Foto Galerij Index

Evenement

Boes en Merdules van Ottana

Boes en Merdules van Ottana (15)

Ottana (NU)

Een karakteristiek carnavals feest wordt gevierd in Ottana, in centraal Sardinië, met de maskers van de Boes (dieren) en Merdules (herders). Dit carnavals feest behoort tot één van de oudste van het eiland.

De Corsa degli Scalzi

De Corsa degli Scalzi (15)

Cabras (OR)

De Corsa degli Scalzi is een evenement dat elke eerste zaterdag en zondag van de maand september wordt gehouden. Het houten beeld van San Salvatore wordt eerst van Cabras naar San Salvatore gedragen en de dag er op weer terug gebracht, vergezeld van honderden mannen in het wit gekleed. Zij dragen de last beurtelings en al rennend volgen ze de stoffige binnenwegen.

De Regatta van Is Fassois

De Regatta van Is Fassois (18)

Santa Giusta (OR)

De Regatta van Is Fassois wordt gehouden met traditionele bootjes gemaakt van riet. Deze bootjes werden eeuwenlang gebruikt in de moeraslanden en lagunes rond Santa Giusta. De Regatta wordt eens per jaar gehouden in de zomermaanden

De Sartiglia van Oristano

De Sartiglia van Oristano (88)

Oristano (OR)

In Oristano wordt ieder jaar tijdens de carnavals periode het evenement van de Sartiglia georganiseerd. Dit traditionele evenement, dat volgens de overlevering al sinds 1547-48 in de stad gehouden wordt, is één van de hoogtepunten van de carnavalsviering op Sardinië.

Het Feest van de heilige Antiochus

Het Feest van de heilige Antiochus (69)

Sant'Antioco (CI)

Elk jaar vijftien dagen na Pasen zijn er de feesten ter ere van de heilige Antiochus, patroonheilige van de stad. Het feest dat in 1615 voor het eerst werd georganiseerd, duurt enkele dagen. Op maandagavond is er een processie met ruiters, karren getrokken door ossen en veel folkloristische groepen die de traditionele kleding tonen en tot slot het heilige beeld op de schouders gedragen.

Sant'Efisio in Cagliari

Sant'Efisio in Cagliari (17)

Cagliari (CA)

Het evenement rond Sant'Efisio (Sint Ephysius) kan tot het belangrijkste van Sardinië worden gerekend. Het beeld van de heilige word van Pula naar Cagliari gebracht en weer terug. Bij de terugkeer wordt de heilige vergezeld van versierde ossewagens, afgevaardigden van steden en dorpen in hun klederdracht en ruiters op hun paarden. Het evenement is elk jaar een grote happening.

Fenicisch-Punisch-Romeins

Aleria

Aleria (3)

Aleria (EE)

Het stadje Aleria (Alalia) werd door de Fokeeërs gesticht toen ze Klein-Azië moesten verlaten. Na de zeeslag in de Sardijnse Zee tussen Grieken en Karthagers, verlieten ze Corsica. Aleria is later door de Etrusken, de bondgenoten van de Karthagers tijdens de zeeslag, opnieuw opgebouwd.

Cornus

Cornus (14)

Santa Caterina di Pittinuri (OR)

Cornus is een punisch-romeins stadje van de zesde eeuw voor C. dat tot in de vroege Middeleeuwen bewoond werd. Vlak bij werd een vroeg christelijk complex gebouwd, de Columbaris genoemd. Daarvan zijn nu nog de resten te zien, onderwerp van een aantal archeologische opgravingen.

Monte Sirai

Monte Sirai (47)

Carbonia (CI)

Monte Sirai is een punisch-romeins stadje boven op de berg Monte Sirai vlak bij Carbonia. De plaats ligt op een strategisch punt in het ertsrijke mijngebied van de Sulcis en Iglesiente. De archeologische site bestaat uit de resten van de punisch-romeins nederzetting met een acropolis, een punische en een fenicische necropolis en de tofet. Vanaf de berg is er een schitterend uitzicht over het omliggende gebied.

Nora

Nora (98)

Pula (CA)

Nora is een punisch-romeins stadje gelegen op een schiereiland in het zuiden van Sardinië, bij Pula. Interessant zijn de resten van mozaïek vloeren en het kleine theater dat nog grotendeels overeind staat. Daarnaast zijn er de resten van romeinse baden, tempels en de woonwijken met typisch noord-afrikaanse bouwstijl te zien. Hier werd ooit een steen met de oudste inscriptie in fenicische letters gevonden.

Sant'Antioco

Sant'Antioco (37)

Sant'Antioco (CI)

In de oudheid was Sant'Antioco bekend onder de naam Sulky en werd ooit door feniciërs in de achtste eeuw v Chr. als handelspost gesticht vlak bij een complexe nuraghe. Er zijn nog resten te zien van een punische necropolis, later omgevormd tot vroeg-christelijke catacomben, onder de basiliek van Sant'Antioco. Er is een belangrijk archeologisch museum met daarnaast de resten van de fenicisch-punische tofet, een openlucht heiligdom. In de middeleeuwen werd het stadje vernoemd naar Antiochus, de vroeg-christelijke martelaar. Elk jaar worden ter ere van de heilige feesten georganiseerd en een processie gehouden.

Tempel van Antas

Tempel van Antas (15)

Fluminimaggiore (CI)

Vlak bij Fluminimaggiore, midden in een groene vallei in de bergen, ligt de tempel van Antas. Aanvankelijk gebouwd in de punische periode is deze herbouwd door de romeinen. De tempel staat in het gebied van de lood- en zilvermijnen en zou gewijd zijn aan Sardus Pater die volgens de mythologie verwant was aan Hercules. De tempel is deels gerestaureerd, vlak bij bevinden zich een aantal inheemse graven en resten van een nederzetting.

Tharros

Tharros (96)

Cabras (OR)

Tharros is de site van een punisch-romeins stadje dat in de achtste eeuw voor C gesticht werd door Feniciërs op de plek van een Bronstijd nuraghe dorp. De ruïnes van het stadje liggen op een schiereiland aan de noordkant van de Golf van Oristano. Er zijn resten te zien van tempels, romeinse baden, een romeins acque castellum, een fenicisch-punische tofet en een ambachtswijk. Het stadje werd het bestuurscentrum van het Judicaat van Arborea tot het onder druk van de arabische invallen verlaten werd rond 1070 na C ten gunst van het huidige Oristano.

Middeleeuws

Basilica della SS. Trinità di Saccargia

Basilica della SS. Trinità di Saccargia (10)

Codrongianus (SS)

Deze beroemde kerk is in 1116 gebouwd in romaans-pisaanse stijl en aan de orde van de Camaldolensis gegeven. De resten van het klooster zijn nog te zien. De apsis is met fresco schilderingen bedekt.

Kasteel van Acquafredda

Kasteel van Acquafredda (21)

Siliqua (CA)

Het kasteel van Acquafredda is in de Middeleeuwen gebouwd als vesting om de vallei van de Cixerri en de stad Villa di Chiesa, het huidige Iglesias, te kunnen controleren. Ooit behoorde het toe aan Ugolino della Gherardesca, de graaf Donoratico, die ook in het werk van Dante Alighieri genoemd wordt.

Kasteel van Burgos

Kasteel van Burgos (10)

Burgos (SS)

Het kasteel van Burgos, ook wel kasteel van Goceano genoemd, werd in de twaalfde eeuw gebouwd in opdracht van de Judex van Torres. Het kasteel was bedoeld ter bescherming van de omliggende gebieden en om de grenzen met het Judicaat van Arborea te bewaken.

Kasteel van Sanluri

Kasteel van Sanluri (7)

Sanluri (VS)

Het kasteel van Sanluri is rond 1355 gebouwd op een strategische plek, op de grens van de Judicaten van Arborea en Cagliari. Na de slag bij Sanluri werd het kasteel de residentie van belangrijke families, de laatste die van generaal Nino Villa Santa. Na zijn dood werd het kasteel door zijn zoons omgevormd tot museum. In het woondeel zijn de originele meubels te zien terwijl in aparte zalen tentoonstellingen zijn gewijd aan was modellen en de eerste Wereldoorlog. Het is niet toegestaan binnen foto's te maken.

Middeleeuwse kerken

Middeleeuwse kerken (36)

Middeleeuwse kerken van Sardinië. Op Sardinië staan veel kleine kerkjes op het platteland of in de dorpen, gewijd aan patroonheiligen of ooit als deel van kloosters gesticht, soms verlaten en vervallen, vaak nog in gebruik bij speciale gelegenheden

San Pietro di Sorres

San Pietro di Sorres (8)

Borutta (SS)

De kerk van San Pietro di Sorres werd gebouwd tussen 1170 en 1200 als kattedraal van het plaatsje Sorres. De kerk heeft een mooie bichrome facade door het gebruik van lichte en donkere stenen. In de vijftiende eeuw werd het plaatsje definitief verlaten en het zou tot 1950 duren voor Benedictijnse monniken de kerk restaureerden en er hun klooster vestigden. De kerk is te bezichtigen en ook van binnen de moeite waard.

Santa Giusta

Santa Giusta (21)

Santa Giusta (OR)

Santa Giusta is een vissersdorp aan de oever van de lagune. In de bronstijd was deze plek al bewoond getuige de resten van een nuraghe onder de basiliek van Santa Giusta. In de punisch-romeinse was het een belangrijke plaats, Othoca geheten, en hiervan zijn in het dorp nog de resten van gevonden. Aan de rand van de bebouwde kom staat een brug uit de romeinse tijd. Tussen 1135 en 1145 werd de basiliek gebouwd met een bijzonderheid, in deze basiliek zijn namelijk zuilen uit de romeinse tijd hergebruikt. Verder wordt elk jaar in de lagune de regatta gehouden van Is Fassois, de karakteristieke rieten bootjes.

Monument

De Spaanse torens op Sardinië

De Spaanse torens op Sardinië (37)

Om Sardinië tegen de invallen van de Arabieren te beschermen bouwden de Spanjaarden een groot aantal torens langs de kust zodat vijandelijke schepen al van ver konden worden gezien en de bevolking op tijd kon worden gewaarschuwd. Deze torens zijn nog altijd langs de kust te zien en hebben hun naam aan stranden en dorpen gegeven.

Oude bruggen

Oude bruggen (7)

Romeinse bruggen zijn to ver na de middeleeuwen nog in gebruik geweest en pas vervangen sinds de twintigste eeuw door modernere en grotere bruggen. Veel van deze oude bruggen zijn nog te zien in het landschap.

Prehistorisch altaar van Monte d'Accoddi

Prehistorisch altaar van Monte d'Accoddi (17)

Sassari (SS)

Het prehistorische altaar van Monte d'Accoddi is in twee verschillende fases gebouwd tijdens de periode van de cultuur van Ozieri (4000-3200 v. Chr) en de cultuur van Filigosa en Abealzu (3200-2700 v Chr). Het altaar ziet er uit als een afgetopte piramide, of ziggurat, met een lange opgang of oprit. Er omheen moet zich een groot dorp bevinden, niet opgegraven. Interessant zijn de grote menhir, de stenen tafel en de perfect ovale steen die zich bij het altaar bevinden.

San Salvatore

San Salvatore (29)

Cabras (OR)

San Salvatore is een klein gehucht rond een kerkje. Elk jaar vinden er in augustus de festiviteiten rond San Salvatore plaats waarbij het heiligenbeeld van San Salvatore naar Cabras wordt gebracht, de Corsa degli Scalzi. Het kerkje zelf is gebouwd boven op een prehistorisch ondergronds heiligdom, een hypogeum. Dat heiligdom is te bezichtigen en bevat wand schilderingen en tekeningen die door de eeuwen heen zijn achtergelaten. Net buiten het gehucht zijn de resten van romeinse baden te zien, Domu 'e Cubas

Santa Sabina

Santa Sabina (15)

Silanus (NU)

De archeologische site van Santa Sabina (of Santa Sarbana) bestaat uit een nuraghe en daar vlak naast een kerk, een Tombe di Giganti en een waterput met een tholos gewelf. De site is schilderachtig mooi.

Serra Orrios

Serra Orrios (18)

Dorgali (NU)

Serra Orrios is een nederzetting uit de Bronstijd bestaande uit een groot aantal hutten, met een simpele en met een complexe structuur, en twee bijzondere tempeltjes die aangeduid worden als megaron of tempels in antis. De site is in de jaren dertig van de vorige eeuw ontdekt en opgegraven.

Museum

Antiquarium Arborense

Antiquarium Arborense (11)

Oristano (OR)

Het Antiquarium Arborense is het archeologische en historisch museum van Oristano. Het museum is gehuisvest in het statige Palazzo Parpaglia in het centrum van de stad. De collectie, in de jaren dertig verkregen door aankoop uit privé bezit, bestaat uit archeologische vondsten van Tharros en van andere archeologische sites in de provincie Oristano en schilderijen uit de 16de en 17de eeuw.

Archeologisch museum G.A. Sanna

Archeologisch museum G.A. Sanna (29)

Sassari (SS)

Met dat van Cagliari behoort dit archeologische tot de belangrijkste van Sardinië. Hier zijn alle belangrijke vondsten verzameld uit Noord-Sardinië die een beeld geven van het eiland van de vroegste prehistorie tot in de middeleeuwen; van aardewerk tot objecten in metaal en steen die deel hebben uitgemaakt van het Sardijnse verleden.

Archeologisch museum van Genna Maria

Archeologisch museum van Genna Maria (9)

Villanovaforru (VS)

Het archeologisch museum van Villanovaforru is gehuisvest in een historisch gebouw in het centrum van Villanovaforru. De collectie van het museum omvat vondsten van archaoelogische sites van het hele omliggende territorium, maar vooral van de grote nuraghe Genna Maria die net buiten het dorp ligt.

Archeologisch museum Villasimius

Archeologisch museum Villasimius (4)

Villasimius (CA)

Het kleine maar moderne archeologische museum van Villasimius is gehuisvest in een oud gebouw in het centrum van het dorp. In het museum zijn met name vondsten te zien uit de zeeën rond de kaap en van prehistorische en historische sites zoals de punische nederzetting van Cuccureddus

Geomuseo Montearci Stefano Incani

Geomuseo Montearci Stefano Incani (12)

Masullas (OR)

Het kleine museum van het gebied van de Monte Arci is gevestigd in Masullas in een ex-klooster van de orde van de kapucijnen en toont de rijkdom aan gesteentes van deze oude vulkaan

Menhir museum

Menhir museum (15)

Laconi (OR)

Het Menhir museum heeft een grote collectie van bijzondere menhirs uit de periode 2700 - 2200 v C gevonden in dit deel van Sardinië. Het museum is gevestigd in Palazzo Aymerich, voormalige residentie van een belangrijke familie van Laconi.

Mijnen van Montevecchio

Mijnen van Montevecchio (18)

Montevecchio (VS)

Al vanaf de prehistorie zijn er mijnen geweest op Sardinië. In Montevecchio is het eerste niveau van de mijn de Anglo-Sarda (Sant'Antonio) te bezoeken onder begeleiding van een gids die zelf in de mijnen heeft gewerkt. Ooit heeft mijn schoonvader hier in zijn jonge jaren gewerkt. In het centrum van Montevecchio staat het gebouwd van de directie, nu ook te bezichtigen. Er is ook een klein geologisch museum.

Museo Arch Com Ferruccio Barreca

Museo Arch Com Ferruccio Barreca (25)

Sant'Antioco (CI)

Het archeologische museum van Sant'Antioco heeft een uitgebreide collectie van vondsten van de vele opgravingen van het fenicisch-punisch-romeinse stadje Sulki, dat nu Sant'Antioco heet, en van de rest van het eiland. Vooral de fenicisch-punische collectie is van een bijzondere waarde met het fijne aardewerk en de juwelen. Deel van het museum is ook het fenicisch-punische openlucht heiligdom, de tofet.

Museo Arch. Giovanni Marongiu

Museo Arch. Giovanni Marongiu (44)

Cabras (OR)

Het archeologische museum van Cabras is vernoemd naar Giovanni Marongiu. In het museum zijn de archeologsche vondsten te zien van Cuccuru Is Arrius, een prehistorische nederzetting, Tharros, het fenicisch-punisch-romeinse stadje, en van het scheepswrak dat bij het eiland Mal di Ventre is gevonden. Daarnaast huisvest het museum een aantal beelden van de site van Mont'e Prama, waaronder de laatste gevonden tijdens de opgravingen van 2015.

Museo Archeologico Nazionale

Museo Archeologico Nazionale (39)

Cagliari (CA)

Het Museo Archeologico Nazionale in Cagliari is het belangrijkste archeologische museum van Sardinië. Er is een uitgebreide collectie van prehistorische en historische vondsten te zien, met name de bekende Sardische bronzen beeldjes uit de nuraghe tijd. Eén van de hoogtepunten zijn wel de manshoge beelden van Mont'e Prama waarvan er een aantal te zien zijn. Daarnaast is er een mooie collectie van fenicische en punische juwelen en aardewerk. Het museum geeft een goed overzicht van alle periodes tot in de Middeleeuwen.

Museo Etnografico Sardo

Museo Etnografico Sardo (12)

Nuoro (NU)

Het etnografisch museum van Sardinië in Nuoro heeft een uitgebreide collectie klederdrachten en typisch Sardijns ambachtswerk zoals de fijne juwelen, messen en launeddas.

Museum van het Obsidiaan

Museum van het Obsidiaan (7)

Pau (OR)

Het Obsidiaan Museum is geheel gewijd aan dit vulkanische glas en het gebruik wat de mens er van heeft gemaakt om snijwerktuigen en pijlpunten van te fabriceren. Op de flanken van de Monte Arci zijn de belangrijkste vindplaatsen van obsidiaan en het werd overal verhandeld in het westelijke Middellandse Zeegebied in de prehistorie.

Natuur en Omgeving

Cala Luna

Cala Luna (12)

Dorgali (NU)

Aan de oostkust van Sardinië, in een onherbergzaam gebied, liggen een aantal schitterende stranden die alleen te voet of per boot te bereiken zijn. De meest bekende is wel Cala Luna, een wit zand strand tegen de achtergrond van natuurlijke grotten en een canyon uitgesleten door een riviertje dat hier in zee uitmond.

De grot van San Giovanni

De grot van San Giovanni (9)

Domusnovas (CI)

De natuurlijke grot van San Giovanni bij Domusnovas is één van drie natuurlijke tunnels in Europa met een aangelegde weg er door (nu gesloten voor verkeer). De grot is 850 meter lang van de zuidelijke ingang tot de noordelijke ingang.

Giara di Gesturi

Giara di Gesturi (11)

Gesturi (VS)

De Giara di Gesturi is een uitgestrekt hoogland plateau in het binnenland van Sardinië. Naast de half wilde paarden, cavallino della Giara, is het hoogland bekend om de specifieke flora die zich in en rond de meertjes (pauli) bevindt. Aan de rand van het hoogland plateau liggen talrijke nuraghi en prehistorische nederzettingen, de bekendste is wel die van Brunk Madui. Toegang tot de hoogvlakte is beperkt vanwege het belang van de natuur.

Gola di Gorropu

Gola di Gorropu (19)

Dorgali (NU)

De Gola di Gorropu is een diepe kloof in de bergen van enkele kilometers lang. Aan het begin van de kloof zijn de wanden meer dan vierhonderd meter hoog. De canyon wordt wel als de diepste van Europa beschouwd. Als het niet regent is het mogelijk de canyon binnen te gaan.

Grotten van Is Zuddas

Grotten van Is Zuddas (17)

Santadi (CI)

De grotten van Is Zuddas bij Santadi zijn natuurlijk gevormde grotten. De eerste 500 meter zijn toegankelijk voor toeristen, verdeeld over drie zalen met spectaculaire formaties van stalactieten en stalagmieten.

Natuurlijke omgeving

Natuurlijke omgeving (100)

De natuurlijke omgeving van Sardinië varieert van witte kiezelstranden en elke denkbare kleur blauw van de zee, tot het gevarieerde groen van de winter en het overheersende geel en bruin van de zomer afgewisseld met de vele kleuren van de bloeiende macchia mediterranea.

Natuurlijke omgeving Monte Arci

Natuurlijke omgeving Monte Arci (27)

(OR)

De Monte Arci is een oude vulkaan die als een eenzame berg aan de oostkant van de Campidano en de Golf van Oristano het landschap domineert. De natuurlijke omgeving van de berg is uitermate geschikt voor korte of lange wandeltochten en fietstochten.

Piscinas

Piscinas (26)

Arbus (VS)

Piscinas is de naam van het natuurgebied dat aan de westkust van Sardinië ligt, de Costa Verde. De duinformaties bereiken een hoogte van 60 meter en bestrijken een gebied van ettelijke kilometers vanaf de zee het binnenland in, de grootste duinformaties van west Europa.

Stranden op Sardinië

Stranden op Sardinië (72)

Het eiland Sardinië heeft met 1800 kilometer kustlijn meer dan 800 stranden die elk weer anders zijn, van mooie stranden geschikt voor families met kleine kinderen tot tussen de rotsige kust verborgen avontuurlijke strandjes.

su Gologone

su Gologone (9)

Oliena (NU)

Su Gologone is een natuurlijk bron waar het water vanuit de diepte van onder de bergen naar boven komt. De spleet in de rots is meer dan 135 meter diep. Het water van de bron vloeit direct in de rivier de Cedrino. De bron en het park eromheen is tot natuurmonument verklaard.

Necropolis

Aiodda

Aiodda (5)

Nurallao (CA)

De Tomba di Giganti van Aiodda ligt vlak bij Nurallao. Bij de bouw van het monument zijn menhirs van de voorgaande periode hergebruikt en deze zijn nog steeds te zien.

Coddu Vecchju

Coddu Vecchju (6)

Arzachena (OT)

De Tomba di Giganti Coddu Vecchju ligt vlak bij Arzachena, niet ver van de nuraghe Prisgiona. Het is een mooi voorbeeld van een klassieke Tomba di Giganti met centrale steen, halfrond front en langwerpige grafkamer.

Necropolis Anghelu Ruju

Necropolis Anghelu Ruju (34)

Alghero (SS)

De prehistorische necropolis van Anghelu Ruju is uniek in zijn soort op Sardinië en telt 38 prehistorische in de rots uitgehouwen grafkamers. De necropolis bevindt zich op korte afstand van het vliegveld van Alghero in het midden van de historische en vruchtbare regio van de Nurra.

Necropolis S. Andrea Priu

Necropolis S. Andrea Priu (18)

Bonorva (SS)

De necropolis van Sant'Andrea Priu bestaat uit meerdere kunstmatig uitgehouwen grafkamers, domus de janas, van kleine kamers tot manshoge complexe structuren. Het belangrijkste en grootste graf bestaat uit meerdere kamers en is in zowel de romeinse als in de vroeg-christelijke en byzantijnse periode hergebruikt. In de romeinse periode zijn affrescoes aangebracht terwijl in de vroeg-christelijke periode de grafkamers omgevormd werden tot kerk en werden er byzantijnse affrescoes aangebracht. Helaas mocht in dit magnifieke graf geen foto's gemaakt worden.

Necropolis van Filigosa

Necropolis van Filigosa (9)

Macomer (NU)

De necropolis van Filigosa bij Macomer heeft de naam gegeven aan de cultuur van Abealzu-Filigosa (2480-1855 v C). De necropolis bestaat uit een aantal Domus de Janas met lange schachten (dromos) uitgehouwen in de rotshelling. Op de top van de heuvel staat wat rest van een nuraghe toren.

Necropolis van Is Loccis Santus

Necropolis van Is Loccis Santus (12)

San Giovanni Suergiu (CI)

De necropolis van Is Loccis Santus ligt net buiten San Giovanni Suergiu en bestaat uit een aantal Domus de Janas. Op het moment van ons bezoek was er nog geen onderhoud gedaan op het terrein.

Necropolis van Montessu

Necropolis van Montessu (36)

Villaperuccio (CI)

De necropolis van Montessu ligt op een heuvel ten noorden van Villaperuccio. De graven zijn van het type Domus de Janas, prehistorische grafkamers in de rots uitgehouwen. Alle bekende type grafkamers zijn er teruggevonden wat deze necropolis uniek maakt. De necropolis was in gebruik vanaf ongeveer 3000 v C tot in de bronstijd. In recentere periodes zijn de grootste graven ook bewoond geweest door schaapsherders en hun families.

Necropolis van Tuvixeddu

Necropolis van Tuvixeddu (11)

Cagliari (CA)

De punische necropolis van Cagliari, één van de grootste van het Middellandse Zeegebied, ligt op de heuvel van Tuvixeddu. De necropolis is voor een groot deel verdwenen doordat het gebied als groeve is gebruikt, wat overblijft is nu tot park omgevormd.

Prehistorische graven

Prehistorische graven (14)

Prehistorische graven zijn op Sardinië overal terug te vinden in de vorm van grotten, de Domus de Janas, of de Reuzen graven (Tombe di Giganti). De meeste graven zijn al lang leeggehaald maar soms leveren ze nog interessante vondsten op die ons inzicht geven in de prehistorische leefgemeenschappen.

s'Ena de Thomes

s'Ena de Thomes (8)

Dorgali (NU)

De Tomba di giganti (Reuzen graf) s'Ena de Thomes is een mooi voorbeeld van een grafstructuur uit de bronstijd met een centrale rechtopstaande platte en bewerkte steen.

San Cosimo

San Cosimo (6)

Gonnosfanadiga (VS)

De Tomba di Giganti van San Cosimo is deel van een groep van twee graven, en gebouwd in graniet. De archeologische zone wordt bijgehouden door de gemeente van mei tot en met september

Nuraghe

Brunku Madui

Brunku Madui (6)

Gesturi (VS)

Nuraghe Brunku Madui of ook wel Brunku Madagui, is een archaische ofwel protonuraghe in de vorm van een platform met daar bovenop de resten van een hut. De nuraghe bevindt zich op de rand van het hoogland plateau de Giara van Gesturi. Vlakbij ligt een site met de resten van een nederzetting.

Duos Nuraghes

Duos Nuraghes (8)

Borore (NU)

Dues Nuraghes of Duos Nuraghes is de site van twee nuraghi met resten van een nederzetting, aan de noordkant van Borore. De site is uitgebreid opgegraven en onderzocht door de archeoloog G. Webster.

Nuraghe Adoni

Nuraghe Adoni (18)

Villanova Tulo (CA)

Nuraghe Adoni, gebouwd op een hoogte van 811 meter en omgeven door bossen, is een complexe nuraghe met een hoofdtoren en vier additionele torens, rond de nuraghe de resten van een nederzetting. Vanaf deze plek is er een wijds uitzicht over de omgeving.

Nuraghe Aiga

Nuraghe Aiga (7)

Abbasanta (OR)

Nuraghe Aiga is een complexe nuraghe met een hoofdtoren en bastions met drie of vier additionele torens. De nuraghe is toegankelijk op de eerste verdieping, de begane grond is nog niet uitgegraven. De kamer op de begane grond heeft drie niches. Vlak bij ligt ook een Tomba di Giganti.

Nuraghe Arrubiu

Nuraghe Arrubiu (34)

Orroli (CA)

Nuraghe Arrubiu behoort tot de grootste complexe nuraghi van Sardinië. Rond de centrale toren zijn vijf secundaire torens gebouwd met een binnenplaats. Daaromheen ligt een muur met nog eens zeven torens die drie afzonderlijke binnenplaatsen omsluit. Buiten de muren zijn de resten van enkele hutten van de nederzetting te zien. De complexe nuraghe is in basalt gebouwd en op de stenen groeien mossen die in de zomer rood kleuren, vandaar de naam Arrubiu wat rood betekent.

Nuraghe Basoru

Nuraghe Basoru (7)

San Vito (CA)

Nuraghe Basoru is een complexe nuraghe gebouwd in porfier steen. De centrale toren steekt 7,5 meter boven de bastions uit. De centrale kamer, toegankelijk via een kleine opening, heeft een tholos gewelf van 7 meter hoog.

Nuraghe Cobulas

Nuraghe Cobulas (16)

Milis (OR)

Nuraghe Cobulas is een complexe nuraghe met een centrale hoofdtoren en secundaire toren met een binnenplaats daartussen en rondom bastions met vijf additionele torens. Vlak naast de nuraghe ligt een archeologische opgraving van een vroeg middeleeuwse nederzetting, deze opgraving is uitgevoerd in 2014,2015 en 2016 onder leiding van de archeoloog Maisola.

Nuraghe Cuccurada

Nuraghe Cuccurada (20)

Mogoro (OR)

Nuraghe Cuccurada is een complexe nuraghe vlak bij Mogoro. Vanaf de nuraghe is er een prachtig panorama van de vlakte, de Campidano. De archeologische site die naast de nuraghe ook resten van een dorp en een megalithische muur omvat, is geopend voor publiek sinds 2013 na jaren lange opgravingen.

Nuraghe e Cresia Casa Zapata

Nuraghe e Cresia Casa Zapata (12)

Barumini (VS)

Casa Zapata is een zestiende eeuws residentie van de familie Zapata van aragonese oorsprong. Het huis is gebouwd op een bronstijd complexe nuraghe aan het licht gebracht met opgravingen binnen in. Het is nu een museum waar je de resten van de nuraghe kunt bewonderen en met een klein museum.

Nuraghe Genna Maria

Nuraghe Genna Maria (25)

Villanovaforru (VS)

Nuraghe Genna Maria is een mooi voorbeeld van een complexe nuraghe gebouwd in mergelsteen. De nuraghe ligt op een heuvel vlak bij Villanovaforru met een prachtig vergezicht richting de Golf van Oristano en de bergen van de Iglesiente. Rond de nuraghe zijn de resten te zien van hutten. In de punische tijd werd de nuraghe als heiligdom gebruikt, getuige de depositie van de vele beeldjes in aardewerk van Kore, de hellenistische verpersoonlijking van graanteelt. De archeologische site van de nuraghe is verbonden aan het archeologisch museum in het centrum van Villanovaforru.

Nuraghe Iloi

Nuraghe Iloi (14)

Sedilo (OR)

De archeologische site van Nuraghe Iloi bestaat uit een complexe nuraghe, een nuraghe dorp, een paar Tombe di Giganti, een Dolmen en een paar Domus de Janas. De site is vrij toegankelijk maar wordt alleen in de zomermaanden onderhouden.

Nuraghe Is Paras

Nuraghe Is Paras (12)

Isili (CA)

Nuraghe Is Paras is een complexe nuraghe gebouwd in kalksteen. De centrale kamer met zijn tholos gewelf is 9,9 meter hoog en behoort tot de hoogste van het eiland. De nuraghe staat aan de rand van Isili en is makkelijk bereikbaar.

Nuraghe La Prisgiona

Nuraghe La Prisgiona (12)

Arzachena (OT)

De complexe nuraghe La Prisgiona (De gevangenis) staat vlak bij Arzachena op de top van een heuvel. Er om heen ligt een uitgebreide nederzetting, onderwerp van een aantal recente archeologische opgravingen. Vlak bij staat ook de Tomba di Giganti van Coddu vecchju die deel uit maakt van de goed onderhouden archeologische site.

Nuraghe Losa

Nuraghe Losa (48)

Abbasanta (OR)

Nuraghe Losa is een imponente complexe nuraghe op de hoogvlakte van Abbasanta. De structuur bestaat uit een centrale toren met bastions en drie torens eromheen die een afgeronde driehoek vormen. De nuraghe ligt strategisch langs de antieke doorgangsweg van de Golf van Oristano naar de hooglanden achter Macomer. Rond de nuraghe zijn de resten van een nederzetting te zien die beschermd werd door een muur met toegangspoortjes, deze nederzetting werd tot in de Middeleeuwen bewoond. Op het terrein is een klein museum die de historie van het monument vertelt en enkele vondsten toont.

Nuraghe Lugherras

Nuraghe Lugherras (15)

Paulilatino (OR)

De complexe nuraghe Lugherras ligt in de gemeente Paulilatino. Het was één van de nuraghi die als heiligdom van Kore en Demeter gebruikt werden in de punische tijd. Opgravingen zijn in 2006 en 2007 verricht.

Nuraghe Mannu

Nuraghe Mannu (12)

Dorgali (NU)

Nuraghe Mannu is een bronstijd toren met een nederzetting uit de romeinse tijd. De toren staat op een hoog punt aan de oostkust met schitterend uitzicht over de kust van Cala Gonone tot Cala Luna en Cala Mariolu in het zuiden.

Nuraghe Noddule

Nuraghe Noddule (16)

Nuoro (NU)

De site van nuraghe Noddule ligt ten noorden van Nuoro aan de weg naar Buddusò. De site bestaat uit diverse structuren naast de complexe nuraghe zoals een megalithisch cirkel, een verdedigingsmuur en nederzetting uit de Bronstijd, een grote hut en een waterput of heiligdom.

Nuraghe Nolza

Nuraghe Nolza (12)

Meana Sardo (NU)

Nuraghe Nolza is een complexe nuraghe met een hoofdtoren en vier zijtorens, voornamelijk gebouwd in schist steen. De nuraghe staat op de top van een berg, ten zuiden van Meana Sardo, met een schitterend uitzicht over het omliggende land.

Nuraghe Palmavera

Nuraghe Palmavera (23)

Alghero (SS)

Nuraghe Palmavera is een complexe nuraghe omgeven door een groot nuraghe dorp. De site ligt aan de voet van de berg, vlak bij zee, langs de weg die van Alghero naar Porto Conte voert. Het is één van de bekende bronstijd monumenten van Sardinië waar veel archeologisch onderzoek is gedaan.

Nuraghe s'Uraki

Nuraghe s'Uraki (14)

San Vero Milis (OR)

Nuraghe s'Uraki (of s'Urachi) is een grote complexe nuraghe vlak bij San Vero Milis. Opgravingen hebben belangrijke vondsten aan het licht gebracht die de connectie aantonen met het oostelijke Middellandse Zeegebied en het stadje Tharros. Recente opgravingen zijn verricht door de archeologen Alfonso Stiglitz en Peter van Dommelen.

Nuraghe sa Domu Beccia

Nuraghe sa Domu Beccia (20)

Uras (OR)

Nuraghe sa Domu Beccia is een complexe nuraghe met een bijzondere architectuur. Rond de centrale toren met binnenplaats zijn er bastions met zes torens. Op de binnenplaats is de opening van een put te zien terwijl rond de nuraghe de resten van een nederzetting te zien zijn, omgeven door een nmuur met torens ter bescherming.

Nuraghe Santa Barbara

Nuraghe Santa Barbara (13)

Villanova Truschedu (OR)

Nuraghe Santa Barbara is een complexe nuraghe met een hoofdtoren, een secundaire toren en een kleine binnenplaats. Rond de nuraghe zijn de resten van een nederzetting te zien. De nuraghe staat in de vallei van de Tirso vlak bij Villanova Truschedu.

Nuraghe Santu Antine

Nuraghe Santu Antine (54)

Torralba (SS)

Nuraghe Santu Antine behoort tot de meest fascinerende van de bronstijd bouwwerken op Sardinië. De nuraghe bestaat uit een centrale toren en bastions met drie zijtorens, lange gangen met zijgangen en een centrale binnenplaats. Rond de nuraghe ligggen de resten van een dorp dat tot in de romeinse tijd bewoond werd.

Nuraghe Scalas en menhirs

Nuraghe Scalas en menhirs (12)

Muravera (CA)

Nuraghe Scalas is een enkelvoudige nuraghe vlak aan de Costa Rei. Tegenover de nuraghe ligt een ommuurd veld met menhirs die waarschijnlijk uit het einde van het Neolithicum dateren en gebruikt werden als astronomische kalender.

Nuraghe Seruci

Nuraghe Seruci (15)

Gonnesa (CI)

Nuraghe Seruci met de nederzetting behoort tot de grootste Bronstijd archeologische sites van het zuidwesten van Sardinië. De complexe nuraghe bestaat uit een hoofdtoren en bastions met vier zijtorens, omgeven door een muur met nog een aantal torens. De vrij grote nederzetting waaronder complexe hutten uit de Late Bronstijd, maken deel uit van de site.

Nuraghe Su Mulinu

Nuraghe Su Mulinu (13)

Villanovafranca (VS)

Nuraghe su Mulinu is een complexe nuraghe met als kern een protonuraghe. In de centrale kamer, ellipsvormig, staat een model van een nuraghe als altaar. Rond de initiële protonuraghe zijn later bastions en additionele torens in klassieke stijl en een binnenplaats gebouwd.. In de punisch-romeinse tijd werd het monument gebruikt als heiligdom.

Nuraghi

Nuraghi (103)

De torens uit de bronstijd op Sardinië worden Nuraghe genoemd. Dit woord is ontleend aan het woord nur dat holle berg stenen betekent. Dat is ook waartoe de meeste van deze torens gereduceerd zijn in de duizenden jaren van hun bestaan, maar er zijn ook bouwwerken in redelijke staat die van deze bijzondere tijd in de prehistorie van Sardinië getuigen. De bouwwerken worden geclassificeerd als protonuraghe, enkelvoudige nuraghe en complexe nuraghe met twee of meer torens.

Su Nuraxi

Su Nuraxi (55)

Barumini (VS)

De archeologische site van Su Nuraxi bij Barumini is één van de beroemdste bronstijd bouwwerken van Sardinië voornamelijk mede dankzij het werk van de archeoloog Lilliu. De nuraghe staat op de UNESCO lijst van werelderfgoed als symbool voor alle nuraghi van het eiland. De site bestaat uit een complexe nuraghe, een centrale toren met bastions en vier additionele torens en een binnenplaats met waterput, en een nuraghe dorp met simpele en complexe hutten. De site werd bewoond van de midden-bronstijd tot in de romeinse tijd.

Tamuli

Tamuli (16)

Macomer (NU)

De archeologische site van Tamuli ligt op een hoogvlakte bij Macomer in een gebied met een hoge dichtheid aan Bronstijd nuraghi. De site zelf bestaat uit een nuraghe, de resten van een nederzetting, de resten van drie Tombe di Giganti en, zeer bijzonder, zes menhirs.

Nuraghe heiligdom

Sa Testa

Sa Testa (12)

Olbia (OT)

De nuraghe put van Sa Testa, of ook Brons tijd water heiligdom genoemd, ligt aan de periferie van Olbia vlak bij de weg naar Golfo Aranci. De structuur, een tholos koepelgewelf over de oorspronkelijke bron gebouwd en met muren rondom afgebakend, is gebouwd met schist gesteente. De eerste opgravingen zijn in 1938 verricht door Doro Levi di vaststelde dat de structuur aan het einde van Bronstijd is gebouwd en in gebruik moet zijn geweest tot in de Romeinse periode

Sant'Anastasia

Sant'Anastasia (10)

Sardara (VS)

Midden in de bebouwde kom van Sardara ligt de archeologische site van Sant'Anastasia, genoemd naar het kerkje dat deel uitmaakt van de site. Hier bevindt zich een Bronstijd waterheiligdom, een put met een tholos koepelgewelf en trap. Naast het heiligdom zijn de resten te zien van enkele hutten, waaronder een hut van de vergadering, de rest ligt onder de moderne huizen. Er is ook een klein archeologisch museum in Sardara waar de vondsten te bewonderen zijn.

Santa Cristina

Santa Cristina (32)

Paulilatino (OR)

Vlak bij Paulilatino aan de ss131 ligt de archeologische site van Santa Cristina. De site bestaat uit een nuraghe heiligdom vlak bij een christelijk kerkje gewijd aan Santa Cristina en een nuraghe met nederzetting. Centraal in het nuraghe heiligdom staat een ondergrondse waterput met een trap die met een ongekende strakheid en mathematische precisie gebouwd is. De continuïteit van het heilige karakter van de plek blijkt ook uit het kerkje met huisjes dat slechts enkele dagen per jaar het middelpunt is van religieuze feesten. Even verderop zijn de resten te zien van een prehistorisch dorp en een nuraghe, met enkele door schaapherders gebouwde hutten uit meer recente periodes.

Santa Vittoria di Serri

Santa Vittoria di Serri (57)

Serri (CA)

De site van Santa Vittoria di Serri bevindt zich op de rand van een hoogland plateau, op Sardinië giara genoemd. Deze bijzondere archeologische site bestaat een Bronstijd waterheiligdom, diverse structuren van huizen en een grote open constructie waar feesten gehouden werden. Historische bronnen melden dat de romeinen de sarden tijdens hun feest verrasten, hen ter plekke afmaakten en het heiligdom in brand staken. Op de rand van de afgrond staat het kerkje van Santa Vittoria.

Plaatsen en steden

Alghero

Alghero (16)

Alghero (SS)

Alghero wordt in het lokale catalaanse dialect dat er altijd nog gesproken wordt Alguer genoemd. Door de tijd heen is er veel bewaard gebleven van de stadsmuren, de nauwe straten in het centrum en de vissershaven waardoor het stadje een karakteristieke en aantrekkelijke mediterrane uitstraling heeft.

Bosa

Bosa (35)

Bosa (OR)

Bosa is een stadje aan de oever van de rivier de Temo, de enige bevaarbare rivier op Sardinië over een lengte van ongeveer 6 kilometer. Hier is ook het grote kasteel van de Malaspina te zien. Bosa lag oorspronkelijk in de punisch-romeinse tijd bij de kerk van San Pietro aan de linkeroever meer landinwaarts. In de Middeleeuwen zocht de bevolking de bescherming van het kasteel op. Aan de monding van de rivier ligt Bosa Marina waar een grote Spaanse toren waakt over het grote strand.

Cagliari

Cagliari (30)

Cagliari (CA)

Cagliari ligt in het zuiden van Sardinië en is de hoofdstad van de autonome regio Sardegna. Er is een belangrijke universiteit, het grootste vliegveld van Sardinië en de grootste haven. In de oudheid werd de stad Karales genoemd en nu nog zijn er resten te zien van de punische en romeinse periode zoals het punische grafveld op de heuvel van Tuvixeddu en het romeinse amfitheater. De bovenstad met zijn poorten stamt uit de Middeleeuwen onder Pisaans bestuur maar de meest karakteristieke uitgaanswijk vlak bij de haven vindt zijn oorsprong in de negentiende eeuw, de tijd van het Koninkrijk Sardinië met Piemonte.

Carloforte

Carloforte (11)

Carloforte (CI)

Carloforte is de hoofdstad van het kleine eilandje van San Pietro. In 1738 werd het stadje gesticht door de van oorsprong Genuese bevolking van het eiland Tabarca bij de noord-Afrikaanse kust. Koning Carlo Emanuele III gaf hen het eiland San Pietro. Met hen brachten ze de cultuur van Genuese en noord-Afrikaanse herkomst. Een andere groep van tabarchini stichtte Calasetta aan de overzijde op het eiland Sant'Antioco.

La Maddalena

La Maddalena (10)

La Maddalena (OT)

De archipel van La Maddalena ligt aan de noordoost kant van Sardinië. De belangrijkste eilanden zijn die van La Maddalena en Caprera, bereikbaar per veerboot vanaf Palau. De eilanden zijn beroemd om de buitengewone mooie stranden en zee en natuurlijk omdat Garibaldi daar verbleef na de eenwording van Italië.

Olbia

Olbia (9)

Olbia (OT)

Olbia is de belangrijkste stad aan de noordoost kust van Sardinië. Door het vliegveld en de belangrijkse haven is de stad goed verbonden met de rest van de wereld. Olbia heeft een lange geschiedenis met een oud grieks, punisch en romeins verleden. Tot recent werd de stad nog Terranova genoemd tot het na de oorlog omgedoopt is in Olbia.

Oristano

Oristano (22)

Oristano (OR)

Oristano is de hoofdstad van de gelijknamige provincie op West-Sardinië. Het was in de middeleeuwen als hoofdstad van het Judicaat van Arborea een belangrijke stad. Het historisch centrum herinnert nog aan dit glorieuze verleden. Elk jaar wordt rond carneval de Sartiglia georganiseerd in het historische centrum.

San Giovanni di Sinis

San Giovanni di Sinis (28)

Cabras (OR)

San Giovanni di Sinis is van oorsprong een vissers dorpje vlak bij de archeologische site van Tharrose de Kaap van San Marco. Tegenwoordig is het een badplaats met bars en restaurants en met een bezoekerscentrum van de Area Marina Protetta Penisola del Sinis Isola Mal di Ventre. Bijzonder is het kerkje dat in de zesde eeuw na Chr. is gebouwd in zandsteen. In de wijk van tweede huizen vlak aan het strand zijn de resten van een punische necropolis te zien. Het mooie strand is goed bezocht en bij hardere winden ook ideaal voor kite surfers.

Tinnura

Tinnura (14)

Tinnura (OR)

Tinnura is een plaatsje vlak bij Bosa, op de weg van Bosa naar Cuglieri. Hier zijn een aantal prachtige murales te zien.

Villa Piercy

Villa Piercy (15)

Bolotana (NU)

Villa Piercy is gebouwd door Benjamin Piercy die de spoorwegen op Sardinië bouwde. De Villa staat in de bosrijke omgeving van Badde Salighes met een engelse stijl tuin er omheen. In de bossen vlak bij de villa staan enkele zeer oude taxus bomen.

Romeins

Forum Traiani

Forum Traiani (41)

Fordongianus (OR)

De archeologische site van Forum Traiani in Fordongianus ligt aan de oever van de rivier de Tirso. Op deze plek borrelt vulkanisch verwarmd water op dat door de Romeinen in een uitgebreid baden complex is benut. Aanvankelijk was de plaats bekend met de naam Acquae Hypsitanae tot het onder Trajanus tot status van Forum werd verheven. De plaats werd een belangrijk militair centrum in de laat-Romeinse en Byzantijnse periode om de Sardijnse binnenlanden onder controle te houden. Vlak buiten de plaats, verbasterd tot Fordongianus, staat het kerkje van één van de eerste christelijke martelaren, San Lussorio.

Mutseu S. Eulalia

Mutseu S. Eulalia (14)

Cagliari (CA)

Onder de kerk van Sant'Eulalia is een deel van romeins en vroeg middeleeuws Cagliari opgegraven. Na de opgravingen is een nieuwe vloer gelegd in de kerk terwijl de opgraving onder de kerk bereikbaar is gemaakt voor bezoekers.

Praetorium Muru is Bangius

Praetorium Muru is Bangius (5)

Marrubiu (OR)

Een romeins praetorium langs de weg van Karales naar Turris Libisonis, ter hoogte van Marrubiu, een rustplaats voor reizigers met romeinse baden die ook de naam heeft gegeven aan de zone, Is Bangius, de baden.

Villa di Tigellio

Villa di Tigellio (9)

Cagliari (CA)

De Villa di Tigellio is een opgegraven deel van romeins Cagliari met domus en delen van baden. De naam is ontleend aan de bekende romeinse dichter Tigellio.

Thema

Bloemen in Tharros

Bloemen in Tharros (10)

Cabras (OR)

De archeologische site van Tharros in bloei, Sardinië in de maand mei van 2008

Cultuur Tradities Plaatsen op Sardinië

Cultuur Tradities Plaatsen op Sardinië (46)

Indrukken van tradities, folklore, karakteristieke plaatsen van Sardinië van noord tot zuid en van oost tot west

De beelden van Mont'e Prama

De beelden van Mont'e Prama (31)

Li Punti (SS)

Tentoonstelling van de grote beelden van Sardijnse krijgers gevonden bij de locatie Mont'e Prama in de gemeente Cabras, na 8 jaar restauratie werkzaamheden om de 28 beelden en 16 modellen te reconstrueren uit meer dan 5000 fragmenten. De tentoonstelling werd voor het eerst gehouden in december 2011 in Li Punti vlak bij Sassari

Reisgids mee?

Download Reisgids
©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact