Sites en evenementen Nuraghe Genna Maria

Nuraghe Genna Maria

Nuraghe Genna Maria

Villanovaforru (VS)

Nuraghe Genna Maria is een mooi voorbeeld van een complexe nuraghe gebouwd in mergelsteen. De nuraghe ligt op een heuvel vlak bij Villanovaforru met een prachtig vergezicht richting de Golf van Oristano en de bergen van de Iglesiente. Rond de nuraghe zijn de resten te zien van hutten. In de punische tijd werd de nuraghe als heiligdom gebruikt, getuige de depositie van de vele beeldjes in aardewerk van Kore, de hellenistische verpersoonlijking van graanteelt. De archeologische site van de nuraghe is verbonden aan het archeologisch museum in het centrum van Villanovaforru.

Nuraghe Genna Maria

De complexe nuraghe Genna Maria ligt op de top van de hoogste heuvel in de historische streek de Marmilla, langs de weg van Collinas naar Villanovaforru. Vanaf de nuraghe is er een schitterend uitzicht over de vlakte van de Campidano richting de Golf van Oristano, wat ook de reden van de naam van de nuraghe was, de poort naar de zee. De nuraghe behoort tot de categorie bronstijd bouwwerken die in de punische en romeinse tijd omgevormd zijn tot heiligdom, gewijd aan Kore en Demeter. Die functie en het oorspronkelijke materiaal dat gebruikt is voor de bouw van het complex, mergelsteen, maakt deze nuraghe zo bijzonder.
De archeologische site wordt, samen met het museum van Villanovaforru, beheerd door een cooperatief.

Om de nuraghe te bezoeken is een omloop gemaakt die het mogelijk maakt de verschillende ruimtes van bovenaf te bekijken. De verschillende bouwfasen van de complexe nuraghe komen overeen met die van Barumini (zie Su Nuraxi). De centrale toren, die in het tweede millennium voor C gebouwd was, is omgeven door drie torens die aan het eind van het tweede millennium toegevoegd zijn. De torens zijn daarna versterkt door extra dikke muren die de openingen, de zogenaamde schietgaten, afdichtten. Rondom deze centrale constructie is vóór de negende eeuw een muur met secundaire torens gebouwd als een soort extra verdedigingslinie. Uit de laatste fase, die van de punisch-romeinse tijd, stammen de resten van het dorp rond de nuraghe.

Door het gebruik van mergelsteen dat sterk onderhevig is aan erosie was het al in een vroege fase van het bouwwerk nodig reparaties uit te voeren. Uit archeologisch onderzoek blijkt verder dat rond de achtste eeuw v C de nuraghe verlaten werd na een hevige brand en verwoesting waarvan de oorzaak niet bekend is. Pas in de punische en romeinse tijd werd het complex opnieuw in gebruik genomen als ruraal heiligdom gewijd aan de godinnen van de landbouw, Kore en Demeter. In de centrale toren lagen ontelbare lampjes opgestapeld, votief geschenken voor de cultus. De archeologische vondsten uit het complex dat onder andere door de archeologen Ubaldo Badas, Enrico Atzeni en Caterina Lilliu is onderzocht, worden getoond in het museum van Villanovaforru..

De rechthoekige fundamenten die te zien zijn van de woningen rond de nuraghe zijn van de punisch-romeinse tijd of zelfs van een latere tijd. Ondanks de invoering van het christendom werden er nog steeds votief geschenken gedeponeerd in de 6de en 7de eeuw n C in het heiligdom.

Bibliografie

1. Lilliu,G. 2003: La civiltà dei Sardi dal paleolitico all'età dei nuraghi, Nuoro
2. Lilliu, G. 2006, Sardegna Nuragica, Nuoro
3. Spanu, P.G. 1998, La Sardegna bizantina tra VI e VII secolo, Oristano
4. Van Dommelen, P. 1998, On Colonial Grounds, Leiden

Adres: Viale dei Lecci, Villanovaforru

Tel: 070 9300050/48

Openingstijden: In de ochtend 9.30-13.00 en in de middag in de zomer 15.30-19.00 en in de winter 14.30-17.00/18.00

Prijzen: Euro 2,50 Nuraghe, Euro 3,50 museum (Euro 5,00 nuraghe + museum); Gereduceerd tarief Euro 2,00 Nuraghe, Euro 2,50 museum (Euro 4,00 nuraghe + museum)

Website: Nuraghe en museum Genna Maria

Beheerd door Turismo in Marmilla cooperativa a r.l. ook rondleiding met gids

De informatie is bijgewerkt voor 2019 maar prijzen en openingstijden kunnen variëren

Laatst gewijzigd 31/03/2020

Reisgids mee?

Download Reisgids

Index

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact