De Steen en De Helden van Sardinië

04/12/2011 15:01:20

De Steen en De Helden van Sardinië

In 1974 stootte de ploeg van boer Sissinio Poddi op steen. Hij stopte zijn tractor en pakte zijn schop om de hindernis te verwijderen. Tot zijn verbazing zag hij het hoofd van een reuzenbeeld tevoorschijn komen. De archeologische dienst werd meteen gewaarschuwd en een aantal jaren later begonnen de opgravingen van wat de grootste verzameling reuzenbeelden in het westelijke Middellandse Zeegebied zou blijken te zijn. Het heeft meer dan dertig jaar geduurd voordat er geld vrijkwam om de beelden zo goed mogelijk te restaureren, want deze waren letterlijk aan duizend gruzelementen geslagen. Het resultaat van deze restauratie is nu te zien in een speciale tentoonstelling, La Pietra e Gli Eroi, in Sassari die duurt van 23 november tot 30 december 2011.

Poster van de tentoonstelling
Poster van de tentoonstelling
Mont'e Prama is een heuvel op het schiereiland van Sinis niet ver van belangrijke plaatsen als Nuraghe s'Uraki en Tharros. Op de top van de heuvel bevinden zich de overblijfselen van een complexe nuraghe en aan de voet lag een necropolis met een lange rij graven. Op deze necropolis moeten deze beelden hebben gestaan die bij de opgravingen onder leiding van de archeoloog Carlo Tronchetti in méér dan 5000 stukken zijn teruggevonden. Samen met deze beelden zijn ook modellen van nuraghi gevonden en betils, votief stenen, van het type Oraggiana. De graven, drieëndertig in totaal, waren van het type put (pozzetto) met een afdeksteen in zandsteen en in de graven zijn resten van zowel mannen als vrouwen gevonden.
De beelden zijn in de vierde eeuw voor Christus, in de Punische periode, kapotgeslagen en op een hoop gegooid. Wanneer de necropolis voor het eerst in gebruik is genomen is door afwezigheid van goed dateerbare bijgiften moeilijk vast te stellen, maar een voorzichtige conclusie is de zevende eeuw v C. De beelden stellen boksers met schilden (pugilatori) voor en boogschutters (arcieri). De boksers zijn gekleed in een korte rok, ontbloot bovenlijf en een soort handschoen aan de rechterarm. De boogschutters hebben een korte tuniek en een helm met horens, in hun linkerhand de boog. Wat de boogschutters in hun rechterhand hielden varieerde en is niet altijd duidelijk. De beelden waren meer dan 2,5 meter hoog.

De necropolis, de modellen van nuraghi, de betils van het type Oraggiana en de reuzenbeelden moeten geïnterpreteerd worden in het licht van de specifieke prehistorische context. Er is een duidelijke referentie aan een heroïsch verleden, onder meer komt deze heldenverering ook tot uiting in het repertoir van bronzen beeldjes waar de grote beelden verwant aan lijken. De nuraghi, de bronstijd torens en vestingen, hadden hun belangrijkste functie als versterkte burcht al sinds lang verloren en werden veel meer centrum van devotie en aanbidding. Aristocratische families hadden controle gekregen over het religieuze, sociale en economische leven in de inheemse dorpen en monopoliseerden de handel met de buitenstaanders, de Feniciërs en de Etrusken. Zij legitimeerden hun machtspositie en toonden hun rijkdom en prestige door het vervaardigen van reuzenbeelden van voorouderlijke helden uit het verleden. De Steen en De Helden uit Sardinië.

Literatuur

Tronchetti, C. 2005, Le tombe e gli eroi. Considerazioni sulla statuaria di Monte Prama, in: Il Mediterraneo di Herakles, ed. P. Bernardini e R. Zucca, Roma, p. 145-167
Tronchetti, C. 1988, I Sardi, Milano
Van Dommelen, P. 1998, On Colonial Grounds, Leiden
Ecco i giganti di Mont'e Prama Da oggi in mostra dopo il restauro. Unione Sarda
Giganti di Mont’e Prama verso Cabras e Cagliari. La Nuova Sardegna

De Steen en De Helden van Sardinië

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact