Sites en evenementen Nuraghe Palmavera

Nuraghe Palmavera

Nuraghe Palmavera

Alghero (SS)

Nuraghe Palmavera is een complexe nuraghe omgeven door een groot nuraghe dorp. De site ligt aan de voet van de berg, vlak bij zee, langs de weg die van Alghero naar Porto Conte voert. Het is één van de bekende bronstijd monumenten van Sardinië waar veel archeologisch onderzoek is gedaan.

Nuraghe Palmavera

In het noordwesten van Sardinië ligt de vruchtbare vlakte van de Nurra. De vlakte is rijk aan resten uit de bronstijd, met name veel nuraghi. Eén van de grootste is de archeologische site van Palmavera vlak bij de kust ten westen van Alghero. De site bestaat uit een complexe nuraghe en het omringende dorp dat voor een groot deel is opgegraven. Het is een mooi voorbeeld van de bronstijd architectuur en makkelijk bereikbaar, de site ligt pal langs de weg die van Alghero naar Porto Conte voert, aan de voet van een berg. De eerste opgravingen zijn er in 1905 gedaan door Taramelli, gevolgd door een aantal opgravingen in de naoorlogse periode. Voor een deel is de nuraghe ook gerestaureerd, helaas niet altijd met de meest geschikte technieken.

De nuraghe

De nuraghe bestaat uit twee ronde torens en bastions. Er zijn twee ingangen, die van de oostzijde geeft toegang tot een klein gangen stelsel en komt uit op de binnenplaats. Daar is ook de toegang tot de centrale toren en de secundaire toren. De centrale toren, gebouwd in kalksteen, heeft een ronde kamer met twee niches, het koepelvormig gewelf van de kamer is nog intact. De secundaire toren, gebouwd in zandsteen, is van een latere periode en heeft zogenaamde schietgaten, smalle vensters uitgespaard in de dikke muren waar licht en lucht doorheen kwam. De trappen naar de hogere delen van de bastions zijn afgesloten in verband met de veiligheid. In oorsprong moet de centrale toren zeker nog een verdieping hebben gehad en kon men over de bastions lopen die ook de centrale toren geheel omsloten. Aan de zuidzijde van de binnenplaats is de tweede ingang.

De complexe nuraghe is omgeven door een vijfhoekige muur met op de hoeken ronde hutten terwijl aan de zuidzijde een belangrijke hut binnen de ommuring opgenomen, de hut van de vergadering genoemd. Binnen de ommuring is nog een kleine put gevonden, gemarkeerd door een cirkel stenen, mogelijk voor het bewaren van voorraden.

De hut van de vergadering

Deze hut speelde een belangrijke rol voor de gemeenschap in de late Bronstijd en vroege IJzertijd. In het centrum is een model van een nuraghe gevonden een symbool van het heroïsche verleden waar de nuraghi getuigen van waren. Het model dat er nu staat is een kopie, het origineel is overgebracht naar het museum in Sassari. Daarnaast is er een ronde bewerkte steen gevonden, geïnterpreteerd als troon, en een bassin dat waarschijnlijk water bevatte voor rituelen. Karakteristiek voor dit type hut, ook elders zijn voorbeelden teruggevonden, is de stenen bank die rondom tegen de muur was gebouwd. Het is waarschijnlijk dat hier de belangrijkste leden van de stam hun vergaderingen hielden.

Het nuraghe dorp

Buiten de vijfhoekige ommuring zijn de structuren te zien van simpele en complexe hutten. De complexe hutten bestaan uit een aantal ruimtes rond een binnenplaats. Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat dit type hut vooral in de laatste periode van de bronstijd en het begin van de IJzertijd in gebruik waren, toen de complexe nuraghi een symbolische en religieuze functie hadden gekregen. In één van de hutten is een ingegraven pot gevonden die afgesloten was met een steen, ook voor het bewaren van eten of drinken. Niet ver van het dorp zijn ook twee Tombe di Giganti gevonden die waarschijnlijk verbonden waren aan de nuraghe.

Bibliografie

Moravetti A., 1992: Il complesso nuragico di Palmavera, Sassari

Adres: Nuraghe Palmavera, SS 127 bis, km 45.450 - 07041 Alghero (SS)

Tel: +39 3294385947, 3490871972, 3490871963

Openingstijden: mei-september 9.00-19.00; april en oktober 9.00-18.00; november-maart 10.00-14.00

Prijzen: Euro 5,00 (Euro 8,00 Necropolis van Anghelu Ruju en Nuraghe Palmavera gecombineerd), gereduceerd tarief Euro 4,00 onder voorwaarden

Website: Nuraghe Palmavera

Rondleidingen met gids zijn beschikbaar

De informatie is bijgewerkt voor 2019 maar prijzen en openingstijden kunnen variëren.

Laatst gewijzigd 10/04/2020

Reisgids mee?

Download Reisgids

Index

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact