Routebeschrijving Sant'Antioco en de Sulcis

In het zuidwesten van Sardinië ligt de historische regio van de Sulcis-Iglesiente, een ertsrijk mijngebied met als hoofdsteden Iglesias en Carbonia. Het is ook een vruchtbaar gebied en vlak voor de kust liggen de eilanden Sant'Antioco en San Pietro met rondom visrijke wateren. Het zijn deze natuurlijke rijkdommen die al vanaf de prehistorie de mens hebben aangetrokken. Hiervan zijn getuigenis de vele Domus de Janas uit de Kopertijd en de talrijke nuraghi uit de Bronstijd. Het is de aanleiding geweest voor de Feniciërs om de eerste handelspost te stichten, Sulki dat tegenwoordig het stadje Sant'Antioco is, en voor de Puniërs en de Romeinen om in dit gebied metalen als lood en zilver te delven. In de moderne tijd waren de kolenmijnen rond Carbonia vooral belangrijk. Dat alles behoort tot het verleden, maar juist dit rijke verleden maakt het zuidwesten aantrekkelijk voor toerisme omdat naast de historische bezienswaardigheden en de mooie natuur ook de meer recente industriële geschiedenis onverwachte mooie beelden oplevert. De hier beschreven route gaat langs een aantal van de mooiste archeologische sites en natuurlijke grotten die in deze regio te zien zijn.

De route begint en eindigt in Sant'Antioco dat door een smalle landengte verbonden is met Sardinië. De eerste etappe gaat van Sant'Antioco naar het Fenicisch-Punische vestingstadje Monte Sirai bij Carbonia. Het is een eindje klimmen naar deze archeologische site op de top van de berg, de Monte Sirai. Eenmaal boven is het uitzicht evenwel adembenemend met een panoramisch uitzicht over de eilanden Sant'Antioco en San Pietro naar het zuiden en westen en de bergen van de Iglesiente naar het noorden. Beneden is het stadje Carbonia te zien, in de jaren dertig groot geworden door de steenkoolmijnen. Een bezoek aan de site van Monte Sirai duurt meer dan een uur, een prettige wandeling door de resten van het stadje, langs de necropolis en de tofet. In de warme maanden verdient het aanbeveling de site zo vroeg mogelijk in de ochtend te bezoeken.

De tweede etappe gaat van Monte Sirai naar de necropolis van Montessu bij Villaperuccio. Deze necropolis, in gebruik vanaf de vroege Kopertijd, ligt midden in het vruchtbare gebied van de Sulcis. Hier zijn alle type graven te zien van deze periode, van de kleine Domus de Janas met decoraties tot de grote grafkamers die in latere tijden als verblijfplaats door de herders werden gebruikt. De site wordt door dezelfde cooperatie onderhouden als die van Monte Sirai, het is dus goed mogelijk dat er gecombineerde toegangskaarten zijn. Ook voor deze site is ruim een uur nodig om het grootste deel te zien, de wandeling van de ingang van de site tot het eerste graf is heuvel opwaarts.

De derde etappe gaat van Villaperuccio naar Santadi, naar de grotten van Is Zuddas. Een bezoek aan de grotten is alleen mogelijk onder begeleiding van een gids. Er is een bar en een klein parkje om eventueel wat te eten. De natuurlijke grotten van Is Zuddas zijn bijzonder indrukwekkend door de verscheidenheid aan zalen met stalactieten en stalagmieten. Een rondleiding neemt al gauw een uur in beslag. Een impressie van de grotten is te zien in de foto galerij.

De laatste etappe gaat van Santadi terug naar Sant'Antioco. In de late middag tot in de avond is er genoeg te zien en te doen in het stadje. Het archeologisch museum heeft een uitgebreide collectie van vondsten afkomstig van Sant'Antioco en van Monte Sirai. Aangrenzend aan het museum is de tofet te zien. In het centrum van Sant'Antioco zijn de punische grafkamers te zien die nog tot vlak na de Tweede Wereldoorlog bewoond werden. Op de top van de heuvel staat het kasteeltje Su Pisu uit de periode van de Sabaudisch-Piemontese regering. Daar vlak bij staat de basiliek van Sant'Antioco waar zich de vroeg-christelijke catacomben bevinden. Er is een leuk klein volkenkundig museum en natuurlijk het museum van het Bissus van Chiara Vigo. Aan de waterkant is het tenslotte prettig uitrusten van een lange dag met een uitzicht op de vissershaven van Sant'Antioco.

De omstandigheden op de weg kunnen als gevolg van wegwerkzaamheden, verkeersdrukte of andere situaties afwijken van het resultaat op de kaart. Zie verder de aansprakelijkheids clausule.

Monte Sirai

Monte Sirai

Carbonia (CI)

Monte Sirai is een punisch-romeins stadje boven op de berg Monte Sirai vlak bij Carbonia. De plaats ligt op een strategisch punt in het ertsrijke mijngebied van de Sulcis en Iglesiente. De archeologische site bestaat uit de resten van de punisch-romeins nederzetting met een acropolis, een punische en een fenicische necropolis en de tofet. Vanaf de berg is er een schitterend uitzicht over het omliggende gebied.

Sant'Antioco

Sant'Antioco

Sant'Antioco (CI)

In de oudheid was Sant'Antioco bekend onder de naam Sulky en werd ooit door feniciërs in de achtste eeuw v Chr. als handelspost gesticht vlak bij een complexe nuraghe. Er zijn nog resten te zien van een punische necropolis, later omgevormd tot vroeg-christelijke catacomben, onder de basiliek van Sant'Antioco. Er is een belangrijk archeologisch museum met daarnaast de resten van de fenicisch-punische tofet, een openlucht heiligdom. In de middeleeuwen werd het stadje vernoemd naar Antiochus, de vroeg-christelijke martelaar. Elk jaar worden ter ere van de heilige feesten georganiseerd en een processie gehouden.

Museo Arch Com Ferruccio Barreca

Museo Arch Com Ferruccio Barreca

Sant'Antioco (CI)

Het archeologische museum van Sant'Antioco heeft een uitgebreide collectie van vondsten van de vele opgravingen van het fenicisch-punisch-romeinse stadje Sulki, dat nu Sant'Antioco heet, en van de rest van het eiland. Vooral de fenicisch-punische collectie is van een bijzondere waarde met het fijne aardewerk en de juwelen. Deel van het museum is ook het fenicisch-punische openlucht heiligdom, de tofet.

Grotten van Is Zuddas

Grotten van Is Zuddas

Santadi (CI)

De grotten van Is Zuddas bij Santadi zijn natuurlijk gevormde grotten. De eerste 500 meter zijn toegankelijk voor toeristen, verdeeld over drie zalen met spectaculaire formaties van stalactieten en stalagmieten.

Necropolis van Montessu

Necropolis van Montessu

Villaperuccio (CI)

De necropolis van Montessu ligt op een heuvel ten noorden van Villaperuccio. De graven zijn van het type Domus de Janas, prehistorische grafkamers in de rots uitgehouwen. Alle bekende type grafkamers zijn er teruggevonden wat deze necropolis uniek maakt. De necropolis was in gebruik vanaf ongeveer 3000 v C tot in de bronstijd. In recentere periodes zijn de grootste graven ook bewoond geweest door schaapsherders en hun families.

Laatst gewijzigd 21/02/2014
©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact