Routebeschrijving Sardara - Barumini - Serri

De derde route die hier beschreven wordt voert door het gebied van de Marmilla in de provincie van Medio-Campidano (VS), die sinds 2006 ingesteld is. De Marmilla is een heuvelachtig en vruchtbaar gebied waar naast boomgaarden ook wijngaarden en akkers zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist in dit gebied een aantal belangrijke prehistorische sites liggen, niet in het minst die van Barumini die op de werelderfgoed lijst van de UNESCO staat, maar ook Santa Vittoria di Serri, het pan-Sardische heiligdom met meer dan alleen lokale betekenis. De route loopt ook langs een andere nuraghe en het waterheiligdom van Sardara dat midden in de bebouwde kom van dit stadje staat. Er is in dit gebied nog veel meer te zien aan musea, sites en ook een middeleeuws kasteel te Sanluri. Er staan genoeg borden die verwijzen naar deze interessante sites en er is ook een route aangegeven die langs de verschillende nuraghe-sites loopt.

Het landschap van de Marmilla vanaf de Monte Arci gezien
Het landschap van de Marmilla vanaf de Monte Arci gezien

De eerste etappe gaat van Oristano naar Sardara, over de Strada Statale 131 "Carlo Felice", langs de berg Monte Arci. Volg na de afslag voor Sardara de weg naar het centrum van het stadje, dus niet in de richting van de Terme di Sardara die verwijzen naar een modern kuuroord. In het centrum vlak bij het kerkje gewijd aan Sant'Anastasia ligt de archeologische site van Sardara met een nuraghe dorp en een waterput. Omdat de site midden in het stadje ligt kon niet de hele zone opgegraven worden en zijn er slechts een paar structuren te zien. Een half uur is dan ook voldoende om het heiligdom te bewonderen en ook het kerkje binnen te lopen.

De tweede etappe gaat van Sardara naar de nuraghe Genna Maria vlak bij het stadje Villanovaforru. De nuraghe staat op de top van een heuvel en behoort tot de klasse complexe nuraghi met meerdere torens. Daar het gebouwd was met mergelsteen dat aan erosie onderhevig is is de constructie grotendeels verwoest in de loop van de tijd. Al in de oudheid moest men reparatie werkzaamheden uitvoeren aan de torens en muren. Er is nog goed te zien hoe de nuraghe opgebouwd is en uit onderzoek is gebleken dat deze plek nog tot in de romeinse tijd bewoond is geweest. Het uitzicht over de vlakte van de Campidano tot aan de Golf van Oristano is adembenemend.

De derde etappe volgt de weg van Villanovaforru naar Barumini door de vlakte tussen de heuvels van de Marmilla tot aan de voet van de Giara di Gesturi, een uitgestrekt hoogland plateau. Su Nuraxi, kortweg "De Nuraghe" in het Sardijns, staat op de lijst van werelderfgoed van de UNESCO. Dat is vooral te danken geweest aan het werk van de belangrijkste archeoloog die zich bezig hield met de Sardijnse bronstijd, Giovanni Lilliu. Hij heeft niet alleen deze nuraghe opgegraven, maar is ook de auteur geweest van de belangrijkste boeken over de prehistorie van Sardinië van na de Tweede Wereldoorlog.

Een bezoek aan de site, onder begeleiding van een gids, neemt al gauw meer dan een uur. Het is imponerend om door te dringen tot de diepste hoeken van het bouwwerk, en het uitzicht over de omliggende vlaktes en de geologische formaties van het land is werkelijk schitterend.

De vierde etappe van deze route beschrijving gaat naar het heiligdom dat bovenop de giara van Serri ligt. De weg van Barumini naar Gerei was in 2007 onderdeel van de Giro d'Italia en loopt door de heuvels en langs de voet van de giara van Serri. De enige toegangsweg tot de giara en archeologische site loopt echter via Serri.

De site van Santa Vittoria di Serri is uitgestrekt en omvat diverse structuren die enige afstand van elkaar liggen. De belangrijkste zijn de waterput en de Recinto delle Feste, een ellipsvormig open plein met daaromheen hutten en een (inmiddels verdwenen) zuilengalerij, dat gebruikt werd voor religieuze festiviteiten die dagen konden duren. Daarnaast zijn er structuren van hutten, resten van een proto-nuraghe, het kerkje uit de elfde eeuw en een grote hut van de bijeenkomsten zoals die ook bij Barumini en Santa Cristina te zien zijn. Om de hele site te zien neemt anderhalf uur in beslag en het is aan te raden dit niet midden op de dag te doen onder de brandende zon.

Serri is de laatste hier beschreven bezienswaardigheid. Vanaf de archeologische site is het ca. 90 kilometer terug naar Oristano. Het is mogelijk de routebeschrijving te volgen voor de laatste etappe, of als alternatief eerst terug te keren naar Barumini en dan in de richting van Sanluri te gaan om van daar over de ss131 naar Oristano terug te keren.

De omstandigheden op de weg kunnen als gevolg van wegwerkzaamheden, verkeersdrukte of andere situaties afwijken van het resultaat op de kaart. Zie verder de aansprakelijkheids clausule.

Nuraghe Genna Maria

Nuraghe Genna Maria

Villanovaforru (VS)

Nuraghe Genna Maria is een mooi voorbeeld van een complexe nuraghe gebouwd in mergelsteen. De nuraghe ligt op een heuvel vlak bij Villanovaforru met een prachtig vergezicht richting de Golf van Oristano en de bergen van de Iglesiente. Rond de nuraghe zijn de resten te zien van hutten. In de punische tijd werd de nuraghe als heiligdom gebruikt, getuige de depositie van de vele beeldjes in aardewerk van Kore, de hellenistische verpersoonlijking van graanteelt. De archeologische site van de nuraghe is verbonden aan het archeologisch museum in het centrum van Villanovaforru.

Su Nuraxi

Su Nuraxi

Barumini (VS)

De archeologische site van Su Nuraxi bij Barumini is één van de beroemdste bronstijd bouwwerken van Sardinië voornamelijk mede dankzij het werk van de archeoloog Lilliu. De nuraghe staat op de UNESCO lijst van werelderfgoed als symbool voor alle nuraghi van het eiland. De site bestaat uit een complexe nuraghe, een centrale toren met bastions en vier additionele torens en een binnenplaats met waterput, en een nuraghe dorp met simpele en complexe hutten. De site werd bewoond van de midden-bronstijd tot in de romeinse tijd.

Sant'Anastasia

Sant'Anastasia

Sardara (VS)

Midden in de bebouwde kom van Sardara ligt de archeologische site van Sant'Anastasia, genoemd naar het kerkje dat deel uitmaakt van de site. Hier bevindt zich een Bronstijd waterheiligdom, een put met een tholos koepelgewelf en trap. Naast het heiligdom zijn de resten te zien van enkele hutten, waaronder een hut van de vergadering, de rest ligt onder de moderne huizen. Er is ook een klein archeologisch museum in Sardara waar de vondsten te bewonderen zijn.

Santa Vittoria di Serri

Santa Vittoria di Serri

Serri (CA)

De site van Santa Vittoria di Serri bevindt zich op de rand van een hoogland plateau, op Sardinië giara genoemd. Deze bijzondere archeologische site bestaat een Bronstijd waterheiligdom, diverse structuren van huizen en een grote open constructie waar feesten gehouden werden. Historische bronnen melden dat de romeinen de sarden tijdens hun feest verrasten, hen ter plekke afmaakten en het heiligdom in brand staken. Op de rand van de afgrond staat het kerkje van Santa Vittoria.

Oristano

Oristano

Oristano (OR)

Oristano is de hoofdstad van de gelijknamige provincie op West-Sardinië. Het was in de middeleeuwen als hoofdstad van het Judicaat van Arborea een belangrijke stad. Het historisch centrum herinnert nog aan dit glorieuze verleden. Elk jaar wordt rond carneval de Sartiglia georganiseerd in het historische centrum.

Laatst gewijzigd 09/05/2015
©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact