Zoekfunctie voor Tharros.info

27/07/2010 08:31:36

Zoekfunctie voor Tharros.info

Afgelopen weekend kreeg ik de geest. Ik loop altijd rond met ideeën voor de website (lang niet alles is zoals ik het zou willen hebben en het kan altijd beter) en één daarvan was een zinvolle zoekfunctie voor de site. In de afgelopen twee jaar is er veel toegevoegd en dan is het terugvinden van specifieke informatie steeds belangrijker. De kracht van internet wordt gemaakt door zoekmachines en zoekfuncties. Google is een prima alternatief, ze indexeren je site en ze bieden een sitesearch aan. Daarnaast heb je de commerciële variant als je gebruik maakt van Google AdSense tm. Daar kleven echter een nadelen aan. De pagina's die niet geïndexeerd zijn komen niet in zoekresultaten voor. Als je in je eigen stijl zoekresultaten wilt tonen wordt dat door Google niet echt ondersteund. De resultaten kunnen wel eens verwijzen naar andere sites als je niet specifiek Google Sitesearch gebruikt.

Op zoek naar een oplossing dus. Eerst kijken wat er op het internet te krijgen is, want je gaat niet zelf zwoegen als het al voor je gedaan is. Het is goed om uit te denken hoe je het resultaat voor je wilt zien en dan bijpassende code zoeken die je liefst zelf nog kunt aanpassen aan je eigen specifieke wensen. Ik vond al snel deze site met goede bruikbare code: http://kevinverhoef.nl/?fulltext_site_search_met_php_en_mysql. Bij deze complimenten aan de ontwikkelaar.

Aanpassen bleek niet zo moeilijk. Ik maak gebruik van een soort engine om te connecten naar MySQL dus daar moest ik het één en ander aanpassen. Verder heeft mijn provider een oudere versie van PHP waardoor sommige functies die pas vanaf PHP 5 in gebruik zijn niet werken. Ook daar moest ik ingrijpen. Tenslotte wilde ik in het resultaat onafhankelijk van hoofdletters en kleine letters een gemarkeerd woord hebben.

Het principe is vrij eenvoudig. Een tabel en een functie om de pagina content te cachen, een regel code in elke module die de functie aanroept en die je de parameters van de content, de url en de titel meegeeft (in mijn geval heb ik daar de taal aan toegevoegd) en een pagina die de zoekresultaten weergeeft, met daarin een functie om de zaak op te leuken. Wat dan nog rest is een zoekveld die verwijst naar de resultaten pagina. Zodra je dit op je server zet gaat de tabel zich vullen (zoekmachines helpen hier aardig aan mee) en kunnen je bezoekers gaan zoeken.

Het grootste nadeel is dat de tabel en index bijna net zoveel ruimte gaan innemen als de content van je site want je slaat je content eigenlijk twee keer op. In mijn geval is dat niet zo erg want veel van de ruimte op mijn site wordt in beslag genomen door foto's.
Het grote voordeel ten opzichte van externe zoekmachines is wellicht dat je index alleen maar de werkelijke content bevat en dus veel relevantere resultaten teruggeeft.

Zoekfunctie voor Tharros.info

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact