Naar Sardinië in 2010, laatste deel

14/07/2010 06:59:53

Naar Sardinië in 2010, laatste deel

Je weet dat het komt. Dat moment dat je terug moet. Aan de ene kant zou je graag nog langer zijn gebleven om te genieten van je vakantie. Aan de andere kant zijn er ook dingen die je thuis nog wil doen, en je moet tenslotte, als je tenminste een baas hebt waar je voor werkt, je toch weer presenteren op het werk. Dan nog maar even genieten van de kleine dingen.

Voor een pasta alle vongole moet je naar een viswinkel. Dat is wel even anders dan een Volendammer vishandel, zeker als de visserij deel uitmaakt van het economische leven van een gemeenschap. In Terralba zijn de viswinkels ook bijna allemaal in handen van dezelfde familie, oom of neef of wat dan ook. Je stapt de winkel binnen en je wordt meteen getroffen door de twee aspecten die zo een winkel heeft: enerzijds het onberispelijke van de uitgestalde waren, anderzijds de enigszins druk behangen niet al te witte muur. De geur van de zee komt je tegemoet, omhult je. Hier gelden de strenge regels van de Italiaanse warenwet, de strengste in Europa, en dat is maar goed ook vanwege de warmte in de zomer. De vis ligt uitgestald in kilo's ijs, maar is dagvers met ogen die je nog lijken aan te staren. De klanten kakelen wat af met de eigenaar en zijn vrouw, want ze kennen elkaar allemaal. Maar onveranderd vriendelijk is de bediening als je er als vreemde binnenkomt, en eveneens vriendelijk het ongevraagde advies over hoe je de vis moet bereiden. In dit geval kokkels, vongole. Niet de schelpen die net niet half dood zijn zoals we ze een keer gevonden hebben op de markt in Nederland, maar levende en bewegende dieren, vers van de peschiera. Inktvis was er niet want de dag ervoor was het slecht weer geweest en waren de vissers niet uitgevaren. Wat er niet is, dat eet men niet. Geen calamari fritti.

Maar wat er wel is is er dan ook meteen in overvloed. Nog net geen vijgen omdat het seizoen laat op gang was gekomen en ook de cactusvijgen waren laat dit jaar. Toch heeft men speciaal voor ons zowel vijgen als cactusvijgen op de kop getikt. Het lijkt soms wel alsof de mensen op Sardinië graag alles met elkaar delen. Wordt er door iemand een varken geslacht dan staat de buurman de volgende dag op de stoep met vlees. Worden er tomaten geoogst dan is er voor de buren ook een mandje met tomaten. Zijn er olijven uit eigen tuin dan moet de gast proeven, of wordt er wijn van eigen druiven gemaakt, mirto van eigen mirte bessen, limoncello van eigen citroenen, ze zetten een glas voor je neer en vragen je te proeven. Waar je ook komt.

Het is genieten van het glaasje wijn bij het eten, de Vermentino uit Alghero, de Cannonau, de Nuragus, de Monica, maar ook de speciale wijn uit de omstreken van Bosa, de Malvasia (klemtoon op de i) die net als de Vernaccia van Oristano als aperatief gedronken kan worden of bij het nagerecht. We hebben ook de Seadas geproefd, een typisch Sardijns nagerecht dat lijkt op grote ravioli, maar dan zoet. En natuurlijk de dolci sardi in overvloed, als nagerecht of bij een feestje, die mogen niet ontbreken, evenals de torrone.

Aanspraak heb je zo in een winkel, of op straat. Een vriendelijke groet, een woord, een vraag, en de mensen praten graag met je. Terwijl we wachtten tot het kasteel in Bosa zou opengaan raakten we aan de praat met een jonge man die bezig was om de bar aan de voet van het kasteel in orde te maken. De eigenaresse van het hotel waar we verbleven, de eigenaar van de B&B bij Alghero, de gidsen van de cooperativa die de site van Tamuli beheren, de barman van het café in Terralba, de dame die haar mandjes vlecht, je vraagt wat en je krijgt meer dan antwoord. De mensen hebben de tijd voor je. Bij elke deur is een verhaal te vertellen. Bij elke naam op een steen van de begraafplaats hoort een verhaal, soms triest soms vertederend. Mensen vertellen misschien meer dan je zou willen horen: vita, morte e miracoli.


De pasta alle vongole was natuurlijk overheerlijk, maar uiteindelijk moet je dit alles achter je laten en weer op weg naar huis. We besloten dit keer direct door te rijden van Terralba, via Sassari, naar Alghero, over de ss131 Carlo Felice. Een reis van drie uur ongeveer. We waren dan ook te vroeg voor het vliegtuig en besloten in Fertilia een supermarkt op te zoeken om de laatste lunch te eten onder de bomen in de schaduw. Fertilia is net als Arborea in de vooroorlogse tijd gebouwd en de architectuur doet dan ook sterk denken aan de Amsterdamse school. Op het pleintje staat een lagere school die daar alle kenmerken van heeft, inclusief het opschrift van Scuola Elementare. Fertilia is leuk om te zien, de centrale straat wordt geflankeerd door overdekte doorgangen en rijen palmbomen. Deze komt uit op een open plein die tot aan zee doorloopt waar je een mooi uitzicht hebt op de Rada di Alghero, de baai en de stad Alghero. En zo was ook onze laatste dag geslaagd en konden we zelfs nog de lange romeinse brug bewonderen die daar vlak naast de nieuwe brug ligt en die je nauwelijks vanuit je auto kunt zien. Waar onze reis begon eindigde deze ook, op het vliegveld van Alghero, waar het vliegtuig met enige vertraging vertrok. In twee uur stonden we weer op Eindhoven waar het inmiddels net zo heet was als op Sardinië, het scheelde maar amper vier graden. En toch....

Naar Sardinië in 2010, laatste deel

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact