Sites en evenementen Sant'Anastasia

Sant'Anastasia

Sant'Anastasia

Sardara (VS)

Midden in de bebouwde kom van Sardara ligt de archeologische site van Sant'Anastasia, genoemd naar het kerkje dat deel uitmaakt van de site. Hier bevindt zich een Bronstijd waterheiligdom, een put met een tholos koepelgewelf en trap. Naast het heiligdom zijn de resten te zien van enkele hutten, waaronder een hut van de vergadering, de rest ligt onder de moderne huizen. Er is ook een klein archeologisch museum in Sardara waar de vondsten te bewonderen zijn.

Sant'Anastasia

De archeologische site van het heiligdom van Sant'Anastasia ligt midden in de bebouwde kom van Sardara precies naast de kerk gewijd aan de gelijknamige heilige. Naast het de heilige waterput zelf zijn er enkele structuren van een nuraghe dorp blootgelegd, waaronder de zogeheten hut van de bijeenkomsten. Doordat de site in het midden van het stadje ligt was het moeilijk deze op te graven. Men heeft er zelfs een deel van de kerk voor moeten afbreken en de voorzijde verplaatst om het hele waterheiligdom bloot te kunnen leggen.

De opbouw doet denken aan het waterheiligdom van Santa Cristina alleen zijn de stenen nauwelijks bijgewerkt. Dit betekent dat de structuur ouder is, maar wil niet zeggen dat de site op zich ouder is. Het water sijpelt door de bodem de put binnen, en wordt steeds weggepompt. Hierdoor is het mogelijk via de trap in het waterheiligdom af te dalen tot aan de bodem om de simpele architectuur te kunnen bewonderen. De gehele bovenbouw ontbreekt. Men denkt dat deze van hetzelfde type was als ook elders op Sardinië is gevonden.

De kleine kerk van Sant'Anastasia maakt deel uit van de site en kan bezocht worden. Binnen is er nog een tweede waterput, mogelijk van latere tijd. In Sardara bevindt zich verder nog een klein archeologisch museum.

Bibliografie

Paderi, M.C. e G. Ugas, 1988, Sardara in: G. Lilliu, a cura di, L'Antiquarium Arborense e i civici musei archeologici della Sardegna, p. 199-214

Index

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact