Het Paasfeest - La Pasqua

31/03/2010 09:14:16

Het Paasfeest - La Pasqua

Nog even en dan is het Pasen, het lente feest. Traditioneel is het Paasfeest voor de Sardijnen één van de belangrijkste feesten van het jaar, belangrijker nog dan Kerst wat ze dan ook het kleine paasfeest noemen (Paschiscedda). Natuurlijk is Pasen een katholiek (christelijk, maar ook joods) feest en de kerk, de dienst en de processies spelen een belangrijke rol. Wat Pasen voor de mensen echter een feest maakt is het samen zijn en samen eten, de uitgebreide lunch maar ook de picknick op tweede paasdag (Pasquetta) met vrienden, familie en kennissen. Op tweede Paasdag trekt men de natuur in en een ieder neemt wat te eten en te drinken mee. De bergen en de pineta, de pijnboombossen langs de stranden, zijn de favoriete plekken om de dag door te brengen. Voor Sardijnen is het belangrijker om samen te zijn en samen te delen dan om samen te eten, dat laatste is alleen een excuus om met elkaar tijd door te brengen.

Voor de paaslunch is het meest in trek de agnello sardo (dop, denominazione di origine protetta). Het Sardijnse schaap is tenslotte één van de belangrijke middelen van bestaan, niet alleen voor de onversmadelijke schapekaas, de pecorino, maar ook voor het vlees. De lammeren worden in december en januari geboren en tegen de paastijd zijn ze groot genoeg om geslacht te worden. Dat is een traditie die in het hele Middellandse Zeegebied al duizenden jaren bestaat. Het paasfeest als lentefeest heeft dan ook zijn wortels in de prehistorie die terug te zien zijn in de verschillende symbolen: de lammeren, de eieren, het paasbrood.

In deze periode van feest staan ook de dolci tipici sardi centraal, een beetje zoals het suikerfeest van de islamieten. De amaretti, de pardulas met als basisvulling ricotta, de gueffus met amandel en suiker gemaakt die smelten op je tong. Op 5 april is er ook de Sagra del Torrone in het plaatsje Tonara in de provincie van Nuoro.

Het Paasfeest - La Pasqua

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact