Auteursrecht op Internet

23/05/2008 08:19:05

Auteursrecht op Internet

Wie op internet publiceert is wettelijk beschermd voor het auteursrecht op tekst en foto's. Toch komt het voor dat opzettelijk of onopzettelijk dat auteursrecht geschonden wordt. Dat is mij overkomen in de afgelopen maanden. Ik ben dus op zoek gegaan naar informatie hierover en vond de volgende pagina:

 http://netters.nl/aansprakelijkheid-website-plagiaat

Het komt er op neer dat je de volgende stappen kunt ondernemen:

  1. Je mailt de eigenaar van de web pagina met het verzoek de gekopieerde tekst te verwijderen
  2. Je mailt de provider of hoster van de website met het verzoek de pagina te blokkeren dan wel te verwijderen
  3. Je doet aangifte bij de politie.

Als je de eerste twee stappen gedaan hebt dan komt het nauwelijks voor dat je nog stap drie zou moeten doen. Providers houden niet van de negatieve publiciteit rond schending van het auteursrecht. De drie keer dat het mij overkomen is, eenmaal bij een commerciele site, eenmaal bij een vakantiewoning welke via een reisbureau werd aangeboden, en eenmaal in een MSN groep, is na de mail naar de provider cq resibureau de gekopieerde tekst en foto's verwijderd of geblokkeerd. Voor MSN groepen moet je dan op de volgende site kijken: http://www.microsoft.com/info/cpyrtInfrg.htm en een gesignde mail of ondertekende brief sturen waarna actie wordt ondernomen.

Om gekopieerde teksten terug te vinden kan je simpel gebruik maken van zoekmachines waar je met een stuk tekst pagina's kunt terugvinden die mogelijk gekopieerd zijn. Een bijkomend nadeel van plagiaat is ook dat deze zoekmachines dubbele teksten verwijderen uit hun indexen en dat is vaak de oudste originele tekst in plaats van de gekopieerde tekst. Zo bleek mijn Introductie pagina tot tweemaal toe uit de index van Google verdwenen te zijn.

 

Auteursrecht op Internet

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact