Megalithisch of cyclopisch

13/11/2011 10:56:12

Megalithisch of cyclopisch

De eerste keer dat ik een nuraghe betrad was in de jaren negentig, Nuraghe Losa. Er was toen geen gids, geen toegangskaartje en geen bar of museum, alleen de bordjes die verwezen naar de afslag op de strada statale die naar het grote bouwwerk leidde. Op een zanderig parkeerterreintje stond een verkoper. Augustus kan heet zijn en dan is een verfrissing welkom. In die tijd zaten we regelmatig aan de OranSoda en LemonSoda en we vroegen dan ook om een blikje. Tot onze verbazing haalde de man een blikje tevoorschijn in dezelfde kleuren met het opschrift OranSarda. Afgezien van de prijs bleek het bocht nauwelijks drinkbaar, het was niet eens een echte kloon van het bekende merk.

De nuraghe stond er droog bij, onbeweeglijk zoals het al die duizenden jaren had gedaan, slechts langzaam afbrokkelend van ellende. Een indrukwekkende massa gestapelde stenen, hoge ronde kamers, nauwe gangen en trappen. De roestbruine stenen en het vergeelde mos pasten perfect bij het droge zand van de paden en het hoge verdorde gras. Er was verder geen mens te bekennen, een verlatenheid eigen van het Sardijnse platteland op een zomerdag gedurende de heetste uren.
In veel teksten van brochures en websites worden de nuraghi megalithische bouwwerken genoemd, zo'n 7000 schat men. Een megalithische constructie is een constructie gemaakt van grote stenen, de meest bekende voorbeelden zijn Stonehenge en bij ons de hunebedden. Nu is het waar dat het onderste deel van de nuraghi vaak uit heel grote stenen bestaat, al dan niet bijgewerkt, maar het is zeker niet zo dat deze torens megalithische bouwwerken genoemd mogen worden. Een betere term is cyclopisch. Deze term is afgeleid van de Cyclopen omdat de muren van Mycene van zulke grote stenen waren dat men dacht dat deze door de reusachtige Cyclopen gebouwd moesten zijn. Een cyclopische muur is dus een muur van grote stenen en om die reden zouden de nuraghi beter beschouwd kunnen worden als cyclopische bouwwerken. De bronstijd waarin ze gebouwd werden komt ook overeen met die van de Myceense beschaving.
Een paar jaar geleden zijn we nog eens terug geweest. Inmiddels is er een museum, een bar, is het terrein schoongemaakt, betaal je een toegangskaartje en waren we wel zo slim geweest om in de ochtend te gaan van een zachte zomerdag in juni. Er kleefde nog wat groen aan de immer onbeweeglijke, immer indrukwekkende massa van cyclopisch gestapelde stenen die niet van plan was om te wijken, in nog geen duizenden jaren.

Megalithisch of cyclopisch

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact