 - 17:00

Prijzen: 5,00 euro (gereduceerd tarief 3,00 euro)

Website: Sistemna Museo

Rondleiding met gids mogelijk

De informatie is bijgewerkt voor 2019 maar prijzen en openingstijden kunnen variëren

Laatst gewijzigd 23/04/2020

Reisgids mee?

Download Reisgids

Index

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact