Sites en evenementen Su Nuraxi

Su Nuraxi

Su Nuraxi

Barumini (VS)

De archeologische site van Su Nuraxi bij Barumini is één van de beroemdste bronstijd bouwwerken van Sardinië voornamelijk mede dankzij het werk van de archeoloog Lilliu. De nuraghe staat op de UNESCO lijst van werelderfgoed als symbool voor alle nuraghi van het eiland. De site bestaat uit een complexe nuraghe, een centrale toren met bastions en vier additionele torens en een binnenplaats met waterput, en een nuraghe dorp met simpele en complexe hutten. De site werd bewoond van de midden-bronstijd tot in de romeinse tijd.

Su Nuraxi

Aan de voet van de Giara di Gesturi, ten oosten van de Monte Arci in het gebied van de Marmilla, staat vlakbij het dorp Barumini Su Nuraxi, letterlijk De Nuraghe. Deze nuraghe was het onderwerp van een van de belangrijkste naoorlogse opgravingen onder leiding van de archeoloog Giovanni Lilliu, de eerste die met moderne methodes de basis heeft gelegd voor de kennis van de nuraghe tijd op Sardinië. Lilliu kwam zelf uit Barumini en was natuurlijk bekend met de directe omgeving en de heuvel die de nuraghe toen bedekte. De site is nu te bezoeken onder leiding van een gids en is op de lijst van werelderfgoed van de UNESCO geplaatst door de voorbeeldfunctie die de nuraghe dankzij Lilliu heeft gekregen.

Door de ligging heeft Su Nuraxi een prachtig uitzicht over de omringende vruchtbare landen en tevens op de dalen die zich van hier tot de Campidano en de Monte Arci uitstrekken. Het geeft een idee van de strategische ligging van de nuraghe en het nuraghe dorp.

De nuraghe

De centrale toren van de nuraghe is gebouwd in de bronstijd, tussen 1500 en 1300 voor Christus. Men schat dat de toren 19,5 meter hoog moet zijn geweest en drie verdiepingen telde, geheel opgebouwd met gestapelde blokken steen zonder gebruik van cement of klei.

In de tweede fase van zijn bestaan, tussen 1300 en 1100 voor Christus, is de nuraghe uitgebreid met vier torens en een binnenplaats. Op deze binnenplaats is een put geslagen waaruit water gehaald kon worden. De vier torens staan ongeveer noord, zuid, oost en west ten opzichte van de centrale toren. In een derde fase tussen 1100 en de achtste eeuw voor Christus werd het geheel verstevigd met een dikke muur, de ingang werd enkele meters boven de grond gemaakt en om de hele structuur heen werd een tweede muur met lagere torens als een soort extra verdedigingswerk gebouwd. Uit deze periode stammen ook de oudste funderingen van bewoning buiten deze muren, een dorp. In de daaropvolgende periodes, met de komst van de Feniciërs en Puniërs bouwden de families hun huizen rond de nuraghe en tussen de nuraghe en de buitenmuur, teken dat de nuraghe afnam in belang als toevluchtsoord en verdedigingswerk en het dorp belangrijker werd.

Om bezoek mogelijk te maken is een vaste trap neergezet die toegang geeft tot de centrale nuraghe. Nauwe gangen en trappen binnenin de dikke muren leiden eerst naar boven, naar het bastion, waarna via steile trappen de binnenplaats bereikt kan worden. Op de binnenplaats is er een afgedekte put en een van de grote stenen die dienden om de overhangende terrassen te ondersteunen. Alle torens zijn vanaf deze binnenplaats te bereiken en ook de afgesloten ingang van de tweede fase is nog aanwezig. De resterende bovenverdiepingen en gangen zijn niet toegankelijk voor publiek daar dit te gevaarlijk zou zijn. De nuraghe is tenslotte grotendeels vervallen tot een ruïne en van losse stenen gebouwd.

De centrale toren is indrukwekkend met de grote ronde kamer met koepelvormig plafond (tholos) op de begane grond. Er bevinden zich twee niches in de centrale kamer. Drie van de torens zijn direct vanaf de binnenplaats bereikbaar. In de wanden zijn nog de zogenoemde schietgaten zichtbaar die door de dikke muur aan de buitenzijde zijn afgedekt. Waar voorheen nog licht naar binnen viel is het nu donker. De noordelijke toren is bereikbaar via een smalle gang die langs de buitenkant van de centrale toren loopt. Ook daar filtert geen zonlicht naar binnen. Gelukkig worden de ruimtes tegenwoordig met lampen verlicht. In de noordelijke toren bevindt zich een tweede put waarvan men de functie niet exact weet.

Het nuraghe dorp

De meeste structuren van het nuraghe dorp, met name tussen de nuraghe zelf en de omringende muur met de lage torens, zijn uit de Punische tijd. Meerdere ruimtes vormden de woning van een familie. In de secundaire torens zijn de schietgaten nog aanwezig (zie foto) die veelal in de zijde zitten die naar buiten is gericht. Vlak buiten deze muur, tegenover de ingang van de nuraghe zijn de funderingen te zien van de hut van de bijeenkomsten (rechts achter de toren op de foto) met de ronde stenen bank.

Aan de voorzijde daarvan is in latere tijd een ruimte aangebouwd als een soort voorportaal. In twee van de huisstructuren is ook een specifieke ruimte te zien die rond is met een ronde stenen bank en een bassin in het midden. Men neemt aan dat deze ruimtes een religieuze functie hadden. Hier en daar is ook nog een halfronde opening te zien van een stookplaats.

Aan de rand van het terrein staan de grote stenen opgesteld die de terrassen van de nuraghe ondersteunden en overal rond het bouwwerk zijn teruggevonden. Dit soort stenen zijn rond veel nuraghi teruggevonden.

Bibliografie

1. Lilliu, G. e R. Zucca 2001: Su Nuraxi di Barumini, Sassari
2.
Lilliu, G. 2006, Sardegna Nuragica, Nuoro
3.
Lilliu,G. 2003: La civiltà dei Sardi dal paleolitico all'età dei nuraghi, Nuoro

Index

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact