Sites en evenementen Museo Archeologico Nazionale

Museo Archeologico Nazionale

Museo Archeologico Nazionale

Cagliari (CA)

Het Museo Archeologico Nazionale in Cagliari is het belangrijkste archeologische museum van Sardinië. Er is een uitgebreide collectie van prehistorische en historische vondsten te zien, met name de bekende Sardische bronzen beeldjes uit de nuraghe tijd. Eén van de hoogtepunten zijn wel de manshoge beelden van Mont'e Prama waarvan er een aantal te zien zijn. Daarnaast is er een mooie collectie van fenicische en punische juwelen en aardewerk. Het museum geeft een goed overzicht van alle periodes tot in de Middeleeuwen.

Museo Archeologico Nazionale

Het Archeologisch museum in Cagliari is het belangrijkste museum op Sardinië voor de archeologie. Tegenwoordig is het museum in het Arsenaal van Cagliari gevestigd in de Cittadella dei musei vlak bij het voormalige gebouw van het museum (foto boven). Het museum is een bezoek waard voor wie zich in de buurt bevindt en een dagje de stad in gaat. De auto kan bij het centraal station geparkeerd worden en de stadsbus lijn 8 komt vlak langs het museum en langs het Romeinse amphitheater.
De expositie is verdeeld over vier verdiepingen. Het eerste deel is chronologisch opgezet, vanaf de prehistorie tot de romeinse tijd, terwijl de bovenste verdiepingen vondsten tonen uit de verschillende provincies op Sardinië. Een deel is ook ingericht voor tijdelijke tentoonstellingen.

De verzameling van het museum bevat vele prestigieuze objecten, van de befaamde bronzen beeldjes uit de nuraghe tijd tot de stele van Nora met de oudste fenicische inscriptie waar men veronderstelt dat de naam van Sardinië op voorkomt. Er is veel aardewerk uit alle periodes tentoongesteld en veel vondsten uit de punische en romeinse tijd, inclusief attisch (Grieks) aardewerk en Etruskisch aardewerk (bucchero) dat in de periode van de fenicische en punische steden veel geïmporteerd werd en tot ver in het binnenland teruggevonden is. Op de foto hiernaast een verzameling bronzen bijlen, deel uitmakend van een zogenaamde begraven schat van rondreizende smeden of bronsgieters (bron: Museo Archeologico Nazionale Cagliari).

Een van de topstukken betreft een masker met een grijnzend gezicht, uit de punische tijd, gevonden in een graf bij San Sperate (zie foto. bron: Museo Archeologico Nazionale Cagliari). De oorspronkelijke bedoeling van het masker was om de kwade geesten weg te jagen. Een vergelijkbaar masker hangt in het museum Whittaker op Motya (Sicilië).

Bibliografie

Usai, L en M. Frau, Il Museo Archeologico di Cagliari, guida per adulti pazienti e bambini intraprendenti, Cagliari

In het museum is ook een museum winkel gevestigd en er worden regelmatig interessante tentoonstellingen georganiseerd.

Adres: Cittadella dei Musei, piazza Arsenale, 1 Cagliari

tel. +39 070 684000

Openingstijden: 9:00-20:00 Maandag's gesloten

Prijzen: Euro 7,00 ; Euro 3,50 (18 tot 25 jaar) gratis onder de 18

Bereikbaar met stadsbus lijn 8 vanaf het station

Website: Museo Archeologico Cagliari

De informatie is bijgewerkt voor 2019 maar prijzen en openingstijden kunnen variëren

Laatst gewijzigd 06/04/2020

Reisgids mee?

Download Reisgids

Index

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact