Routebeschrijving Alghero - Bosa - Oristano

De route van Alghero naar Oristano kan gerekend worden tot één van de meest pittoreske wegen, in de ware zin van het woord. Voor een deel komt deze route overeen met de westelijke romeinse weg die langs de kust zou hebben gelopen, van Turris Libisonis (Porto Torres) naar Othoca (Santa Giusta). Het exacte traject van deze antieke romeinse weg tussen Alghero en Bosa is niet zeker want dit zou ook overeen kunnen komen met de meer naar het binnenland gelegen provinciale weg, die via Villanova Monteleone loopt. Deze alternatieve weg is eveneens een mooie panoramische route die dwars door het dunbevolkte berglandschap voert.

Er zijn veel bezienswaardigheden in en rond Alghero waar, afgezien van de stad zelf natuurlijk, meer dan een dag voor nodig is om deze te bezoeken. Een boottocht naar de Grotten van Neptunus, een bezoek aan de nuraghe Palmavera of aan de necropolis van Anghelu Ruju zijn maar een paar van de mogelijkheden die deze omgeving biedt. De stranden vlak bij Alghero en het dorpje Fertilia zijn zeker een bezoek waard. Voor wie daarna verder wil trekken is de hier beschreven route een aanrader.

De eerste etappe (A-B-C) begint in Fertilia en gaat via Alghero naar Bosa, pal langs de westkust. Het is een onherbergzaam gebied waar weinig bewoning is en waar de kustlijn wordt bepaald door de steile hellingen van de bergen. De weg biedt een wijds uitzicht over zee en langs de kust maar er zijn weinig begaanbare stranden. In het voorjaar als de macchia in bloei staat en de berghellingen groen zijn dan is dit een lust voor het oog. Pas vanaf Torre Argentina in de richting van de monding van de rivier de Temo waar het stadje Bosa aan ligt lijkt de weg weer door de bewoonde wereld te lopen.

Bosa ligt even stroomopwaarts van de monding van de rivier en wordt gedomineerd door het kasteel van de Malaspina, de noord-Italiaanse familie die lange tijd de heren van Bosa waren. Het stadje ligt aan de voet van het kasteel, de oudste wijk dateert van de middeleeuwen met karakteristieke nauwe straatjes die heuvelopwaarts kronkelen. De centrale winkelstraat wordt gedomineerd door prachtige herenhuizen en oude koopmanswoningen, Bosa was behalve havenstad voor het achterland ook een belangrijk centrum voor de leerlooierij. Aan de overkant van de rivier staan nog de karakteristieke leerlooierijen en pakhuizen. Ooit moet hier een penetrante geur van ammoniak hebben gehangen.

Even buiten Bosa, stroomopwaarts van de rivier de Temo, ligt de kerk van San Pietro Extramuros, de locatie van het antieke Bosa uit de punische en romeinse tijd. Het is een romaanse kerk uit ongeveer 1075 n C. Richting de monding van de Temo, de enige bevaarbare rivier van Sardinië, ligt Bosa Marina. Deze badplaats wordt gedomineerd door de grootste spaanse toren van Sardinië die de haven en de monding van de rivier moest beschermen tegen de invallen van de Arabieren. Nu is de toren het domein van een kolonie mussen geworden die de kruimels van de badgasten van het strand halen.

Rond Bosa ligt de streek van de Malvasia, een sterk likeurachtige witte wijn die als aperitief gedronken kan worden. Vanaf Bosa Marina vetrekt ook in de zomermaanden de trenino verde richting Macomer en er worden excursies per boot georganiseerd richting het eiland Mal di Ventre, langs de kust en stroomopwaarts over de rivier de Temo tot aan de kerk van San Pietro Extramuros.

De tweede etappe gaat van Bosa via Tresnuraghes naar Cuglieri en Santa Caterina di Pittinuri. In het dorp Tinnura zijn karakteristieke muurschilderingen te zien die het leven en de ambachten van de Sardijnen uitbeelden. De streek is ook bekend om de manden in riet. Oude dames zitten op hun krukje in de deuropening de manden op traditionele wijze te vlechten.

Cuglieri, wat op de route ligt, is een karakteristiek stadje op de hellingen van de Monte Ferru, de ijzerberg. Door de hoge ligging is er vanaf het plein voor de kathedraal een adembenemend panorama van de kust van Bosa tot aan het schiereiland van Sinis met daarachter het eiland Mal di Ventre. De weg loopt van Cuglieri vervolgens in een bijna rechte lijn naar de kust.

Santa Caterina di Pittinuri, wat met de gehuchten s'Archittu en Torre su Puttu (één van de vele spaanse uitkijk torens) aan de kust ligt, is zeer geliefd bij de badgasten. De krijtrotsen lichten van verre wit op in de zon tegen de groen-blauwe transparante zee wat deze kust zo bijzonder maakt. Tussen deze uitlopers van krijt liggen een aantal baaien met kleine stranden. S'Archittu (de boog) is een natuurlijk door de zee uitgeslepen boog in deze krijtrotsen. De boog bevindt zich op tien minuten wandelen van het gehucht s'Archittu.
De weg naar Cornus is wat moeilijker te vinden aangezien er geen echt beheerde archeologische site van is gemaakt. Voor de avonturiers is het even zoeken naar de juiste afslag voor het weggetje dat naar de site van de vroeg-christelijke kerk leidt. De oorspronkelijk Punisch-Romeinse stad is helaas niet bereikbaar.

De laatste etappe gaat verder naar Oristano. Aan de linkerkant liggen de pijnboombossen van Is Arenas, het noordelijke deel van het schiereiland van Sinis. De weg voert verder dwars door dorpen als Riola Sardo en Nurachi, deel van de vruchtbare vlakte van de Campidano, waarna de rivier de Tirso wordt overgestoken.

De omstandigheden op de weg kunnen als gevolg van wegwerkzaamheden, verkeersdrukte of andere situaties afwijken van het resultaat op de kaart. Zie verder de aansprakelijkheids clausule.

Cornus

Cornus

Santa Caterina di Pittinuri (OR)

Cornus is een punisch-romeins stadje van de zesde eeuw voor C. dat tot in de vroege Middeleeuwen bewoond werd. Vlak bij werd een vroeg christelijk complex gebouwd, de Columbaris genoemd. Daarvan zijn nu nog de resten te zien, onderwerp van een aantal archeologische opgravingen.

Bosa

Bosa

Bosa (OR)

Bosa is een stadje aan de oever van de rivier de Temo, de enige bevaarbare rivier op Sardinië over een lengte van ongeveer 6 kilometer. Hier is ook het grote kasteel van de Malaspina te zien. Bosa lag oorspronkelijk in de punisch-romeinse tijd bij de kerk van San Pietro aan de linkeroever meer landinwaarts. In de Middeleeuwen zocht de bevolking de bescherming van het kasteel op. Aan de monding van de rivier ligt Bosa Marina waar een grote Spaanse toren waakt over het grote strand.

Oristano

Oristano

Oristano (OR)

Oristano is de hoofdstad van de gelijknamige provincie op West-Sardinië. Het was in de middeleeuwen als hoofdstad van het Judicaat van Arborea een belangrijke stad. Het historisch centrum herinnert nog aan dit glorieuze verleden. Elk jaar wordt rond carneval de Sartiglia georganiseerd in het historische centrum.

Tinnura

Tinnura

Tinnura (OR)

Tinnura is een plaatsje vlak bij Bosa, op de weg van Bosa naar Cuglieri. Hier zijn een aantal prachtige murales te zien.

Laatst gewijzigd 09/05/2015
©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact