Sites en evenementen Oristano

Oristano

Oristano

Oristano (OR)

Oristano is de hoofdstad van de gelijknamige provincie op West-Sardinië. Het was in de middeleeuwen als hoofdstad van het Judicaat van Arborea een belangrijke stad. Het historisch centrum herinnert nog aan dit glorieuze verleden. Elk jaar wordt rond carneval de Sartiglia georganiseerd in het historische centrum.

Oristano

Oristano is de hoofdstad van de gelijknamige, in 1974 ingestelde, provincie in het westen van Sardinië. De stad telt ongeveer 32.000 inwoners en is een regionaal centrum voor het westen van Sardinië 1. De trein verbindt Oristano met Sassari en Cagliari en er is een centraal busstation met verbindingen naar de belangrijkste plaatsen in de regio. Vanaf de ss131, de belangrijkste verkeersader van Sardinië, is het centrum vrij snel te bereiken. In het historisch centrum geldt een beperking voor gemotoriseerd verkeer en er zijn zones waar alleen betaald parkeren mogelijk is.

Korte geschiedenis van de stad Oristano

Oristano ligt op een zandrug tussen de rivier de Tirso en de lagunes van Santa Giusta. De Sardijnse naam is Aristanis wat veel lijkt op de naam Aristianes in Byzantijnse geschriften uit de zevende eeuw n C. Volgens één van de theoriën van archeologen heeft zich met de opkomst van het christendom een nieuwe woonkern gevormd rond een praedium of villa van de Romeinse familie Aristius, die veel bezittingen op Sardinië had 2. Het kwam vaak voor dat de baden van villa's die buiten de stad waren gelegen omgevormd werden en in gebruik werden genomen als kerk. Vlak bij deze plek lag ook de Punisch-Romeinse stad Othoca, nu het vissersdorp Santa Giusta. Hier is in de late middeleeuwen ook één van de mooiste kerken gebouwd. De Punisch-Romeinse stad die uiteindelijk het lot van Oristano zou bezegelen en het tot de hoofdstad van het Judicaat van Arborea zou laten uitgroeien is Tharros. Hier was sinds het wegvallen van de Byzantijnse bescherming een Iudex (Giudice) gevestigd en een episcopaat. Onder druk van de geregelde aanvallen van de arabieren op de Sardijnse kusten, zouden zowel de bisschop als de Giudice besluiten hun zetel te verhuizen naar Oristano 3. Deze vlucht van Tharros naar Oristano is verbeeld in de reliëfs van de bronzen deuren van de kerk in Oristano.

Oristano als hoofdstad van het Judicaat van Arborea maakte een bloei periode door in de late Middeleeuwen. Een aantal bouwwerken herinneren aan deze periode, de meest markante is wel de toren en poort van Mariano II. Uiteindelijk zou de stad en het Judicaat in 1410 het onderspit delven in de laatste veldslag van Sanluri tegen de krachtigere Catalanen en werd het Markiezaat (markgraafschap) van Oristano ingesteld 4.
Oristano werd minder belangrijk dan Cagliari en Sassari, maar bleef de belangrijkste havenstad voor het directe achterland. Het gebied werd echter geteisterd en gehinderd in haar ontwikkeling door de malaria wat pas in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw onder controle werd gebracht door de drooglegging van de moerassen ten zuiden van de stad.
Om de economische ontwikkeling op gang te brengen werd na de oorlog een nieuwe commerciële haven aangelegd waar kleinere zeeschepen konden aanmeren en het kleine vliegveld bij Fenosu aangelegd. In 1974 werd Oristano opnieuw de hoofdstad van het achterland door de instelling van de provincie van Oristano. Tegenwoordig richt de stad zich met name op het toerisme. In het historisch centrum is een bureau voor het toerisme voor de stad en provincie van Oristano gevestigd.

Bezienswaardigheden en evenementen

Het stadje biedt een levendig centrum met winkels, bars en restaurants. Om het voor toeristen aantrekkelijker te maken is er in de laatste jaren veel gerestaureerd in het historisch centrum van Oristano. Bezienswaardigheden zijn zonder meer het belangrijkste museum, het Antiquarium Arborense, en de kerk gewijd aan Santa Maria Assunta. Op het centrale plein staat het grote standbeeld van Eleonora d'Arborea, de laatste Iudex (Giudicessa) van Arborea. Aan het einde van de winkelstraat, de Via Dritta, staat de toren van Mariano II. Een rondwandeling door het historisch centrum, de achteraf straatjes, laat zien dat veel gebouwen van oude datum met een mix van steensoorten (zandsteen en basalt) zijn gemaakt. Men zegt dan ook dat de mensen van Oristano de stenen van Tharros haalden om hun huizen te bouwen.
Het belangrijkste evenement van de stad vindt plaats rond carneval, de Sartiglia. Tijdens dit evenementen laten ruiters hun kundigheid zien in oude ruiterspelen. Dit evenement wordt in de zomer in beperkte vorm herhaald voor de toeristen. Er is ook een belangrijk feest rond de kerk van de Madonna del Rimedio. Deze kerk staat even buiten de stad aan de andere oever van de rivier de Tirso staat. In de negen dagen voor 8 september worden allerlei festiviteiten georganiseerd in Oristano en bij de kerk waar veel Sardijnen op af komen.

Noten

1 ISTAT
2 Spanu 1998, p 60-61
3 Zucca 2000, p 1106-1107
4 Ferrer I Mallol 2000, p 617

Bibliografie

1. Ferrer I Mallol, M.T. 2000, La Guerra d'Arborea alla fine del XIV secolo in: Giudicato d'Arborea e Marchesato di Oristano: proiezioni mediterranee e aspetti di storia locale, ed. G. Mele, Oristano, p. 535-620
2. Spanu, P.G. 1998, La Sardegna bizantina tra VI e VII secolo, Oristano
3. Zucca, R. 2000, Zerkis iudex arborensis in: Giudicato d'Arborea e Marchesato di Oristano: proiezioni mediterranee e aspetti di storia locale, ed. G. Mele, Oristano, p. 1103-1112

Tips voor je verblijf in Oristano

Eleonora Bed and Breakfast

Overzichtskaart van accommodaties

Nuttige links

Toerisme Oristano (italiaans)

Laatst gewijzigd 18/04/2020

Reisgids mee?

Download Reisgids

Index

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact