Sardinië in december

09/01/2012 18:36:21

Sardinië in december

Dat het ook koud kan zijn op Sardinië hebben we afgelopen december mogen ervaren. Het weekend vlak voordat we aaqnkwamen sloeg het weer om van een extreem warme herfst naar winterkou. De regen doorweekte ons in een ogenblik toen we van het vliegtuig naar de terminal renden in Alghero. Het leek een natte vakantie te zullen worden, maar gelukkig was dat niet het geval. De volgende dag was het droog en stond er een straffe zeewind.

Het prehistorische altaar van Monte D'Accoddi
Het prehistorische altaar van Monte D'Accoddi
We verbleven één nacht in Alghero in een mooi hotel vlak bij het centrum. In de ochtend maakten we nog een wandeling door het centrum van Alghero, over de bastions van de oude stad waar we de avond tevoren in een restaurantje gegeten hadden en vertrokken toen in onze huurauto, een degelijke Panda diesel waar onze koffers precies inpasten, richting Sassari. Deze stad wilden we altijd nog eens bezoeken. Gesticht in de middeleeuwen is het de tweede grootste stad van Sardinië. Maar eerst stopten we bij de archeologische site van Monte d'Accoddi, een piramide vormige constructie, een prehistorisch altaar, uniek voor heel West-Europa. Dit altaar is in twee fasen gebouwd, waarbij in de tweede fase een huis die waarschijnlijk dienst deed als tempel in de piramide is ingebouwd. Deze ruimte bleek echter niet toegankelijk voor het publiek. Naast het altaar zijn er een hoge menhir, een ei-vormige steen en een stenen tafel te zien. Ik zal in de komende maanden meer in detail de site beschrijven. Het altaar kan gerekend worden tot de meest indrukwekkende archeologische monumenten van Sardinië.
Het archeologische museum van Sassari
Het archeologische museum van Sassari
Het bezoek aan Sassari zelf is zeer in de smaak gevallen. De stad ademt een geheel eigen sfeer uit door de schitterende gebouwen uit de achttiende en negentiende eeuw aan grote pleinen en de smalle middeleeuwse straten met schilderachtige doorkijkjes. In de avond bruist de stad van het nachtleven, het is tenslotte het administratieve en regionale centrum van noord-Sardinië en er is een belangrijke universiteit. We bezochten het archeologische museum, het museo archeologico GA Sanna, waar een uitgebreide collectie aan archeologische vondsten uit alle prehistorische en historische tijdperken van Sardinië te zien is en we hebben in een aardig restaurant gegeten in het centrum. De B&B waar we verbleven was gevestigd in een karakteristiek vooroorlogs huis, geheel ingericht met oude meubels, op slechts enkele honderden meters van het centrum.
De tentoonstelling van de beelden van Mont'e Prama
De tentoonstelling van de beelden van Mont'e Prama
De volgende dag hadden we een afspraak bij het Centro di restauro dei Beni Culturali Sassari in Li Punti om de tentoonstelling van de reuzenbeelden van Mont'e Prama te bezichtigen. Deze tentoonstelling, waar we niets voor hoefden te betalen, was ingericht om de resultaten van de restauratie van 25 beelden van boksers, boogschutters en hoplieten uit de 7de eeuw voor Christus te tonen, die samen met 13 modellen van nuraghi in 1974 gevonden zijn op het schiereiland van Sinis. De beelden waren indrukwekkend en de tentoonstelling was interessant omdat nooit eerder deze beelden aan het publiek getoond zijn op deze wijze. Tijdens ons bezoek hebben we kennis gemaakt met de eigenaar van de website neroargento.com, ook hij heeft net als ik een passie voor de prehistorie van Sardinië.

De duinen van Piscinas
De duinen van Piscinas
De rest van de tijd verbleven we bij familie, het weer bleef al die tijd droog en het was zo helder dat we onderweg naar Oristano de besneeuwde toppen van de Gennargentu konden zien. Kerst wordt traditioneel samen gevierd met uitgebriede lunch op eerste Kerstdag en natuurlijk overheerlijk wijn. De 26ste december zijn we op excursie geweest naar Piscinas, een gebied met de hoogste zandduinen van West-Europa die zich van de kust tot kilometers ver het binnenland uitstrekken. Het is een wilde omgeving maar tegelijk betoverend, zeker op een zonnige maar koude dag in december. Op de terugweg deden we ook de kustplaatsen Funtanazza en Torre dei Corsari aan, deze laatste plaats is in de laatste twintig jaar van een geïsoleerd moeilijk te bereiken strand uitgegroeid tot een heuse badplaats.
Toen we ons opmaakten Sardinië weer te verlaten trokken de wolken boven ons hoofd weer samen. We hadden geluk gehad met het weer. In korte tijd hebben we veel interessante plaatsen en sites kunnen zien en toch kunnen ontspannen met familie en vrienden. Maar de korte reis was des te leuker omdat ik de gelegenheid kreeg een aantal mensen te ontmoeten waarmee ik tot dan toe alleen berichten via Twitter en Facebook had uitgewisseld. Gewone mensen met een passie voor hun eiland en die die passie graag met anderen delen, via de sociale media of samen in een bar met een espresso.

Sardinië in december

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact