Routebeschrijving Tharros - Schiereiland van Sinis

Het schiereiland van Sinis kent een afwisselend landschap met zilte meren (stagni), heuvels, akkers en weides en witte stranden. De stagni zijn gevormd door de afzetting van zand dat meegevoerd is door de rivier de Tirso en ze worden veelal gevoed met zoet water van kleinere rivieren en door de regen. Bij Cabras zijn de stagni rijk aan vis en watervogels terwijl meer naar het noorden op het schiereiland de stagni zodanig verzilt zijn dat het zoutgehalte zeer hoog is. Op zich vormt dat weer een ideale omgeving voor de flamingo's die daar komen om te fourageren (stagno Sale Porcus). Aan de westkant zijn er tenslotte de aantrekkelijke stranden.

panorama van het schiereiland van Sinis
panorama van het schiereiland van Sinis

De eerste etappe van de hier beschreven route loopt van Oristano naar San Giovanni di Sinis. Op deze route is het mogelijk een bezoek aan de ruïnes van Tharros te combineren met een bezoek aan het strand. Een ieder die Tharros wil bezoeken zal langs het grootste deel van deze route komen. Aan het begin is er de peschiera (visbedrijf) van Cabras te zien, een van de belangrijkste visserijen van Sardinië die gebruik maakt van de migratie en voortplanting van de harders in het zilte meer. Hier wordt de bekende bottarga geproduceerd, de gedroogde kuit van de harders. Even verderop begint de provinciale weg die langs de Stagno di Mistras voert waar regelmatig flamingo's te zien zijn. Even voorbij een drieweg splitsing die naar San Salvatore voert ligt aan de rechterzijde op een lage heuvel een vervallen nuraghe. Op het schiereiland stonden meer van deze nuraghi, ook complexe nuraghi, maar deze zijn vaak geheel ontmanteld en de stenen hergebruikt.

De eerste etappe eindigt in San Giovanni di Sinis, een klein plaatsje dat inmiddels uitgegroeid is tot een verblijfplaats voor vakantiegangers. Er is ruime parkeergelegenheid (in de zomermaanden tegen betaling). Het laatste stuk naar de ingang van Tharros is begaanbaar voor auto's maar het loont de moeite dit te voet af te leggen. Op de zanderige duinen, aan de zijde van de golf, staan karakteristieke vissershutten, opgetrokken van riet en hout. De weg loopt verder omhoog door de opgestoven duinen tot aan de ingang van de archeologische site van Tharros. Aan de rechterkant is het strand van San Giovanni te zien met de schitterende blauwgroene zee.

Een bezoek aan de archeologische site van Tharros kost al gauw een uur of anderhalf en het is mogelijk gebruik te maken van een gids die het een en ander kan vertellen over de geschiedenis van het stadje. Een kaartje is eventueel ook geldig voor het museum van Cabras dat op de terugweg aangedaan kan worden. Tegenover de ingang liggen nog de fundamenten van een bastion dat ooit deel heeft uitgemaakt van de punische muren en de versterkte poort van het stadje.

Bovenop de heuvel staat de grote spaanse toren van San Giovanni, de uitkijktoren die voor invallen van de arabieren moest waarschuwen. Het uitzicht bij mooi weer is schitterend tot ver over de golf van Oristano met daarachter de Monte Arci, Capo Frasca (de zuidelijke kaap van de golf), het schiereiland van Sinis en daarachter de Monti Ferru (IJzerbergen).

Voorbij Tharros loopt de weg weer naar beneden, over een smalle strook land naar de eigenlijke Capo San Marco. In het zicht van Tharros liggen de punische graven, half afgebrokkeld en vervallen en sinds lang leeggeroofd. Het is mogelijk een eindje op Capo San Marco te wandelen of om terug te keren en op het strand van San Giovanni te vertoeven. Let wel dat het bekend is dat er gevaarlijke stromingen kunnen zijn rond het schiereiland waardoor het niet raadzaam is afgelegen plekjes op te zoeken om te gaan zwemmen en zeker niet ver de zee in te gaan.

Het is de moeite waard om even de kerk van San Giovanni di Sinis binnen te lopen. Dit kerkje is in de zesde eeuw na Christus gebouwd en behoort tot een van de oudste van Sardinië. Het is opgetrokken uit zandsteen met mooie tongewelven en een koepel. Binnen in het kerkje staat een doopfont versierd met een vis.

De tweede etappe van de route voert naar het dorpje San Salvatore. Dit dorpje, vlakbij de stagni van Cabras en Mistras, wordt in zijn oorspronkelijke staat gehouden vanwege de cultuurhistorische waarde die het vertegnwoordigt. Het centrum vormt het kleine kerkje dat bovenop een zeer oud ondergronds heiligdom (hypogeum) is gebouwd. Kerk en heiligdom zijn gratis te bezichtigen, maar de openingstijden zijn niet vastgelegd. Het kan zijn dat deze alleen in de middaguren bezocht kan worden. Een bezoek kost een half uur tot een uur, om alle ruimtes te bezichtigen met de vele muurtekeningen en schilderingen die er door de eeuwen heen op de muren geklad zijn.

De derde etappe gaat naar Cabras, het Museo Civico Giovanni Marongiu. Hoewel veel van de archeologische vondsten in musea elders zijn verdwenen probeert men toch lokaal een waardevolle verzameling aan te leggen die in het museum bezocht kan worden. Tenslotte zijn in de gemeente Cabras een aantal belangrijke sites, niet altijd even zichtbaar, maar die bijgedragen hebben aan de kennis over Sardinië vanaf het neolithicum tot nu. Deze sites omvatten Cuccuru S'Arriu (Cuccuru Is Arrius), Monti Prama waar de grootste stenen beelden gevonden zijn uit de vroege IJzertijd (Nuraghe cultuur en Phoenicische contacten), Tharros zelf natuurlijk en nog meer vindplaatsen.

Een uitstapje naar Torre Grande, de vierde etappe in de route, is de moeite waard om even op adem te komen op een terrasje en te genieten van een lekker wijntje. Marina di Torre Grande is een mondaine badplaats rond een eveneens Spaanse toren (vandaar de naam Torre Grande, grote toren). Aan zee is het in de namiddag aangenaam vertoeven en het plaatsje biedt naast de schaduw van de palmbomen ook een mooi uitzicht over de Golf van Oristano.

Voor wie nog energie heeft gaat de laatste etappe naar Oristano. De winkels zijn er open tot acht uur en in de namiddag is het gezellig winkelen in het centrum, afgezien nog van de schilderachtige architectuur van het centrum die middeleeuws aandoet en herinnert aan de glorie tijd van de Giudici. Ook is er in Oristano het bekende museum Antiquarium Arborense met een unieke verzameling archeologische vondsten van Tharros en andere sites van de provincie Oristano, alsmede een verzameling schilderijen uit een prive collectie.

De omstandigheden op de weg kunnen als gevolg van wegwerkzaamheden, verkeersdrukte of andere situaties afwijken van het resultaat op de kaart. Zie verder de aansprakelijkheids clausule.

Tharros

Tharros

Cabras (OR)

Tharros is de site van een punisch-romeins stadje dat in de achtste eeuw voor C gesticht werd door Feniciërs op de plek van een Bronstijd nuraghe dorp. De ruïnes van het stadje liggen op een schiereiland aan de noordkant van de Golf van Oristano. Er zijn resten te zien van tempels, romeinse baden, een romeins acque castellum, een fenicisch-punische tofet en een ambachtswijk. Het stadje werd het bestuurscentrum van het Judicaat van Arborea tot het onder druk van de arabische invallen verlaten werd rond 1070 na C ten gunst van het huidige Oristano.

San Salvatore

San Salvatore

Cabras (OR)

San Salvatore is een klein gehucht rond een kerkje. Elk jaar vinden er in augustus de festiviteiten rond San Salvatore plaats waarbij het heiligenbeeld van San Salvatore naar Cabras wordt gebracht, de Corsa degli Scalzi. Het kerkje zelf is gebouwd boven op een prehistorisch ondergronds heiligdom, een hypogeum. Dat heiligdom is te bezichtigen en bevat wand schilderingen en tekeningen die door de eeuwen heen zijn achtergelaten. Net buiten het gehucht zijn de resten van romeinse baden te zien, Domu 'e Cubas

Antiquarium Arborense

Antiquarium Arborense

Oristano (OR)

Het Antiquarium Arborense is het archeologische en historisch museum van Oristano. Het museum is gehuisvest in het statige Palazzo Parpaglia in het centrum van de stad. De collectie, in de jaren dertig verkregen door aankoop uit privé bezit, bestaat uit archeologische vondsten van Tharros en van andere archeologische sites in de provincie Oristano en schilderijen uit de 16de en 17de eeuw.

Museo Arch. Giovanni Marongiu

Museo Arch. Giovanni Marongiu

Cabras (OR)

Het archeologische museum van Cabras is vernoemd naar Giovanni Marongiu. In het museum zijn de archeologsche vondsten te zien van Cuccuru Is Arrius, een prehistorische nederzetting, Tharros, het fenicisch-punisch-romeinse stadje, en van het scheepswrak dat bij het eiland Mal di Ventre is gevonden. Daarnaast huisvest het museum een aantal beelden van de site van Mont'e Prama, waaronder de laatste gevonden tijdens de opgravingen van 2015.

Oristano

Oristano

Oristano (OR)

Oristano is de hoofdstad van de gelijknamige provincie op West-Sardinië. Het was in de middeleeuwen als hoofdstad van het Judicaat van Arborea een belangrijke stad. Het historisch centrum herinnert nog aan dit glorieuze verleden. Elk jaar wordt rond carneval de Sartiglia georganiseerd in het historische centrum.

San Giovanni di Sinis

San Giovanni di Sinis

Cabras (OR)

San Giovanni di Sinis is van oorsprong een vissers dorpje vlak bij de archeologische site van Tharrose de Kaap van San Marco. Tegenwoordig is het een badplaats met bars en restaurants en met een bezoekerscentrum van de Area Marina Protetta Penisola del Sinis Isola Mal di Ventre. Bijzonder is het kerkje dat in de zesde eeuw na Chr. is gebouwd in zandsteen. In de wijk van tweede huizen vlak aan het strand zijn de resten van een punische necropolis te zien. Het mooie strand is goed bezocht en bij hardere winden ook ideaal voor kite surfers.

Laatst gewijzigd 09/05/2015
©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact