Sites en evenementen Nuraghe Losa

Nuraghe Losa

Nuraghe Losa

Abbasanta (OR)

Nuraghe Losa is een imponente complexe nuraghe op de hoogvlakte van Abbasanta. De structuur bestaat uit een centrale toren met bastions en drie torens eromheen die een afgeronde driehoek vormen. De nuraghe ligt strategisch langs de antieke doorgangsweg van de Golf van Oristano naar de hooglanden achter Macomer. Rond de nuraghe zijn de resten van een nederzetting te zien die beschermd werd door een muur met toegangspoortjes, deze nederzetting werd tot in de Middeleeuwen bewoond. Op het terrein is een klein museum die de historie van het monument vertelt en enkele vondsten toont.

Nuraghe Losa

Nuraghe Losa behoort tot het type complexe nuraghi. De nuraghe is opgebouwd uit een centrale toren die mogelijk tot 19 meter hoog was en uit drie verdiepingen bestond, met daaromheen drie torens die twee verdiepingen hoog waren. In afwijking van de meeste complexe nuraghi heeft Nuraghe Losa geen binnenplaats. Hierdoor is het aangezicht massief en de vorm een afgerond driehoekig platform waar de vier torens boven uit staken. De nuraghe ligt op een ommuurd terrein waar overblijfselen van bewoning en begraafplaatsen gevonden zijn. Er bevindt zich ook een klein museum. De site is gemakkelijk bereikbaar vanaf de SS131 Carlo Felice ter hoogte van de afslag naar Nuoro bij Abbasanta.

Panorama vanaf Nuraghe Losa
Panorama vanaf Nuraghe Losa

Wat van de oorspronkelijke nuraghe is overgebleven is al imponerend. Vanaf het platform is er een wijd uitzicht over de omringende hoogvlakte. De hoofdingang van het centrale deel is aan de zuidoost zijde van de nuraghe. Via een korte gang met twee zijgangen en een trap komt men in de centrale kamer die nog intact is. De centrale kamer heeft drie niches. De twee zijgangen leiden elk naar een andere toren, waarvan de zuidelijke toren nog maar ten dele een koepel heeft. De trap die in de muur van de centrale toren omhoog loopt komt uit op het platform en de ingang van de kamer op de tweede verdieping die grotendeels verdwenen is. Het platform is niet toegankelijk voor het publiek. De rondgaande trap klimt verder rond de tweede kamer waardoor men er van uit gaat dat er mogelijk nog een derde kamer bovenop stond.

Curieus is dat zich in de centrale toren een geheime gang bevindt die van de rondgang naar een opening in de centrale kamer loopt. In de grote centrale kamer hebben houten constructies gezeten die een tweede verdieping creëerden, mogelijk toegankelijk middels een ladder. Het buitenplatform ter hoogte van de tweede verdieping was enigszins overhangend getuige de stenen aan de rand. Deze stenen zijn in grote aantallen rond de nuraghi gevonden en aan de hand van miniatuur modellen is de vorm van de nuraghi gereconstrueerd. Aan de noordzijde van de nuraghe bevindt zich een tweede secundaire opening die toegang geeft tot de noordelijke toren. Vanuit de noordelijke toren loopt een tweede trap naar het platform. Het geheel geeft de indruk van een doolhof van gangen en kamers.

Chronologisch plaatst men de bouw van de centrale toren tussen 2000 en 1800 voor Christus volgens de ene theorie en tussen 1200 en 1000 voor Christus volgens de meest gangbare theorie. Dateringen hangen af van de vondsten en eventuele C14 datering van overblijfselen van stukjes hout in de muren. Nuraghe Losa bevindt zich in een unieke staat waardoor constructie methodes nog zichtbaar zijn; de koepelvormige kamers (tholos of valse koepel genoemd), de opbouw van de muren en de afnemende grootte van de stenen naarmate men hoger komt. Ook meer klassieke elementen van de nuraghi zijn terug te vinden in met name de kleinere torens; de schietgaten.

Deze kleinere torens staan naast de eigenlijke nuraghe en worden verbonden door een muur. Of dit nu verdedigingswerken zijn is nog niet duidelijk, daar de plaatsing van de muur daar niet ideaal voor is. Rondom de nuraghe zijn nog diverse constructies aanwezig die van latere datum zijn. Het betreft de fundamenten van een aantal hutten en specifiek de ronde structuur vlak voor de ingang van de nuraghe. Op het terrein zijn verder nog grafstenen gevonden die uitgehold zijn en waar waarschijnlijk (met een deksel) de urnen met as in gezet werden. Grappig is dat deze stenen vaak ook bij huizen terug te vinden zijn als drinkbak voor de dieren.

In de ommuring van het terrein zijn tenslotte nog twee poorten die te bezichtigen zijn. Op het terrein staat ook een klein museum met vondsten van Nuraghe Losa en daar omheen.

Bibliografie

1. Lilliu, G. 1982: La Civiltà Nuragica, Sassari
2. Lilliu, G. 2003: La civiltà dei Sardi dal paleolitico all'età dei nuraghi, Nuoro
3. Manca, G. 2004: Il nuraghe Losa e la civiltà nuragica, Ghilarza
4. Melis, P. 2003, Civiltà Nuragica, Sassari

Adres: Abbasanta SS131 afslag Nuoro

tel. +39 0785 54058/823 (coop), 0785 52302; 329 7260732

Openingstijden: zomer 9:00-zonsondergang;winter 8:30-18:30

Prijzen: Euro 5,00 ; Euro 3,50 (groepen) ; Euro 2,50 (kinderen)

Website: www.nuraghelosa.net

Beheerd door Coop Paleotur '95, corso Umberto, Ghilarza

De informatie is bijgewerkt voor 2016 maar prijzen en openingstijden kunnen variëren

Laatst gewijzigd 01/04/2020

Reisgids mee?

Download Reisgids

Index

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact