Sites en evenementen Necropolis Anghelu Ruju

Necropolis Anghelu Ruju

Necropolis Anghelu Ruju

Alghero (SS)

De prehistorische necropolis van Anghelu Ruju is uniek in zijn soort op Sardinië en telt 38 prehistorische in de rots uitgehouwen grafkamers. De necropolis bevindt zich op korte afstand van het vliegveld van Alghero in het midden van de historische en vruchtbare regio van de Nurra.

Necropolis Anghelu Ruju

De prehistorische begraafplaats van Anghelu Ruju, in het noorden van Sardinië vlak bij het stadje Alghero, behoort tot één van de meest waardevolle necropoleis (steden van de doden) uit het verre verleden. De site ligt vlak naast de weg die van Alghero naar Porto Torres en Sassari voert en is daardoor makkelijk te bereiken. De necropolis bestaat uit twee naast elkaar gelegen zones met in totaal 38 graven, allemaal grafkamers uitgehakt in de rotsachtige ondergrond van een nauwelijks zichtbare verhoging in het landschap. Rondom ligt de vruchtbare vlakte van de Nurra die van Alghero in het zuiden naar Porto Torres in het noorden loopt.

De prehistorie

De oudste vondsten uit de necropolis dateren van 3500 v C en worden toegeschreven aan de cultuur van Ozieri. De vroegste graven zijn van het type "a pozzetto", een verticale schacht die toegang geeft tot één of meer grafkamers. Daarna evolueerde de vorm van het graf in die van het type "a dromos", een steeds langere schacht die toegang geeft tot een grafkamer met daarachter één of meer cellen. In de daarop volgende periode, de cultuur van Abealzu-Filigosa vanaf 2500 v C , werden een aantal graven opnieuw gebruikt en waarschijnlijk uitgebreid. Van de periode van de cultuur van Monte Claro, die rond 2400 v C begon, en die van de Klokbekercultuur, vanaf 2200 v C, zijn er nauwelijks sporen gevonden, een teken dat de necropolis in die periode weinig in gebruik is geweest. Pas in de periode van de cultuur van Bonnanaro (1800 v C), de Sardijnse bronstijd die ook wel de nuraghe tijd genoemd wordt, werden de grafkamers opnieuw gebruikt.

Tipologie

De heuvel en de rotslaag (kalkrijk zandsteen) waarin de grafkamers uitgehakt zijn is niet hoog. Hierdoor is de verticale ruimte beperkt gebleven waardoor veel grafkamers een dun plafond hadden en in de loop van de tijd zijn ingestort. Een aantal graven is van het type "a pozzetto" (bijvoorbeeld Graf XXV), met een onregelmatige plattegrond. De meeste zijn van het type "a dromos" met een meer symmetrische architectuur zoals een T-vorm. De Domus de Janas van het type dat een vierkante opening heeft in een verticale rotswand met daarachter de grafkamers komt hier niet voor vanwege de beperkte verticale ruimte.

De complexere graven "a dromos" hebben meestal een vestibule, met daarachter een grotere centrale grafkamer, mogelijk in gebruik geweest voor begrafenisrituelen. Rondom de centrale kamer liggen één of meer cellen, de eigenlijke grafkamers waar de doden bijgezet werden. De benaming "Sassarese" duidt op een bepaald veel voorkomend type plattegrond van de graven in de omgeving van Sassari, waarbij een aantal cellen rondom de centrale kamer liggen. Van sommige graven hebben de vestibule of de centrale grafkamer decoraties in relief, symbolische tekens (Graf XXVIII) of een dichte doorgang in relief als een soort symbolische opening naar het hiernamaals maar mogelijk ook de aanzet tot een nieuwe grafkamer. In de vloer van enkele centrale grafkamers zijn in het midden ronde kommen gemaakt zoals die ook in de Domus de Janas elders op Sardinië te zien zijn, met mogelijk een centrale rol in begrafenis rituelen.
De graven werden afgesloten met een steen en verzegeld. In één geval (Graf VII) is deze steen nog aanwezig, in alle overige gevallen zijn deze verdwenen.

Het grafveld

Het grafveld bestaat uit twee delen. Alle graven zijn aangegeven met een nummer die tijdens de opgravingen gegeven zijn. Dit zijn een groot aantal romeinse nummers en een aantal graven die met een letter aangegeven zijn. In het eerste deel, het hoogste deel van de heuvel, bevinden zich de meeste graven. Het eerste graf links bij aanvang is Graf A gevolgd door Graf V en XIX. Achter deze graven liggen nog tien andere graven waaronder graven III, XI en XII. Deze laatste twee graven zijn de enige grote graven die intact waren toen ze ontdekt werden, met alle grafgiften nog op hun plaats.
Rechts van Graf XIX ligt Graf VII, het enige graf met nog een steen voor de ingang maar waarvan verder de wanden en het plafond van zijn verdwenen. Daarachter liggen de graven VI, XXIV en I die in de lage verticale rotswand uitgehakt zijn. Voorbij graf I bevinden zich de graven VIII, VIIIbis en IX op rij, eveneens vanaf de verticale rotswand toegankelijk. Het laatste graf in deze rij is Graf XXV, een mooi voorbeeld van een graf "a pozzetto". Achter deze rij graven boven op de heuvel liggen nog de drie graven XXX, XXVIII en C. Het Graf XXVIII is van het type sassarese en er zijn bijzondere motieven aangebracht in relief voor de ingang van de centrale kamer; dubbele stierenhorens met daaronder schijven. Het Graf C, van het type "a pozzetto", heeft een bijzondere plattegrond die duidelijk te zien is van bovenaf doordat een groot deel van het plafond is verdwenen.

Aan de andere zijde van het terrein liggen nog de graven XX, II en XXbis die deel uitmaken van het tweede deel van de necropolis. Graf II is ook in gebruik geweest als woning in recentere tijden en daardoor helaas beschadigd. Het hergebruik van grafkamers als woning in recentere tijden is ook bekend uit andere delen van Sardinië. Graf XXbis is een bijzonder groot monumentaal graf met in de centrale kamer twee pilaren die uitgespaard zijn om het plafond te ondersteunen.
Met dit laatste graf is de rondgang over de necropolis ten einde.

Bibliografie

1. Demartis G.M., 1986, La necropoli di Anghelu Ruju, Sassari
2. Lilliu G., 2003, La civiltà dei Sardi dal paleolitico all'età dei nuraghi, Nuoro

Adres: SP 42 Alghero - Sassari ter hoogte van het vliegveld Fertilia

Tel: +39 3294385947, 3490871972, 3490871963

Openingstijden: mei-september 9.00-19.00; april en oktober 9.00-18.00; november-maart 10.00-14.00

Prijzen: Euro 5,00 (Euro 8,00 Necropolis en Nuraghe Palmavera gecombineerd), gereduceerd tarief Euro 4,00 onder voorwaarden

Website: SILT Sarda Interpreti Lingue e Turismo

Rondleidingen met gids zijn beschikbaar

De informatie is bijgewerkt voor 2019 maar prijzen en openingstijden kunnen variëren

Laatst gewijzigd 23/04/2020

Reisgids mee?

Download Reisgids

Index

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact