Naar Sardinië in 2010. Deel 5

07/07/2010 07:59:10

Naar Sardinië in 2010. Deel 5

In de dagen die we in Bosa Marina waren hebben we een drietal excursies gemaakt naar het binnenland.

De eerste ging via Suni, Pozzomaggiore en Cossoine naar de nuraghe Santu Antine van Torralba. Deze magnifieke nuraghe staat middenin de Valle dei Nuraghi en kan gerekend worden tot de mooiste in zijn soort. De basis is een centrale toren van drie verdiepingen met er omheen drie torens die deel uitmaken van het geheel, verbonden door gangen op twee verdiepingen. Aan de voorzijde van de centrale toren bevindt zich een binnenplaats met een waterput. Het geheel is van een indrukwekkende architectuur van gestapelde stenen die duizenden jaren hebben overleefd. Van de nuraghe gingen we naar de necropolis van Sant'Andrea Priu bij Bonorva, op slechts enkele kilometers afstand. Deze necropolis bestaat uit een aantal Domus de Janas, grotten door de prehistorische mens uitgehakt en bedoeld als grafkamers. Bovenop de rotsrichel staat een uit de rots gehouwen figuur van wat eens een stier moest uitbeelden. De kop is allang verdwenen. Het bijzondere aan deze necropolis is één van de graven die in de loop van de tijd gebruikt is in de Romeinse tijd als grafkamer en ook later in de Byzantijnse tijd toen er een ondergrondse kerk in gevestigd werd. Er zijn affreschi te zien uit de Romeinse en Byzantijnse tijd. Helaas was fotograferen in deze laatste grafkamer, die tot de grootste in zijn soort wordt gerekend, niet toegestaan. De gids was overigens zeer competent. Veel studenten en afgestudeerden werken als gids bij de cooperaties die de archeologische sites beheren voor de gemeente of regionale overheid.

De tweede excursie voerde ons naar Macomer. Deze gemeente heeft veel prehistorisch erfgoed op haar grondgebied. De site die we wilden bezoeken was die van Tamuli. Hier staan behalve een nuraghe, die overigens niet toegankelijk was, een aantal bijzondere menhirs en een drietal tombe di giganti. Van de zes menhirs die er staan hebben drie uitstulpingen die doen denken aan de borsten van een vrouw. Ongetwijfeld gaat het hier om symbolen van mannelijkheid en vrouwelijkheid met een religieuze betekenis. De drie tombe di giganti zijn gereduceerd tot hun fundamenten maar geven een goed beeld van deze grafkamers uit de nuraghe tijd. De tweede site die we bezochten ligt naast het ziekenhuis van Macomer; de necropolis van Filigosa. Deze site heeft zijn naam gegeven aan één van de archeologische tijdperken van de prehistorie, de cultuur van Abealzu-Filigosa. Het gaat hier om een viertal Domus de Janas uitgehakt in de flank van de heuvel. Alle graven bestaan uit meerdere kamers. Helaas viel net de zaklantaarn uit van onze gids dus heb ik met de flash van mijn fototoestel moeten bijlichten. Dat is letterlijk een site in een flits zien ;-).

De gidsen van de site van Tamuli, eveneens zeer competent op het gebied van de prehistorie, behoren tot een cooperativa die ook de verkoop van kaartjes voor de trenino verde van Bosa Marina naar Macomer beheren. De trenino was nog niet in bedrijf helaas, maar toevallig de dag daarop zagen we ze bij het stationnetje van Bosa Marina aan het werk om het loket in orde te maken.

De derde excursie, een kortere, ging op aanraden van de eigenaresse van het hotel naar Tinnura. Dit dorp is opgesierd door veel muurschilderingen (murales) die inderdaad bijzonder mooi zijn. Tinnura maakt deel uit van een groep dorpen (Suni, Flussio, Modolo, Magomadas, Tresnuraghes) in het directe achterland van Bosa. Hier wordt nog door een aantal oudere dames manden gevlochten van asfodelo (affodil of slaaplelie), een antiek ambacht. De bruingele manden in allerlei vormen zijn stevig, licht en duurzaam. We hebben van één van de dames die aan het werk was in Flussio een mandje gekocht die we nog in een koffer kwijt zouden kunnen wanneer we weer terug zouden gaan naar Nederland. Vanaf Tresnuraghes of Magomadas kan je ook naar Porto Alabe, één van de stranden ten zuiden van Bosa. Wij namen de weg terug via Turas naar Bosa Marina.

De vrijdag verlieten we het hotel en reden naar het zuiden, via Cuglieri en Santa Caterina di Pittinuri waar de bekende kalkrotsen van s'Archittu zijn, en verder naar Oristano. De rest van de vakantie zouden we bij familie in Terralba doorbrengen.

Naar Sardinië in 2010. Deel 5

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact