Routebeschrijving S Cristina - Losa - Fordongianus

Dwars door Sardinië loopt de ss131 "Carlo Felice" die Cagliari, de hoofdstad van de regio, met Sassari verbindt. Tot voorbij Oristano loopt deze hoofdader door de vlaktes van de Campidano en de vallei van de Tirso, de grootste rivier van het eiland. Daarna klimt de weg naar de hoogvlaktes van Sardinië, eerst die van Abbasanta, daarna die van Macomer (hoogvlakte van Campeda). De spoorweg die ook de beide hoofdsteden van Sardinië verbindt (enkelspoor) kan op dit stuk de rechte weg niet meer volgen en slingert zich met wijde bogen vanaf de voet van de hellingen tot aan het hoogste punt bij Macomer.

Het landschap rond Nuraghe Losa
Het landschap rond Nuraghe Losa

De tweede route die hier beschreven wordt voert van Oristano naar Abbasanta, langs twee van de belangrijkste prehistorische plaatsen van Sardinië, het waterheiligdom van Santa Cristina en de Nuraghe Losa. Bij Abbasanta gaat de route weer terug via de vallei van de Tirso, langs het romeinse Forum Traiani (Fordongianus) en eindigt tenslotte in Santa Giusta, de voormalige Fenicisch-Punisch-Romeinse nederzetting van Othoca. Deze laatste plaats is overigens geen archeologische site meer te noemen, maar er zijn nog wel een paar interessante bezienswaardigheden. De archeologische sites worden overigens beheerd door cooperatieve verenigingen (meest vrijwilligers) die gesteund worden door de gemeentes van Paulilatino, Abbasanta en Fordongianus.

De eerste etappe voert van Oristano, over de ss131 tot aan de afslag voor de archeologische site van Santa Cristina. De site ligt pal aan de ss131 en heeft dan ook een eigen afslag. Hier is ruime parkeergelegenheid aanwezig. Hoogtepunt vormt het waterheiligdom zelf, maar het loont de moeite het hele park door te lopen en te genieten van de omgeving. Behalve het heiligdom zijn er de overblijfselen van de religieuze structuren er omheen alsmede een nuraghe dorp met een enkelvoudige nuraghe en de christelijke kerk gewijd aan Santa Cristina met de cumbessias (huisjes die dienen als verblijfplaats gedurende religieuze feesten). Een bezoek duurt dan al gauw een uur tot anderhalf uur.

De tweede etappe naar Nuraghe Losa is niet zo lang. Vlak naast de kruising voor de weg naar Nuoro ligt de grote nuraghe. Ook daar is ruime parkeergelegenheid aanwezig. Een bezoek aan de nuraghe en het kleine museum kost al gauw ook een uur tot anderhalf. Het is de moeite waard naar de top van de nuraghe te klimmen om de hoogvlakte van Abbasanta te zien, maar het is ook interessant om rondom de nuraghe te lopen en enerzijds de massieve muren van het bouwwerk te bewonderen en anderzijds de overblijfselen van de secundaire muren en torens die deel uitmaakten van een complexe structuur rond de nuraghe.

De derde etappe voert naar de vallei van de Tirso over secundaire wegen met schitterende panorama's. Over de Tirso ligt een oude Romeinse brug, nog voor men Fordongianus binnen rijdt. Fordongianus zelf, de naam is afgeleid van Forum Traiani, was een belangrijke Romeinse legerplaats. Langs de rivier staan de overblijfselen van de baden. Het complex is niet zo groot, met een uur is alles te zien, maar door de ligging aan de rivier en de schaduwrijke omgeving is het aangenaam vertoeven.

In de plaats Fordongianus zelf is er dan nog een bijzonder huis te zien, de Casa Aragonese. Dit huis is gebouwd in de zestiende eeuw na christus en in originele staat met oorspronkelijke vloeren en muren, vuurplaatsen en een binnenplaats.

De vierde etappe gaat weer in de richting van Oristano, naar de plaats Santa Giusta. Het eerste deel na Fordongianus is nog heuvelachtig, daarna voert de weg door de rijstvelden van de vallei van de Tirso. Het laatste deel, vlak voor Santa Giusta bestaat weer uit de ss131. Santa Giusta is gebouwd op de plek waar ooit Othoca heeft gelegen, een van oorsprong Fenicische nederzetting die tot in de Romeinse tijd nog van belang is geweest. Aan de zuidzijde kan men nog steeds een Romeinse brug terugvinden die deel uitmaakte van het Romeinse wegennet op Sardinië.

Van Othoca zelf is niets meer terug te vinden. Hier en daar worden nog opgravingen gedaan, maar de plaats is geheel bebouwd met nieuwe huizen. Wat er nog over is is in de basiliek van Santa Giusta terug te zien: rijen van zuilen van allerlei types zijn hergebruikt in het schip van de kerk en in de crypte .

De route eindigt tenslotte weer in Oristano met de laatste korte etappe. Voor de bezienswaardigheden in Oristano zie de beschrijving bij de eerste route.

De omstandigheden op de weg kunnen als gevolg van wegwerkzaamheden, verkeersdrukte of andere situaties afwijken van het resultaat op de kaart. Zie verder de aansprakelijkheids clausule.

Santa Giusta

Santa Giusta

Santa Giusta (OR)

Santa Giusta is een vissersdorp aan de oever van de lagune. In de bronstijd was deze plek al bewoond getuige de resten van een nuraghe onder de basiliek van Santa Giusta. In de punisch-romeinse was het een belangrijke plaats, Othoca geheten, en hiervan zijn in het dorp nog de resten van gevonden. Aan de rand van de bebouwde kom staat een brug uit de romeinse tijd. Tussen 1135 en 1145 werd de basiliek gebouwd met een bijzonderheid, in deze basiliek zijn namelijk zuilen uit de romeinse tijd hergebruikt. Verder wordt elk jaar in de lagune de regatta gehouden van Is Fassois, de karakteristieke rieten bootjes.

Nuraghe Losa

Nuraghe Losa

Abbasanta (OR)

Nuraghe Losa is een imponente complexe nuraghe op de hoogvlakte van Abbasanta. De structuur bestaat uit een centrale toren met bastions en drie torens eromheen die een afgeronde driehoek vormen. De nuraghe ligt strategisch langs de antieke doorgangsweg van de Golf van Oristano naar de hooglanden achter Macomer. Rond de nuraghe zijn de resten van een nederzetting te zien die beschermd werd door een muur met toegangspoortjes, deze nederzetting werd tot in de Middeleeuwen bewoond. Op het terrein is een klein museum die de historie van het monument vertelt en enkele vondsten toont.

Santa Cristina

Santa Cristina

Paulilatino (OR)

Vlak bij Paulilatino aan de ss131 ligt de archeologische site van Santa Cristina. De site bestaat uit een nuraghe heiligdom vlak bij een christelijk kerkje gewijd aan Santa Cristina en een nuraghe met nederzetting. Centraal in het nuraghe heiligdom staat een ondergrondse waterput met een trap die met een ongekende strakheid en mathematische precisie gebouwd is. De continuïteit van het heilige karakter van de plek blijkt ook uit het kerkje met huisjes dat slechts enkele dagen per jaar het middelpunt is van religieuze feesten. Even verderop zijn de resten te zien van een prehistorisch dorp en een nuraghe, met enkele door schaapherders gebouwde hutten uit meer recente periodes.

Oristano

Oristano

Oristano (OR)

Oristano is de hoofdstad van de gelijknamige provincie op West-Sardinië. Het was in de middeleeuwen als hoofdstad van het Judicaat van Arborea een belangrijke stad. Het historisch centrum herinnert nog aan dit glorieuze verleden. Elk jaar wordt rond carneval de Sartiglia georganiseerd in het historische centrum.

Forum Traiani

Forum Traiani

Fordongianus (OR)

De archeologische site van Forum Traiani in Fordongianus ligt aan de oever van de rivier de Tirso. Op deze plek borrelt vulkanisch verwarmd water op dat door de Romeinen in een uitgebreid baden complex is benut. Aanvankelijk was de plaats bekend met de naam Acquae Hypsitanae tot het onder Trajanus tot status van Forum werd verheven. De plaats werd een belangrijk militair centrum in de laat-Romeinse en Byzantijnse periode om de Sardijnse binnenlanden onder controle te houden. Vlak buiten de plaats, verbasterd tot Fordongianus, staat het kerkje van één van de eerste christelijke martelaren, San Lussorio.

Laatst gewijzigd 09/05/2015
©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact