Routebeschrijving Bosa - Valle dei Nuraghi - Macomer

Bosa is een klein stadje aan de westkust van Sardinië. Het ligt aan de enige bevaarbare rivier die dit eiland kent, de rivier de Temo. Lange tijd is de plaats een belangrijke haven geweest voor midden-Sardinië, niet alleen voor het directe achterland, maar ook voor de meer naar het binnenland gelegen hoogvlaktes bij Macomer en Torralba. Het grote aantal nuraghi in de vallei van de Nuraghi bij Torralba en op de hoogvlakte bij Macomer getuigen van intensieve economische activiteit vanaf de bronstijd tot in de romeinse tijd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Bosa al in de fenicische en punische tijd bekend was als havenstad. Tot in de negentiende eeuw was Bosa ook een belangrijk centrum voor de leerlooierij, langs de rivier staan nog de oude pakhuizen. Een spoorlijn verbindt zelfs Bosa met Macomer al is het dan nu alleen nog maar een toeristische attractie die gebruikt wordt in het hoogseizoen.

De hier beschreven route begint in Bosa en gaat naar de Vallei van de Nuraghi. Daarna leidt de route via Bonorva en Macomer weer terug naar Bosa. In het hele gebied zijn veel belangrijke monumenten bekend, vooral uit de bronstijd en uit de middeleeuwen. De route voert door gebieden met een typisch Sardijns heuvellandschap gevormd door oude vulkanen en gaat over de hoogvlaktes waar nu nog altijd landbouw en veeteelt de belangrijkste middelen van bestaan zijn. In dit deel van Sardinië is nog veel meer te zien dan wat in deze routebeschrijving opgenomen is, voor de overzichtelijkheid is gekozen voor slechts enkele hoogtepunten. Bosa is voor deze route het beginpunt en het eindpunt, de bezienswaardigheden in dit stadje zijn in de beschrijving van de route van Alghero naar Bosa en Oristano opgenomen.

De eerste etappe gaat vanaf Bosa het binnenland in. Vanaf de weg die naar de hoogvlakte klimt is er een prachtig uitzicht over de vallei van de Temo. Bij Suni gaat de route naar links in de richting van Pozzomaggiore. Langs deze weg staat de grote nuraghe Nuraddeo van Suni. Even verderop daalt de weg af naar een riviertje langs een rotswand met de Domus de Janas van Chirisconis die vanaf de weg te zien zijn. Bij Pozzomaggiore gaat de route richting Giave en daar een klein stukje over de ss131 tot aan de afslag Thiesi. Een alternatief is om vanaf Pozzomaggiore richting Semestene te gaan, langs de kerk van San Nicolò di Trullas, om bij Bonorva de ss131 te nemen richting Sassari. Vanaf Thiesi staan borden die de richting aangeven voor de kerk van San Pietro di Sorres van Borutta.

De kerk van San Pietro di Sorres is een juweeltje van middeleeuwse architectuur met Toscaanse invloeden. De kerk maakt deel uit van een klooster en bevindt zich op de top van een heuvel met een mooi uitzicht over de omringende heuvels en dalen. De kerk, gebouwd in de tweede helft van de twaalfde eeuw in lichte en donkere stenen, is zeker de moeite waard om ook van binnen te bekijken. Er zijn gidsen die rondleidingen geven.

Vanaf San Pietro di Sorres is het een klein stukje rijden voor de tweede etappe naar wat wel één van de mooiste bronstijd bouwwerken genoemd mag worden, de nuraghe Santu Antine bij Torralba, in de Valle dei Nuraghi. Deze complexe nuraghe bestaat uit een centrale toren met een binnenplaats, omgeven door drie torens en dikke muren. Hoewel de bastions voor een deel al verdwenen zijn blijft het een groots bouwwerk met imponerende gangen en kamers. Vanaf de top van de toren, waarvan de laatste verdieping allang verdwenen is, is er uitzicht op de vallei van de Nuraghi, één van de hoogvlaktes van het Sardijnse binnenland. Een bezoek aan deze nuraghe neemt al gauw een uur in beslag. Er omheen liggen nog de resten van bronstijd hutten en de fundamenten van huizen uit de romeinse tijd. Vlak bij de nuraghe staat een nagebouwde hut van gestapelde stenen om een indruk te geven van het type woning dat in de bronstijd gebruikt werd. De romeinse weg die Turris Libisonis met Carales verbond liep vlak langs de nuraghe Santu Antine, net zoals de huidige ss131. In de vallei zijn verder een groot aantal nuraghi te zien waar de vallei ook haar naam aan dankt.

De volgende etappe gaat van Torralba naar de necropolis van Sant'Andrea Priu in de gemeente Bonorva. Deze necropolis met Domus de Janas uit de prehistorie is heel bijzonder. Op de top van de heuvel staat een rotsblok dat uitgehakt is in de vorm van een stier, waarvan de kop nu ontbreekt. Naast een paar mooie grote grafkamers is er één in het bijzonder die bestaat uit drie grote kamers en vele kleine kamers er omheen. Dit graf is afgesloten met een deur. De eerste kamer heeft alle kenmerken van een voorportaal van een Domus de Janas, alleen zijn er ook rechthoekige graven uitgehakt die behoren tot de Byzantijnse periode. In de tweede kamer zijn nog fresco's te zien van romeinse oorsprong, toen de necropolis hergebruikt werd voor romeinse graven. De derde kamer tenslotte is in de Byzantijnse periode omgevormd tot kerk, met een altaar en met fresco's uit de Byzantijnse periode. Dit grote graf kan alleen bezocht worden met een gids (ook engelstalig) en er mogen geen foto's gemaakt worden binnen.

De volgende etappe gaat van de necropolis terug naar Bonorva en naar de ss131. Tussen Bonorva en Macomer ligt de hoogvlakte de Campeda waar veel nuraghi staan (Macomer is de gemeente met het grootste aantal nuraghi op Sardinië). Voorbij Macomer ligt de archeologische site van Tamuli. Deze archeologische site is bijzonder omdat er zes prehistorische menhirs staan, drie daarvan vertonen vrouwelijke kenmerken (borsten als teken van fertiliteit). Daarnaast zijn er de resten van drie Tombe di Giganti en een grote nuraghe met daaromheen hutten. Deze hutten zijn van latere tijd, vaak gebruikten de schaapsherders de stenen van de nuraghi om hutten te bouwen waar ze konden overnachten.

Behalve deze site is er ook een tweede archeologische site tegenover het ziekenhuis van Macomer, de necropolis met Domus de Janas van Filigosa. Dezelfde cooperatief beheert beide archeologische sites. Macomer zelf is een interessant stadje, knooppunt van wegen en spoorwegen en ooit een punische veste geweest vanwege de strategische positie. Langs de ss131 staat ook de grote nuraghe van Macomer, de nuraghe Santa Barbara. Deze nuraghe is alleen bereikbaar vanaf de ss131 richting Sassari waar een afslag met een klein parkeerterrein is gemaakt, terwijl de rest te voet afgelegd moet worden.

De laatste etappe voert terug naar Bosa via Sindia en Suni. Langs de weg vlak bij Macomer staat nog een imposante bronstijd toren, nuraghe Succuronis, onderhouden door dezelfde cooperatief die de site van Filigosa en Tamuli beheert. De weg steekt een aantal keren de spoorweg Macomer-Bosa Marina over. Over deze spoorweg rijdt alleen in de zomer een trein, de trenino verde voor de touristen. Kaartjes daarvoor zijn te verkrijgen in Bosa Marina en in Macomer.

De omstandigheden op de weg kunnen als gevolg van wegwerkzaamheden, verkeersdrukte of andere situaties afwijken van het resultaat op de kaart. Zie verder de aansprakelijkheids clausule.

San Pietro di Sorres

San Pietro di Sorres

Borutta (SS)

De kerk van San Pietro di Sorres werd gebouwd tussen 1170 en 1200 als kattedraal van het plaatsje Sorres. De kerk heeft een mooie bichrome facade door het gebruik van lichte en donkere stenen. In de vijftiende eeuw werd het plaatsje definitief verlaten en het zou tot 1950 duren voor Benedictijnse monniken de kerk restaureerden en er hun klooster vestigden. De kerk is te bezichtigen en ook van binnen de moeite waard.

Necropolis S. Andrea Priu

Necropolis S. Andrea Priu

Bonorva (SS)

De necropolis van Sant'Andrea Priu bestaat uit meerdere kunstmatig uitgehouwen grafkamers, domus de janas, van kleine kamers tot manshoge complexe structuren. Het belangrijkste en grootste graf bestaat uit meerdere kamers en is in zowel de romeinse als in de vroeg-christelijke en byzantijnse periode hergebruikt. In de romeinse periode zijn affrescoes aangebracht terwijl in de vroeg-christelijke periode de grafkamers omgevormd werden tot kerk en werden er byzantijnse affrescoes aangebracht. Helaas mocht in dit magnifieke graf geen foto's gemaakt worden.

Necropolis van Filigosa

Necropolis van Filigosa

Macomer (NU)

De necropolis van Filigosa bij Macomer heeft de naam gegeven aan de cultuur van Abealzu-Filigosa (2480-1855 v C). De necropolis bestaat uit een aantal Domus de Janas met lange schachten (dromos) uitgehouwen in de rotshelling. Op de top van de heuvel staat wat rest van een nuraghe toren.

Nuraghe Santu Antine

Nuraghe Santu Antine

Torralba (SS)

Nuraghe Santu Antine behoort tot de meest fascinerende van de bronstijd bouwwerken op Sardinië. De nuraghe bestaat uit een centrale toren en bastions met drie zijtorens, lange gangen met zijgangen en een centrale binnenplaats. Rond de nuraghe ligggen de resten van een dorp dat tot in de romeinse tijd bewoond werd.

Tamuli

Tamuli

Macomer (NU)

De archeologische site van Tamuli ligt op een hoogvlakte bij Macomer in een gebied met een hoge dichtheid aan Bronstijd nuraghi. De site zelf bestaat uit een nuraghe, de resten van een nederzetting, de resten van drie Tombe di Giganti en, zeer bijzonder, zes menhirs.

Bosa

Bosa

Bosa (OR)

Bosa is een stadje aan de oever van de rivier de Temo, de enige bevaarbare rivier op Sardinië over een lengte van ongeveer 6 kilometer. Hier is ook het grote kasteel van de Malaspina te zien. Bosa lag oorspronkelijk in de punisch-romeinse tijd bij de kerk van San Pietro aan de linkeroever meer landinwaarts. In de Middeleeuwen zocht de bevolking de bescherming van het kasteel op. Aan de monding van de rivier ligt Bosa Marina waar een grote Spaanse toren waakt over het grote strand.

Laatst gewijzigd 09/05/2015
©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact