Sartiglia 2011 Oristano

07/03/2011 11:09:25

Sartiglia 2011 Oristano

Afgelopen zondag is de eerste dag van de Sartiglia 2011 van Oristano gehouden. De wedstrijd ringsteken en de galop van de teams van ruiters in Via Mazzini is rechtstreeks uitgezonden door Videolina, de Sardijnse televisie, vanaf 14.00 uur en via internet op de site van de Fondazione Sartiglia met medewerking van Tiscali vanaf 12.00 uur.
Vanaf 12.00 uur vindt de vestizione plaats, waarin su Componidori, die de dag zal leiden, ritueel wordt aangekleed door twee vrouwen, de massaieddas, onder het toezicht van de massaia manna (de leidster). Vanaf dat moment mag su Componidori gedurende de dag niet meer de grond raken met zijn laarzen.
De spectaculaire wedstrijd van het ringsteken met een degen op een galopperend paard nam de meeste tijd in beslag. Van de 117 deelnemers konden uiteindelijk 86 meedoen aan de wedstrijd en het lukte 20 van hen de ster met het gat aan hun degen te rijgen. Aan het eind van de wedstrijd sloot Su Componidori, de aanvoerder van het Gremio dei Contadini, de wedstrijd af door nogmaals de ster aan een lans, su Stoccu, te rijgen wat hem een staande ovatie van het publiek opleverde.
In de namiddag vondt de pariglia plaats, de wedstrijd waarin de teams van drie ruiters naast elkaar door de straat galopperend en soms halsbrekende kunsten uithalen. Uitzondering hierop is het team van su Componidori aangezien het risico van vallen te groot is. Van twee teams viel een ruiter op de grond, gelukkig zonder al te veel schade. De prestaties worden door deskundige juryleden bijgehouden. In deze manifestatie is niet alleen de rijvaardigheid van de ruiter van belang maar ook de samenwerking met het paard en het team. Het commentaar werd dan ook mede geleverd door een deskundige uit de Sardijnse paardenwereld.
Dinsdag wordt de tweede dag van de manifestatie gehouden waarin het Gremio dei Falegnami met hun su Componidori de dag leidt.

Sartiglia 2011 Oristano

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact