Sites en evenementen Santa Cristina

Santa Cristina

Santa Cristina

Paulilatino (OR)

Vlak bij Paulilatino aan de ss131 ligt de archeologische site van Santa Cristina. De site bestaat uit een nuraghe heiligdom vlak bij een christelijk kerkje gewijd aan Santa Cristina en een nuraghe met nederzetting. Centraal in het nuraghe heiligdom staat een ondergrondse waterput met een trap die met een ongekende strakheid en mathematische precisie gebouwd is. De continuïteit van het heilige karakter van de plek blijkt ook uit het kerkje met huisjes dat slechts enkele dagen per jaar het middelpunt is van religieuze feesten. Even verderop zijn de resten te zien van een prehistorisch dorp en een nuraghe, met enkele door schaapherders gebouwde hutten uit meer recente periodes.

Santa Cristina

De archeologische site van Santa Cristina bestaat uit drie verschillende delen die in de setting van een natuurpark liggen dat door de gemeente Paulilatino gecreëerd is. De site kan makkelijk bereikt worden via een eigen afslag van de Strada Statale 131 Carlo Felice tussen Oristano en Abbasanta, en het ligt net boven de vlaktes rond Oristano en de Golf.

Het belangrijkste deel van de site bevindt zich om en rond het heiligdom zelf. De waterput uit de nuraghe-tijd is een juweeltje in architectonisch opzicht, hoewel de bovengrondse structuren geheel verdwenen zijn en alleen de ondergrondse delen nog te bezichtigen zijn. De ondergrondse kamer van de put is rond en het gewelf is in een koepelvormig gewelf (tholos) opgezet, en is 6.9 meter hoog. De vorm van de ingang is een trap die in een driehoekige vorm is opgebouwd. Put en trap zijn gebouwd met mathematische precisie wat de hele structuur indrukwekkend maakt. Deze architectuur lijkt dan ook geenszins op de ruwere vormen van de basaltstenen van de klassieke nuraghi. In de put zijn votief geschenken gevonden in de vorm van bronzen beeldjes en aardewerk. De site is gedateerd op de elfde eeuw voor Christus.

Bij het heiligdom ligt de zo genoemde hut van de vergadering en de structuren van gebouwtjes of hutten waarvan men aanneemt dat daar werkplaatsen of winkeltjes waren waar religieuze artikelen gemaakt en verkocht werden.

Het tweede deel bestaat uit de meer recente kerk van Santa Cristina en de kleine huisjes (cumbessias) waar meerdere keren per jaar dagenlange religieuze feesten werden gehouden. Voor het verblijf aldaar bouwden sommige families een klein onderkomen voor de nacht.

Het derde deel tenslotte is het nuraghe dorp, een honderd meter verderop, rond een enkelevoudige nuraghe. Bijzonder zijn de lange hutten in basaltblokken gebouwd waarvan de functie nog onbekend is. Deze langwerpige hutten zijn van een latere tijd.

Het landschap rondom de site is met name in de winter en lente zeer mooi, typisch voor deze zone van Sardinië

Bibliografie

1. Lilliu G., 2003, La civiltà dei Sardi dal paleolitico all'età dei nuraghi, Nuoro
2. Moravetti A., 2003, Il santuario nuragico di Santa Cristina, Sassari
3. Santillo Frizell B., 1992, Phoenician Echoes in a Nuragic Building in: Sardinia in the Mediterranean: A footprint in the sea, ed. R. H. Tykot and T.K. Andrews, Sheffield, p. 262-270

Adres: afrit van de SS131 bij Paulilatino

Tel: 0785 55438/686/623.

Website: Pozzo Santa Cristina Paulilatino

Openings tijden: van 8:30 tot zonsondergang.

Prijzen: Euro 5,00 , Euro 3,50 (gereduceerd tarief voor groepen), Euro 2,50 (6-13 jaar), geeft ook toegang tot het museum in Paulilatino.

De informatie is bijgewerkt voor 2019 maar prijzen en openingstijden kunnen variëren

Laatst gewijzigd 02/04/2020

Reisgids mee?

Download Reisgids

Index

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact