Sites en evenementen Museo Arch Com Ferruccio Barreca

Museo Arch Com Ferruccio Barreca

Museo Arch Com Ferruccio Barreca

Sant'Antioco (CI)

Het archeologische museum van Sant'Antioco heeft een uitgebreide collectie van vondsten van de vele opgravingen van het fenicisch-punisch-romeinse stadje Sulki, dat nu Sant'Antioco heet, en van de rest van het eiland. Vooral de fenicisch-punische collectie is van een bijzondere waarde met het fijne aardewerk en de juwelen. Deel van het museum is ook het fenicisch-punische openlucht heiligdom, de tofet.

Museo Arch Com Ferruccio Barreca

Het nieuwe archeologisch museum van Sant'Antioco, vernoemd naar de archeoloog Ferruccio Barreca, ligt aan de noord kant van de stad. Het museum is makkelijk te bereiken en omvat behalve de expositie in de zalen ook het terrein van de tophet van Sulki. Vlak bij is een ruime parkeerplaats. Vanaf het museum zijn de overige bezienswaardigheden van Sant'Antioco op loop afstand te bereiken.

Het modern opgezette museum beheert een uitgebreide collectie aan archeologische vondsten van het eiland Sant'Antioco en van de nabij gelegen archeologische site van Monte Sirai. In de zalen zijn deze vondsten chronologisch en thematisch tentoongesteld. In de eerste zalen zijn de vele vondsten van de necropolis en de tophet van Sant'Antioco en Monte Sirai te zien, het typisch fenicisch en punisch aardewerk en de votief stenen van de tofet. Het aardewerk bestaat meest uit waterkannen en etensborden waar de maaltijden op geserveerd werden die de doden op hun reis naar het hiernamaals begeleidden. Kruiken met een platte rand werden gebruikt om olie te sprenkelen over het lichaam van de overledenen. Het aardewerk is met gele of rode klei gemaakt en soms versierd met gekleurde banden.

Een aantal vitrines zijn gevuld met de vele amuletten die zijn gevonden, gemaakt in glas en soms in ivoor of ander materiaal. Het betreft hier scarabeeën en afbeeldingen van egyptische goden die de doden moesten beschermen. Andere vitrines tonen de vele sieraden en parfum flesjes in faïence die in de graven zijn gevonden. In fenicische en punische rituelen werden de overledenen met persoonlijke bezittingen begraven, vandaar dat de graven uit deze periode bijzonder rijk zijn aan sieraden.

Op het terrein van de tofet zijn een groot aantal votief stenen gevonden waarvan een deel in het museum opgesteld staat. Deze werden als dank voor een ontvangen gunst bijgezet op het terrein. Het overgrote deel is voorzien van een afbeelding in reliëf van een centrale figuur tussen twee zuilen met daarboven een fronton van een tempel. De figuur betreft meestal een vrouw, priesteres of godin, die in veel gevallen de handen aan haar borsten houdt. Deze figuur is geïnterpreteerd als de godin van de vruchtbaarheid, Astarte of Tanit. De tophet was ook gewijd aan Baal en Astarte. Een aantal votief stenen zijn voorzien van inscripties met fenicische en punische letters. Sommige votief stenen zijn ingemetseld geweest in de muren van huizen als aanbidding van Maria.

In één niche van de zaal zijn drie modellen van schepen uit de fenicisch-punische tijd te zien. Het schip zonder riemen is de gaulos, het typische handelsschip van de feniciërs dat door de Grieken oneerbiedig wastobbe werd genoemd. De andere twee schepen zijn oorlogsschepen die vooral met roeiers voortgedreven werd, de pentekonter (vijftigriemer). Er staan in het museum ook een aantal punische amforen die in de handel gebruikt werden voor het vervoer van olie, wijn of graan. Deze amforen hebben een andere vorm dan die wij van de griekse of romeinse wereld kennen.

In het museum zijn ook twee standbeelden van leeuwen te zien. In de punische tijd stonden deze waarschijnlijk naast de toegangspoort van de stad. In de romeinse tijd werden de leeuwen verplaatst naar het amfitheater van Sulki. Bij opgravingen in de stad zijn de leeuwen beelden teruggevonden met kapotgeslagen koppen.

In de laatste zaal zijn een aantal vondsten uit de Romeinse tijd opgesteld. Er is een prachtig mozaïek van twee panters die uit een grote krater drinken met wijnranken omgeven, een verwijzing naar de god Bacchus, en er zijn een aantal latijnse inscripties te zien.

Bibliografie

Bartoloni, P. 2007, Il Museo Archeologico Comunale "F. Barreca" di Sant'Antioco, Sassari

Adres: Via S. Moscati - Sant'Antioco

Openingstijden: 09:00 - 19:00

tel./fax: 0781 - 82105

Prijzen: Euro 7,00 Museum en tofet (voor combinatie of gereduceerde tarieven voor het archeologische of etnografische museum, de tofet, de necropolis en het Sabaudische fort zie de web site)

Website: Cooperativa Archeotur

De informatie is bijgewerkt voor 2019 maar prijzen en openingstijden kunnen variëren

Laatst gewijzigd 22/04/2020

Reisgids mee?

Download Reisgids

Index

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact