Sites en evenementen Monte Sirai

Monte Sirai

Monte Sirai

Carbonia (CI)

Monte Sirai is een punisch-romeins stadje boven op de berg Monte Sirai vlak bij Carbonia. De plaats ligt op een strategisch punt in het ertsrijke mijngebied van de Sulcis en Iglesiente. De archeologische site bestaat uit de resten van de punisch-romeins nederzetting met een acropolis, een punische en een fenicische necropolis en de tofet. Vanaf de berg is er een schitterend uitzicht over het omliggende gebied.

Monte Sirai

De archeologische site van Monte Sirai ligt op een heuvel net ten westen van de moderne stad Carbonia. Het antieke stadje lag op een strategisch punt in het ertsrijke en vruchtbare gebied van het zuidwesten van Sardinië op slechts twintig kilometer afstand van de belangrijkste fenicisch-punisch-romeinse havenplaats Sulki (Sant'Antioco). Het stadje werd dan ook door de archeologen lange tijd beschouwd als één van de vestingplaatsen van de Feniciërs eerst en de Puniërs later, hoewel recentelijk deze interpretatie herzien wordt. Vanaf de berg is er een wijds uitzicht naar alle windrichtingen.
De archeologische site bestaat uit de acropolis van het stadje, nu bijna in zijn geheel opgegraven, een fenicische begraafplaats, een punische necropolis en een tofet. Ook zijn er Domus de Janas en de resten van een nuraghe aangetroffen. De vondsten van de archeologische site zijn overgebracht naar de archeologische musea in Carbonia, Cagliari en Sant'Antioco.

De acropolis

De acropolis ligt op de rand van de steile hellingen van de berg en is bereikbaar via een enkel pad dat naar de stadspoort loopt. Aan beide zijden van de poort zijn de structuren te zien van wat men geïnterpreteerd heeft als verdedigingswerken of stadsmuren. Vlak achter de poort liggen de resten van het belangrijkste deel van Monte Sirai, een dubbele tempel structuur en de funderingen van een rechthoekig gebouw. De twee structuren naast elkaar met ieder twee ruimtes aan de verre zijde zijn geïnterpreteerd als tempels van het Punische type, mogelijk nog in gebruik tot in de romeinse tijd. Deze structuren liggen op het hoogste punt en daar zijn ook de resten gevonden van een nuraghe of nuraghe dorp, teken dat dit in de bronstijd al een belangrijke plek was. Naast de twee tempels liggen de fundamenten van een versterkt gebouw, mogelijk een toren (mastio). Aan de andere zijde zijn de resten van een waterbassin gevonden, een bagnarola. De site van Monte Sirai heeft een eerste Fenicische fase gekend, werd daarna verlaten en is in de Punische tijd opnieuw opgebouwd. Het stadje bleef tot in de Romeinse tijd bewoond.

Vanaf het hoogste punt lopen de drie belangrijkste straten van de acropolis parallel aan elkaar naar het andere eind van het stadje. De belangrijkste huizen stonden aan het begin, die van de gewone ambachtslieden langs deze drie straten. Eén van deze huizen aan het begin is geheel opgegraven en onderzocht, het Huis van Fantar, genoemd naar de archeoloog die de opgravingen verrichtte. Van dit huis is de plattegrond gereconstrueerd. Via een voorportaal kon men de binnenplaats op waar de belangrijkste kamers op uitkwamen. Via een trap was de bovenverdieping te bereiken. Een detail is de goot van de afvoer van hemelwater vanaf de binnenplaats naar de straat. In een ander huis zijn stukken gips gevonden, gips werd gebruikt om lichtdoorlatende plafonds te maken. In veel huizen werden tenslotte resten gevonden van de verschillende ambachten die er werden beoefend.

De Punische necropolis en de fenicische begraafplaats

De necropolis van Monte Sirai bestaat uit een serie grafkamers uit de Punische tijd en een aantal graven uit de Fenicische periode. De Punische grafkamers waren familiegraven, waar de leden van dezelfde familie werden bijgezet. De grafkamers zijn vrij te bezichtigen maar één van deze graven heeft een bijzonder kenmerk en kan alleen onder begeleiding van een gids bezocht worden. Hier is op een pilaar het omgekeerde symbool van het leven, de Egyptische ankh, uitgebeeld. De ankh werd door de Puniërs ook gebruikt als symbool voor de godin Tanit.

De Tofet

In het zicht van de acropolis lag de tofet. De tofet was ingericht in de tweede, punische, fase van het bestaan van Monte Sirai. Naast de vele urnen zoals deze ook in Sulcis en in Tharros zijn aangetroffen, zijn er ook de resten van een klein tempeltje gevonden. In het tempeltje aan de noordzijde is nog het altaar te zien. Het altaar was niet bedoeld voor de verbranding van de resten van dieren en kinderen, want dat gebeurde buiten. Helaas is de restauratie van dit deel van de site minder geslaagd door het gebruik van beton.

Bibliografie

1. Bartoloni, P. 1989, Monte Sirai, Sassari
2. Bartoloni, P., S.F. Bondì, L.A. Marras, 1992, Monte Sirai, Roma

Adres: Strada Statale 126 Sulcitana - località Sirai

Tel: 0781 62665

Openingstijden: zomer 9:00-20:00 (juli en augustus elke dag); 9.00 - 19.00 (de andere maanden en gesloten op maandag); winter 9:30-16:30 (oktober - maart en maandag gesloten)

Prijzen: Euro 6,00 euro (gereduceerd tarief 5,00 euro)

Website: Sistema Museale Carbonia

Rondleiding met gids mogelijk

De informatie is bijgewerkt voor 2018 maar prijzen en openingstijden kunnen variëren

Laatst gewijzigd 01/04/2020

Reisgids mee?

Download Reisgids

Index

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact