Evenementen in Santa Giusta en San Salvatore

19/08/2014 08:06:04

Evenementen in Santa Giusta en San Salvatore

Aan het eind van de warme zomer maken de Sardijnen zich weer op voor een aantal traditionele evenementen. Dit keer in de provincie Oristano waar de lagunes een centrale rol spelen, voor het levensonderhoud en als historische verdediging tegen invallen van buiten af. Vooral in de tijd van de Spaanse overheersing werd veel belang gehecht aan tradities en feesten die nauw verbonden werden aan de katholieke religie.

Su Fassone
Su Fassone

Eind augustus vindt weer de jaarlijkse wedstrijd plaats in de wateren van de lagune van Santa Giusta. Staande op rieten bootjes meten roeiers zich met elkaar wie het snelst en het meest handige is. De bootjes worden al eeuwenlang uit rietbundels (fassonis) gemaakt en waren het traditionele vervoersmiddel van de vissers in de lagunes rond Oristano. In Santa Giusta wordt de traditie in ere gehouden door deze jaarlijkse wedstrijd. Het evenement begint 29 augustus en duurt drie dagen.
Santa Giusta is een vissersdorp bij Oristano met een verleden dat terug gaat tot de Fenicisch-Punische tijd toen het nog Othoca heette. In het centrum staat één van de belangrijkste basilieken van de provincie Oristano, toen het Judicaat Arborea. Deze kerk in romaanse stijl is gebouwd in 1173 onder meer met zuilen uit de romeinse tijd van gebouwen en villa's uit de omgeving.

Op 6 en 7 september wordt de jaarlijkse loop van San Salvatore naar Cabras georganiseerd. Dit feest dat al sinds de vijftiende eeuw gehouden wordt zou de vlucht voor de Saracenen uitbeelden waarbij de jonge mannen een beeld van de heilige Salvatore op hun schouders droegen. Ze rennen dan blootsvoets met het beeld van San Salvatore, het kleine dorpje rond het kerkje van San Salvatore, naar Cabras dwars door de velden.
Het kerkje van San Salvatore staat boven op een prehistorisch heiligdom. Dit heiligdom is bereikbaar door middel van een trap en bestaat uit een aantal ruimtes en een waterput. Op de muren zijn tekeningen en schilderingen te zien die er in de loop van de eeuwen opgebracht zijn.

Evenementen in Santa Giusta en San Salvatore

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact