Sites en evenementen Sant'Antioco

Sant'Antioco

Sant'Antioco

Sant'Antioco (CI)

In de oudheid was Sant'Antioco bekend onder de naam Sulky en werd ooit door feniciërs in de achtste eeuw v Chr. als handelspost gesticht vlak bij een complexe nuraghe. Er zijn nog resten te zien van een punische necropolis, later omgevormd tot vroeg-christelijke catacomben, onder de basiliek van Sant'Antioco. Er is een belangrijk archeologisch museum met daarnaast de resten van de fenicisch-punische tofet, een openlucht heiligdom. In de middeleeuwen werd het stadje vernoemd naar Antiochus, de vroeg-christelijke martelaar. Elk jaar worden ter ere van de heilige feesten georganiseerd en een processie gehouden.

Sant'Antioco

Het stadje Sant'Antioco ligt in het zuid-westen van Sardinië op het gelijknamige eiland dat met een smalle landstrook verbonden is aan het vasteland. De oorsprong van dit stadje, dat in de oudheid de naam Sulky had, gaat terug tot in de achtste eeuw voor C. In die periode dreven Feniciërs en Euboiers (Grieken van het eiland Euboia) handel met het westelijke Middellandse Zeegebied en maakten gebruik van zogenaamde ports of trade, steunpunten waar zij hun schepen veilig konden afmeren en contacten konden leggen met de bewoners. Van de periode daarvóór, de bronstijd, zijn er ook sporen gevonden van bewoning, hiervan getuigen de resten van een nuraghe onder het huidige fort su Pisu. Hoewel de moderne huizen voor het overgrote deel de oorspronkelijke stadsdelen uit de voorgaande prehistorische, fenicisch-punische, romeinse en middeleeuwse periodes allang hebben vervangen zijn er in het stadje nog steeds veel bijzondere plekken te zien en zijn er interessante musea waar onder andere de vondsten van de talloze archeologische opgravingen worden tentoongesteld. Voor liefhebbers van de Fenicisch-Punische periode is vooral Sant'Antioco een bezoek de moeite waard. Maar er is veel meer dan alleen de oudheid.

De romeinse brug

Wie Sant'Antioco wil bezoeken zal er niet aan ontkomen over de ss126 te rijden. Het stadje is dan al van ver af te zien met aan de linkerkant de zoutwerken en de zilte lagunes met de flamingo's, en aan de rechterkant het open visrijke water waar de economie van het stadje lange tijd op gebaseerd was. De eerste bezienswaardigheid vlak voor de brug over het kanaal dat de landengte doorsnijdt is de oude romeinse brug die nu geheel verzand is. Om de rest van het stadje te bezoeken is de beste plek om de auto te parkeren bij het archeologisch museum, alle bezienswaardigheden zijn goed te belopen. Het archeologisch museum is gemakkelijk te bereiken door vlak na de brug rechtsaf te slaan en de weg langs de waterkant, de boulevard van het stadje, te volgen tot helemaal aan het eind deze een bocht naar links maakt en de parkeerplaats te zien is.

Het archeologisch museum en de tofet

Een bezoek aan het archeologsch museum, het Museo Archeologico Comunale F. Barreca, kan gecombineerd worden met een bezoek aan de zone van de tofet, het fenicisch-punische openlucht heiligdom. In het museum zijn de archeologische vondsten uit de stad en de omgeving te zien en wordt de historie van het stadje en het eiland verteld. Een gids begeleidt de bezoekers naar de tofet en vertelt over dit bijzondere heiligdom. De toegangskaart kan ook gecombineerd worden met de andere bezienswaardigheden zoals het etnografisch museum en enkele punische graven die voor publiek opengesteld zijn.

Het etnografisch museum en de punische graven

Vanaf het museum is het een klein stuk lopen naar het centrum. Hier is een klein etnografisch museum te zien dat alle gebruiksvoorwerpen uit het verleden verzameld heeft, verkregen door donatie van de bewoners van Sant'Antioco. Het museum geeft een aardig beeld van het leven van de Sardijnen op het eiland. Daar vlak bij liggen een aantal punische graven die nog tot aan de Tweede Wereldoorlog bewoond werden. De graven zijn toegankelijk met een trap en de muren zijn witgekalkt. Ook hier is te zien hoe de armen van het stadje toch een waardig bestaan probeerden op te bouwen. Sommige graven die niet te bezichtigen zijn worden altijd nog als schuur of opbergplaats gebruikt.

Het fort en de basiliek

Op het hoogste punt van het stadje staat het fort, su Pisu, gebouwd in de periode van de Sabaudische-Piemontese regering. Vanaf dit fort is er een mooi uitzicht over het stadje en de omgeving. Vanaf het fort zijn ook de meest recente opgravingen te zien van delen van de fenicisch-punische necropolis en een deel van de acropolis.
Het fort ligt op korte afstand van de basiliek van Sant'Antioco waar het beeld van de heilige Antiochus staat. Dit beeld vormt elk jaar het middelpunt van de feesten in het stadje en wordt dan in een optocht rond gedragen voorafgegaan door een stoet in klederdracht, te voet, in ossewagens en te paard. Onder de kerk liggen de vroeg-christelijke catacomben, een doolhof van voormalig punische graven die hergebruikt zijn in de laat-Romeinse en vroeg-Middeleeuwse tijd. De catacomben kunnen bezocht worden als de kerk open is. Hier mogen helaas geen foto's gemaakt worden.

Vanaf de kerk is het een korte stukje naar de waterkant. Langs de boulevard is het een mooi wandeling met uitzicht op de boten en de bergen in de verte. Het is van daaraf niet ver meer naar de parkeerplaats bij het museum.

Bibliografie

1. Bartoloni, P., 2003, Fenici e Cartaginesi nel Sulcis, Cagliari
2. Bartoloni, P. 2007, Il Museo Archeologico Comunale "F. Barreca" di Sant'Antioco, Sassari
3. Tronchetti, C. 1989, S. Antioco, Sassari
4. Tronchetti, C. 1995, Il tophet di S. Antioco e le sue stele, Sant'Antioco

Tips voor je verblijf in Sant'Antioco

Ecolounge van Monique van Sardinië trips

Overzichtskaart van accommodaties

Nuttige links

Archeotour Sant'Antioco (italiaans, beperkte engelse en duitse vertaling)

Laatst gewijzigd 21/04/2020

Reisgids mee?

Download Reisgids

Index

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact