Naar Sardinië in 2010. Deel 6

11/07/2010 08:39:49

Naar Sardinië in 2010. Deel 6

Het tweede deel van de reis verbleven we bij familie in Terralba. Op het eerste gezicht is Terralba niet een reisdoel voor vakantiegangers. Het ligt op een heuvel aan de zuidoost zijde van het drooggelegde gebied van Arborea waar de stagni van San Giovanni en van Marceddi liggen. Naar het zuidoosten toe ligt de Campidano, de vruchtbare vlakte die tot aan Cagliari loopt, aan de zuidzijde liggen de bergen van de Iglesiente, vlakbij ligt ook Guspini en de het mijndorp Montevecchio. Naar het westen toe vindt je het vissersdorp Marceddi, de toegang tot de Costa Verde en de Golf van Oristano. Naar het noorden toe kom je direct in de droogleggingen, een gebied dat ooit uit moerassen en stagni bestond en waar de malaria heerste. Sinds de jaren dertig, onder Mussolini, is het uitgegroeid tot een rijk landbouwgebied waar Friese koeien hun melk leveren aan de melkfabriek van Latte Arborea. Naar het oosten toe zie je de top van de berg Monte Arci en de uitstulpingen van de oude vulkaan.

Ondanks dat Terralba geen toeristenplaats is wordt het al jaren bezocht door archeologen. Vlakbij bevindt zich de site van Neapolis, een Punisch-Romeinse stad waarvan bijna niets meer over is. Maar belangrijker nog is het gebied rijk aan archeologisch interessante sites voor de bestudering van de Punische tijd. Al sinds 1992 werd hier door de Leidse Universiteit, en later de University van Glasgow en de universiteit van Valencia (Spanje) archeologisch onderzoek gedaan. Onder de lokale bevolking is daar ook veel interesse voor en amateur archeologen houden zich al meer dan dertig jaar bezig met onderzoek in de omgeving. Amateur archeologen en de lokale bevolking zijn altijd waardevolle informatiebronnen voor de wetenschappers. Ik had het geluk dat ik contact had met de leidende archeoloog die bereidwillig was om mij op de site van hun opgraving rond te leiden die juist op dat moment van start was gegaan.

Vanuit Terralba hebben we een aantal excursies gemaakt. De eerste naar de kathedraal van Santa Giusta, een herbezoek na enkele jaren omdat deze kerk wel zeer bijzonder is met de variëteit aan zuilen uit de romeinse tijd die hergebruikt zijn in het schip en in de crypte van de kerk. De tweede excursie voerde ons naar het schiereiland van Sinis, via Torregrande. Ditmaal bezochten we de noordzijde, Putzu Idu en Su Pallosu. Er stond een behoorlijke wind en een dreigende lucht. De golven sloegen wildschuimend op de rotsen van Su Pallosu en het kleine eilandje voor de kust. Je kunt dan goed indenken hoe gevaarlijk deze kustlijn kan zijn voor de navigatie in de oudheid en de middeleeuwen, en inderdaad wordt hier regelmatig onderzoek gedaan naar de overblijfselen van oude scheepsladingen onder water door archeologen. Daarna zijn we naar het naar onze mening meest bijzondere strand van Sardinië geweest, is Aruttas. Hier vindt je geen zand maar rijstkorrels, geërodeerde rotsen van het eiland Mal di Ventre. Je moet de neiging onderdrukken om niet wat van het strand mee te nemen, maar als iedereen dat zou doen zou het zo afgelopen zijn met de schoonheid van miljoenen jaren. Er staat trouwens ook een boete op, er is in het verleden al teveel vandalisme op de natuur gepleegd. Als laatste stop hebben we nog een blik geworpen op het strand van San Giovanni en de site van Tharros. Veel flamingo's hebben we overigens niet gezien, daarvoor was het in de afgelopen maanden nog te koud geweest, maar we kregen wel de gelegenheid om een valk te fotograferen die op de opwaartse stroom van de zeewind vlak boven onze hoofden zweefde op zoek naar veldmuizen.

De laatste lange excursie ging via Ales, bekend als geboorteplaats van Gramsci, naar de Giara van Gesturi. We namen de toegang van Setzu, waar je vanaf de ingang nog twee kilometer over de Giara kunt rijden. De andere dorpen zoals Gonnosno en Genuri geven wel met borden aan dat je naar de Giara kunt maar daar raak je op een gegeven moment de weg kwijt of je verzeild op een smal landweggetje dat steil omhoog klimt en eindigt bij een hek. De beste manier om de Giara te bezoeken blijft toch via Gesturi, en dan is het het beste om met een gids een wandeling te maken. Overigens is hoogzomer met 40 graden zeker geen goed moment om op de hoogvlakte rond te lopen. We hadden het geluk dat we toch een paar paarden van Giara tegenkwamen, wat dat betreft voelden we ons net alsof we op safari waren. Hier en daar stond ook nog water (het had net geregend) de zogenaamde pauli die in de zomer opdrogen.

We hebben ook naar campings gekeken om een indruk te krijgen. Met name de camping van Arborea aan de Golf van Oristano, s'Ena Arrubia, zag er keurig uit. Deze ligt onder de pijnbomen vlak aan zee en vlak bij het natuurgebied van de stagno van s'Ena Arrubia waar veel watervogels verblijven. Arborea is ook één van de weinige gemeentes waar lange fietspaden zijn aangelegd, het voordeel van vlak land. Jarenlang is de camping slecht beheerd geweest en waren er problemen, maar tegenwoordig wordt er weer de nodige zorg aan besteed. Het is een ideale omgeving voor families vanwege de mogelijkheid van schaduw en er is een zwembad aanwezig. De dorpskern van Arborea (ooit Mussolinia) ligt op vijf tot tien minuten afstand en ook Oristano is makkelijk bereikbaar.

Naar Sardinië in 2010. Deel 6

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact