Het Carnaval op Sardinië

07/02/2011 20:31:30

Het Carnaval op Sardinië

Binnenkort is het weer Carnaval, van zondag 6 tot en met dinsdag 8 maart. Op Sardinië wordt het Carnaval op sommige plaatsen op een wel heel bijzondere manier gevierd. Het feest is daar verbonden aan eeuwenoude tradities die geworteld zijn in middeleeuwse of zelfs heidense feesten en gewoontes van vóór onze jaartelling. Ook op Sardinië worden daarbij vaak de meest bizarre costuums en maskers gedragen.
Één van de meest bijzondere manifestaties is wel de Sartiglia van Oristano. Deze wordt gehouden op zondag en dinsdag en het historisch centrum van Oristano. Centraal staan hier de costuums en de wedstrijden ringsteken en galop te paard. Ieder jaar trekt deze manifestaties duizenden bezoekers.
Een andere bijzonder Caranaval is dat van Mamoiada. Hier trekken gemaskerde mannen, Mamuthones genoemd, met afschrikwekkende maskers, gekleed als herders in geiten en schapenvellen met op hun rug tientallen bellen gebonden, door de straten van Mamoiada begeleid door de Issohadores, mannen met witte maskers in tradizionele klederdracht.
Tenslotte is er het carnaval van Bosa, het Karrasegare Osinku, waarin naast satire en ironie op speelse wijze gerefereerd wordt aan de voortplanting. Dinsdag is daar de belangrijkste dag waarin eerst aan de omstanders een beetje melk wordt gevraagd voor een in de steek gelaten pasgeboren kind (een in lappen gehulde pop) en 's avonds met lichtjes gezocht wordt naar Carnaval die keer op keer gevonden lijkt te worden in de schaamstreek van de omstanders.
In heel Sardinië zijn er ook de meer gebruikelijke carnavalsoptochten met praalwagens, waaronder die van Tempio Pausania die goed bezocht is.

Het Carnaval op Sardinië

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact