Naar Sardinië in 2010. Deel 4

04/07/2010 09:54:42

Naar Sardinië in 2010. Deel 4

Zonder Tomtom rij ik dwars door Alghero op gevoel naar de uitvalsweg naar Bosa. Je kunt op twee manieren in Bosa komen; door binnendoor naar Villanova Monteleone te rijden en dan naar Montresta, of langs de kust. Beiden moeten adembenemend zijn, dunbevolkt, woest landschap. We kiezen voor de kustweg en besluiten ergens te stoppen om de lunch te gebruiken.

Sardinië heeft een probleem, hetzelfde als in de rest van west-Europa, het zwerfvuil. Parkeerplaatsen zijn vaak vergeven van het zwerfvuil, de bosjes behangen met wc-papier en als het even warm is en de wind verkeerd staat vergaat je de lust om een hap te nemen van je brood. Aangezien het weinig regent, vooral in de zomer, wordt het dan een tour de force een decent plekje te vinden. De kustweg van Alghero naar Bosa begint dan ook met parkeerplaatsen die niet om aan te zien zijn, maar hoe verder weg we kwamen hoe beter het werd tot we de enige parkeerplaats met een fontein vonden die acceptabel er uit zag. Vaak klaagt men dat er geen afvalbak in de buurt is, en als ze er al zijn dan zitten ze vaak vol. De meeuwen, de kraaien en de zwerfhonden doen de rest. Het kan van gemeente tot gemeente verschillen. Maar de gemeentelijke overheden hebben een ander probleem: eeuwig geld tekort en andere prioriteiten. Tegen zwerfvuil lijkt niet op te boksen als de toeristen en strandgangers ongegeneerd hun afval laten liggen, de overheden niet regelmatig schoonmaken en de lokale bevolking of particuliere instanties geen initiatieven nemen om priveterreinen te onderhouden.

Wie van ongerepte woeste natuur houdt zal de kustweg van Alghero naar Bosa ongetwijfeld mooi vinden. Terecht staat deze weg op de kaarten aangegeven als panoramische route. Hoe dichter je bij Bosa komt des te mooier wordt het landschap. Een winderige dag maakte van de zee een bewogen oppervlak, maar je kan je voorstellen hoe het op een windstille dag zal zijn.

We hadden een hotelletje gereserveerd voor vijf nachten in Bosa Marina, Hotel Stella Maris. Het bleek een prima hotelletje te zijn (twee-sterren) met een erg vriendelijke eigenaresse. We kregen de kamer met uitzicht op de monding van de Temo. het strand was honderd meter verderop. Het is een prima uitvalsbasis voor excursies in de omgeving, vlak bij Bosa waar je in de avond in de winkelstraten kunt wandelen en de juwelierszaken kunt bewonderen of koffie kunt drinken en waar je in het restaurant Corso 82 prima kunt eten. Er waren ook genoeg restaurants langs het strand in Bosa Marina, maar Corso 82 beviel ons goed en de eigenaar was zeer innemend.

Behalve het schilderachtige centrum (en inderdaad zat er een groep engelse dames te schilderen langs de rivier de Temo) is er in Bosa ook het kasteel van de Malaspina uit de twaalfde eeuw en buiten de stad de kerk van San Pietro extramuros (uit 1072). Deze laatste kerk is gebouwd op de plek waar het oude Bosa lag dat zijn oorsprong had in de punisch-romeinse tijd. Na de bouw van het kasteel is de bevolking weggetrokken en heeft zich aan de voet van het kasteel gevestigd. Daar is ook de oudste middeleeuwse wijk van Bosa nog te zien. Minpunt was de stiptheid met de openingstijden van het kasteel en de kerk, ze openden steeds later dan aangegeven. Bezoekers werden daardoor ontmoedigd, sommigen waren helemaal uit Alghero gekomen om het kasteel of de kerk te bezichtigen en wilden niet langer wachten.

Eén avond hadden we een behoorlijke storm. Vanuit ons raam zagen we de regen bijna horizontaal richting Bosa blazen. Het water werd de rivier de Temo opgestuwd, een probleem dat in het verleden wel overstromingen heeft veroorzaakt. Er werd dan ook druk gewerkt aan een zeewering om dit probleem op te lossen. Dagelijks kwam een platbodem langsvaren met een enorme kraan er op, geladen met immense basaltblokken die aangevoerd werden met vrachtwagens (twee of drie per keer en dat op een vrachtwagen met een lange bak zonder achterklep) vanuit het binnenland. Eenmaal bij de nieuwe zeewering werden de rotsblokken door de grijper van de kraan opgepikt en één voor één in zee gegooid op een punt van een denkbeeldige lijn.

Twee middagen hebben we uiteindelijk nog kunnen genieten van het strand. Door een uur of vier naar het strand te gaan is het risico op verbranding minder groot. De kracht van de zon neemt dan al af. Vanaf het strand heb je uitzicht op de grote spaanse toren van Bosa. Daar heeft zich een kolonie mussen genesteld. Als je er langs loopt zie je de mannetjes die vanuit een holte in de muur naar elkaar kwetteren, ieder mussenpaar heeft zo zijn eigen kleine territorium. Tegen de avond landen ze op het strand en gaan op zoek naar eten. Af en toe zag je een mus over het strand scheren van de toren op Isola Rossa naar de bosjes van Bosa Marina of omgekeerd.

Naar Sardinië in 2010. Deel 4

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact