Een dagje op de Sardinië Vakantie Beurs

28/01/2013 16:56:25

Een dagje op de Sardinië Vakantie Beurs

Afgelopen zaterdag, 26 januari, werd de eerste Sardinië Vakantie Beurs gehouden in de Bosrand in Ede. In slechts twee maanden voorbereiding waren een aantal bedrijven en touroperators bereid gevonden om deel te nemen en een groot aantal sponsoren gevonden die de het hele event hebben meegeholpen te bekostigen. Voor de organisatoren was het een wilde gok of het aan zou kunnen slaan. Mij was gevraagd om naast sponsoring ook een lezing te geven wat ik maar al te graag accepteerde.

De Sardinië Vakantie Beurs 2013
De Sardinië Vakantie Beurs 2013

Naast de lezing besloot ik ook om een tafel te nemen waar we wat informatie konden aanbieden, en aangezien ik er toch stond had ik via twitter en facebook gevraagd aan bedrijven en operators die niet in de gelegenheid waren om zelf te komen of ze wat materiaal konden opsturen. Dat bleek niet zo door te dringen want ik kreeg wel wat enthousiaste reacties, maar slechts een paar hadden de moeite genomen om wat te sturen. Intussen stelde ik mijn presentatie samen van een half uur.

De zaterdag laadden we onze spulletjes in en reden, door een besneeuwd en wit landschap onder een grijze lucht, naar Ede. De Bosrand bleek makkelijk te vinden en we stonden ruim op tijd met onze spulletjes op de beurs. De atmosfeer was vriendelijk en gemoedelijk, het voordeel van een kleine beurs. Een aantal van de standhouders kenden we natuurlijk al zoals Willeke en Remco van GranSardegna, Monique en Toni van Sardinietrips en Eva en Ruud van Eva Sardinia. Nieuw waren voor ons het gezicht van Wilbert van Sardinie-info (en zijn familie) en de gids Robin van TourSardinia. Vlak voor elf uur heb ik de eerste foto's gemaakt van de beursvloer, het was toen nog rustig ook al waren er al twee druk bezochte lezingen aan de gang.

De combinatie van lezingen en stands bleek een gouden formule te zijn, want terwijl de lezingen aan de gang waren konden anderen rustig de stands langs en proeven van de wijn, olijfolie en kaas, of kennis nemen van het aanbod aan reizen en formules voor een verblijf in Sardinië. Eigenlijk was het meer een algemene Sardinië beurs dan een vakantie beurs juist door de proeverijen en de lezingen. Al meteen na elf uur was de atmosfeer gezellig druk. Zelfs bij onze tafel van Tharros.info die voor de gelegenheid ook tot ontmoetingspunt van het Sardinieforum en vertegenwoordiging van de twitter hashtag #SardinianConnection was gedoopt.

De tafel van Tharros.info
De tafel van Tharros.info

De bezoekers neusden aan de tafel, bekeken en betastten het dienblad van kurk dat we uitgestald hadden, verbaasden zich over hoe licht het was. Ze bekeken de stukjes obsidiaan. Ze neusden door de paar folders en visitekaartjes die we hadden en stelden toen steevast de vraag: "Wat verkopen jullie?"
Eigenlijk hadden we voorbereid moeten zijn.
"Wij verkopen niets, we geven informatie."
Verbazing.
Ik vergat zelfs reclame te maken voor mijn eigen lezing, maar de ondersteuning vanuit de organisatie was geweldig want ik kreeg toch twee zalen bijna vol. Dat was voor mij een aangename verrassing.
Mijn vrouw heeft het er uiteindelijk druk mee gehad, vooral in de periode waarin ik de lezingen gaf.

De lezing over Sardinië
De lezing over Sardinië

Een lezing van een half uur bleek te kort, er was teveel om te vertellen. De geschiedenis van Sardinië samenvatten in 30 minuten is ook onbegonnen werk. Ik had de presentatie zo opgezet dat de rode draad chronologisch was, steeds een archeologische of historische periode met voorbeelden van monumenten die te bezoeken zijn. De afbeeldingen had ik allemaal van mijn website met uitzondering van de geologische voorgeschiedenis van het eiland. Aan het eind had ik een paar slides met alleen maar foto's van natuur, cultuur en industriële archeologie om de presentatie iets te verrijken. Ondanks mijn verkoudheid, waardoor mijn stem wat minder was, en de uitloop van meer dan een kwartier bij de eerste presentatie zijn beide presentaties goed verlopen.

De tafel van Robin en de vertegenwoordiger uit Dorgali
De tafel van Robin en
de vertegenwoordiger uit Dorgali

Leuk waren de ontmoetingen met de andere deelnemers en met de bezoekers, sommigen van het Sardinieforum zodat ik eindelijk het gezicht achter de naam te zien kreeg zoals die van Janina en Ot, anderen geïnteresseerd in prehistorie en archeologische sites, of vertegenwoordigers van de Sardijnse gemeenschap in Nederland. Ik heb ook nieuwe contacten opgedaan in Robin van TourSardinia, een Nederlandse gids op Sardinië, in een vertegenwoordiger van Dorgali, in de eigenaren van Vini Sardi en in een dame die een hotel keten vertegenwoordigde en werkt bij het Bureau voor Toerisme van Oristano.

De tijd vloog om en voor we het wisten was het vier uur, begonnen de deelnemers hun spullen in te pakken terwijl er nog een laatste drankje en hapje werd rondgedeeld bij de stand van Dorgali, Vini Sardi en Sardinietrips, en liepen de zalen leeg. Inmiddels had verse sneeuw de auto en de wegen weer bedekt met een witte waas. In een uurtje waren we moe maar voldaan weer thuis.

Bekijk gerust de foto's van het evenement op facebook.

Een dagje op de Sardinië Vakantie Beurs

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact